Onthaasten met kinderen

Als (parttime) werkende moeder met twee jonge kinderen herken ik het gevoel van overspannen zijn maar al te goed. “Constant bezig met dingen die ik nog wil doen”, schrijft Merel. Dat is hier ook aan de orde van de dag. Het ouderschap zet onmiddellijk een rem op ‘dingen die je nog wil doen’.

Maar is het dan een verloren zaak? Dat hangt ervan af hoe je het benadert.

Inmiddels weet ik (door schade en schande wijs geworden) dat het ook met kinderen mogelijk is om te onthaasten. Een rijtje met vier praktische ‘onthaasting tips’ speciaal voor ouders.

1. Het hoeft allemaal niet perfect

Ik moest even in mijn geheugen graven, maar ik leerde de belangrijkste les al daags na de geboorte van onze eerste dochter, zes jaar geleden. ‘Het hoeft allemaal niet perfect’.

De eerste week na de bevalling leek ons huis een hotel. De kraamhulp zorgde iedere dag voor frisse lakens, een schoon toilet, een opgeruimde keuken en avondeten. Twee uur nadat ze vertrok moest ik al toegeven dat ik dat niveau met een pasgeboren baby niet vol kon houden. In een gesprek daarover met mijn partner en collega moeders in verschillende generaties besloot ik dat een ‘7’ ook goed genoeg was als het aankwam op het huishouden. Wat een rust gaf dat. Het hoeft niet perfect is sindsdien een terugkerend mantra in mijn dagelijks leven.

2. Sta stil

Ben je vaak geneigd (als ik) om dingen op te automatische piloot te doen?

STOP. Adem in adem uit. Mijn jongste dochter illustreerde hoe simpel en ontspannen het leven kan zijn. We hadden haar grote zus naar school gebracht. Op de terugweg wilde ik nog snel even naar de winkel. Met mijn hoofd al bij de boodschappen liep ik naar de fiets. “Zullen we lopen mama?”, hoorde ik ineens achter mij. Mijn eerste gedacht was: “nee natuurlijk niet, we zijn met de fiets”. Maar waarom ook niet? De supermarkt was op loopafstand en we konden best de fiets even laten staan. Zo gezegd zo gedaan. Met haar kleine handje in het mijne wandelden we rustig kletsend naar de winkel. Magisch.

Een geluksmomentje zo voor het grijpen. Al het andere kon wachten.

Jonge kinderen leven in het hier en nu. Zij zijn niet bezig met alles wat er nog moet gebeuren of komen gaat. Probeer af en toe stil te staan en dat gevoel over te nemen. Het geeft je ook voor de rest van de dag veel meer rust.

3. Praat met anderen

Mijn schoonmoeder vertelde regelmatig over de ‘vrouwenpraatgroep’ waar zij vroeger aan deel nam. Een groep jonge moeders die eens per maand bij elkaar kwam om te praten over het gezinsleven. Het klonk mij altijd erg ‘jaren zeventig’ en ‘wollig’ in de oren. Maar sinds ik zelf moeder ben realiseer ik mij het nut en de noodzaak van praten met gelijkgestemden steeds meer. Wat een opluchting dat ik niet de enige ben die af en toe het hele spul achter het behang wil plakken. Het is zo verfrissend om ervaringen te delen. Er is niemand die je beter begrijpt dan een ‘collega-ouder’. Na een gesprek met een vriendin voel ik me weer volledig opgeladen. En realiseer ik me dat ik toch echt vaker een afspraak moet inplannen.

4. Vertrouw er op dat je altijd op tijd bent in je eigen leven.

Deze laatste komt letterlijk uit het blog van Merel. En is ook direct toe te passen in een leven met kinderen. ‘De tropenjaren’, ik weet inmiddels wat deze uitdrukking betekent. Niets op deze wereld kan je voorbereiden op wat er met je gebeurt als je vader/moeder wordt. Je leven staat op z’n kop en tijd die eerst vanzelfsprekendheid was wordt nu schaars. Verzetten heeft weinig zin. Vertrouwen dat je altijd op tijd bent in je eigen leven wel. Accepteer dat het leven anders is. Dat je tijd anders wordt ingedeeld. Ik heb veel vrienden zien worstelen met het vasthouden aan wat was en tegelijkertijd proberen te omarmen dat er een kind bij kwam. En dat is niet (altijd) vol te houden. Ook in deze situatie kan het helpend zijn om te bedenken wat op dit moment, NU, voor jou belangrijk is. Houd niet vast aan wat was. Gebruik het als fundering en laat de werkelijkheid van je gezinssituatie je nieuwe weg zijn.

‘Rust in jezelf is rust in je gezin’, las ik laatst. En zo is het maar net. Sta op je fundering, vertrouw op het moment en geniet vooral van de rijkdom in je leven.

Hoe leer je je kinderen dat ze helemaal perfect zijn?

Zelfvertrouwen vergroten: 5 tips die alle tips overbodig maken