Ik ben toch niet aansprakelijk voor alles?!

Het antwoord op de vraag hoe je daarmee omgaat is belangrijk, omdat die allesbepalend is voor hoe jij jouw werkelijkheid ervaart, en van daaruit creëert. Ja hallo!!  Er gebeuren toch zeker dingen in het leven waar je geen invloed op hebt? En mag ik alsjeblieft kwaad zijn op mijn ex-werkgever als die mijn harde werken ‘beloont’ met ontslag? Of op mijn vriend, die nu een enorme ex is, omdat hij me willens en wetens heeft bedrogen? Of op mijn lichaam, dat me in de steek laat? Heb ik toch allemaal niet om gevraagd?! 

Alleen dat is al een interessante vraag, maar het feit dat ze nu gebeuren is een harde werkelijkheid waar je mee om moet gaan. En soms lijkt het alsof er niets anders is dat je kunt doen dan in je slachtofferrol kruipen, maar laten we eens onderzoeken of dat ook echt zo is.

Verantwoordelijkheid verpakt in een handige formule

Nadat mij een paar jaar geleden inderdaad alles tegelijk overkwam, stuitte ik in mijn zoektocht naar dat licht aan het eind van de tunnel op deze formule: G+R=U. Gebeurtenis + Reactie=Uitkomst, aangedragen door de Amerikaanse succescoach Jack Canfield. Laten we ervan uitgaan dat je weinig invloed hebt op de G, de dingen die je overkomen in het leven. Dan blijft er nog maar één factor over die van invloed is op de U, de uitkomst die deze gebeurtenissen in jouw leven hebben: Inderdaad de R, jouw reactie op deze gebeurtenissen. En dat is ontzettend goed nieuws, want dat is precies datgene waar jij volledig de controle over hebt als je bereid bent dat in te zien.

De pauzeknop van je automatische reactie

En no worries; er komt nu geen blij-ei-verhaal, want dit onder ogen zien en vervolgens gaan toepassen is geen gemakkelijke opgave. Het begint bij in de spiegel kijken, en durven toegeven dat je niet meer trots bent op wat je in de spiegel ziet. Geloof me, alles en iedereen de schuld geven van wat er gebeurt, daar word je niet mooier van. En al zeker niet een fijner mens, waarbij het goed toeven is. Dan komt de pittige taak van de huidige realiteit accepteren zoals die nu is. 

Vervolgens zit de grote truc in het uitschakelen van je automatische reactie hierop. Druk op de pauzeknop, en focus op de best haalbare U (uitkomst) binnen het kader van je huidige situatie, en welke response van jou daarvoor nodig is. En ga je daarnaar handelen, dan beloof ik je dat je zult ontdekken dat in het nemen van je verantwoordelijkheid een enorme scheppende kracht schuilt, waarmee je stapje voor stapje weer baas wordt over je eigen leven.

Wil je met minder stress en meer energie jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en de 365 Jaaropleiding.

De 365 Jaaropleiding is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Al 5.025 deelnemers volgden de Jaaropleiding en leven nu het leven dat ze willen leiden. Gemiddeld gaven deelnemers hun leven een 5,5 aan het begin van het jaar. Aan het eind van de Jaaropleiding gaven ze hun leven een 8,8. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.