Het eenzame gevoel van stress

Tijdens een koekje vertelde ze me dat ze op dit moment best gestrest was. Het was carrière gerelateerde stress. Hoe bolwerk ik alles? Doe ik het trouwens allemaal wel goed? Heb ik faalangst of ben ik bang voor succes? Is dat waarom ik mezelf dwarszit? Precies op dat moment zat ik met hetzelfde. We kennen allemaal die momenten. It is what makes us human. Maar we zijn ook gewend ze in ons eentje te doorstaan.

Het was heel bijzonder haar zo te zien praten over hoe ze zich voelde. Allereerst leken de problemen die zij had – maar ik óók – als ik ze vanuit haar hoorde, opeens veel makkelijker op te lossen. Het is interessant hoe dat werkt; dat je anderen altijd beter van advies kunt voorzien dan jezelf. Ik gaf haar wat raad en daarmee meteen eigenlijk ook mezelf. Andersom gaf zij mij dan weer inzichten waar ik zelf niet op was gekomen. Vanuit nieuwe ogen naar je eigen problemen kijken, kan soms wonderlijk verfrissend werken.

Stress in je eentje is een snelkookpan

Toen ik haar hoorde vertellen over hoe ze zich kon voelen, was het alsof ik in een spiegel keek en mezelf hoorde vertellen. En alles wat ik wilde zeggen was: het komt goed, je doet het goed, geweldig zelfs! Wacht… zou zij datzelfde denken over mij? Aan haar blik te zien, leek het er wel op.

Maar wat nog het mooiste was, was dat op het moment dat we erover praatten, mijn zorgen opeens zo veel kleiner leken. En die van haar ook. Stress hebben in je eentje kan nogal een snelkookpaneffect geven. Deel je het, dan komt er lucht bij. Ze leken letterlijk te smelten. Toen ik uiteindelijk in de snelkookpan keek, lag daar nog maar een fractie van wat ik me aan zorgen had gemaakt.

Samen keken we naar onze koffie, die inmiddels koud was geworden tijdens het praten. Snel namen we een laatste, koude slok. Samen was dat minder erg. Gedeelde stress is halve stress.

Hoe ga jij om met stress? Heb je nog tips of ervaringen die je wilt delen? Zet ze in de comments!

Maaike Helmer is stress-expert en founder van het eerste online magazine over stress: stressedout.nl. Dit artikel is een samenwerking tussen 365 Dagen Succesvol en stressedout.nl.