De stap naar het ondernemerschap

Natuurlijk spookten bij tijden stemmen in mijn hoofd: ‘kan je niet gewoon normaal doen? Waarom maak jij het jezelf toch altijd zo moeilijk? Hoe onverantwoord kun je zijn?’
Op zo’n momenten ging ik met mezelf in gesprek. Om aan mijn bange-ik te vertellen dat mijn stap naar het fulltime ondernemerschap de meest verantwoorde keuze is die ik maar kon maken. Ook al had ik 0 euro spaargeld op mijn rekening.

Ja, echt! Want zeg nu zelf … hoe onverantwoord ben je eigenlijk als je bezig bent met zaken waar je niet extreem blij van wordt? Wat een zonde is dat van je kostbare energie?
Mijn leven was oké. Ik had op zich een toffe baan en leuke collega’s, maar toch was er die roep van mijn hart. Die creatieve sprankeling waar ik af en toe eens van kon nippen, maar die naar meer smaakte. Veel meer.

Niet kiezen is ook kiezen

Ik heb jarenlang geprobeerd om niet te kiezen en mijn verlangen naar vrijheid te sussen. Om maar zo normaal mogelijk te zijn. En om te bewijzen dat ik een goede moeder ben die verantwoordelijkheid neemt voor haar kroost.
En opeens kwam het besef bij me binnen:  zolang ik NIET kies, kies ik in feite ook. Ik koos voor een goed leven, maar dus niet voor een geweldig leven.

Dus ik sprong. Met al mijn angsten, twijfels en onzekerheden, maar ook met een diep vertrouwen in mijzelf. Aan dat zelfvertrouwen had ik gewerkt. Met de hulp van inspirerende mensen om me heen was ik stilaan gaan geloven dat ik echt een waardevol persoon ben. Die iets te bieden heeft en wiens recht het is een topleven te leiden.

Kiezen is winnen!

En werkelijk, vanaf het moment dat ik mijn horde had genomen en mijn ontslag had ingediend, gingen de sluizen van mijn bedrijf open. Waar ik daarvoor erg mijn best moest doen om klanten tot bij mij te krijgen, kwamen ze nu zélf naar mij toe. Moeiteloos.
Kiezen is dus niet verliezen. Dat gezegde mogen we uit onze woordenboeken schrappen. Kiezen is winnen. Jouw keuze is de generator die de vonk van de rest van je leven ontsteekt.

Dus haal eens diep adem. En wees eens eerlijk met jezelf.
Durf jij verantwoordelijk zijn? Durf je kiezen? Voor jezelf en jouw fantastische leven?

Wat was jouw grootste eye-opener uit dit blog? Leuk als je die met ons deelt in de comments!