Waarom is ontstressen belangrijk?

Van een dag of een paar dagen stress kan je lichaam relatief makkelijk herstellen. Ervaar je echter een langdurige periode spanning en merk je dat je lichaam en geest niet meer tot rust komen? Dan moet je waken voor angstklachten, depressie, overspannenheid of zelfs een burn-out. Neem stressklachten dus serieus en trek aan de bel als je merkt dat je het steeds moeilijker vindt om te ontspannen.

Hoe lang duurt ontstressen?

Ontstressen is een vaardigheid die je moet leren. Vooral als je veel en langdurig stress hebt ervaren, kan het even duren voordat je lichaam en geest tot rust komen. Het kan dus best zijn dat je onderstaande tips en oefeningen meerdere keren moet toepassen, voordat je enig effect merkt. Probeer niet gefrustreerd te raken als het niet direct lukt om de spanning te verlichten. Ontstressen werkt het best als je accepteert dat je gestresst bent. Dat is soms best lastig, vooral als je van alles ‘moet’ doen.

1. Houd een dagboek bij

Schrijven heeft een heilzame werking. Het helpt bij het ordenen van gedachten, het analyseren van gevoelens en het verminderen van piekeren. Een dagboek bijhouden staat dan ook bekend als een van de meest effectieve manieren om te ontstressen. Er is geen ‘beste’ manier om dit te doen: ieder heeft zo z’n eigen methoden. Sommige mensen schrijven letterlijk hun gedachten van zich af, andere analyseren hun hersenspinsels door zichzelf vragen te stellen.

Ook van plan om met een dagboek te beginnen? Haal een mooi schrift in huis en leg deze samen met een pen op je nachtkastje neer. In het begin kan het helpen om jezelf te dwingen een kwartier lang je gedachten van je af te schrijven door een timer te zetten. Je zult merken dat hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het zal gaan. Ook zul je na verloop van tijd bepaalde patronen in je doen en denken gaan ontdekken, waardoor je je bewuster wordt van je gedachten, gevoelens en gedrag.

Podcast

Hoe kom je af van stress?

Hoe kom ik af van stress, hoe pieker ik minder, hoe volg ik meer mijn intuïtie of hoe stap ik uit de ratrace? Dit zijn slechts een paar voorbeelden van vragen van luisteraars die wij beantwoorden tijdens onze podcast. Luister jij al?

2. Mediteer met een meditatie app

Veel mensen vinden meditatie wat zweverig klinken. Geheel ten onrechte, want mediteren is in de basis heel down to earth. Door te mediteren leer je aanwezig te zijn in je lichaam en je bewust te worden van je gedachten. Ontstressen wordt hierdoor stukken eenvoudiger en de noodzaak ertoe kleiner. Regelmatig mediteren zorgt er namelijk voor dat je minder snel stress ervaart en emotioneel meer in balans bent.

Nu kan het wat onwennig voelen om in kleermakerszit op een kussen te ploffen, een kaars aan te steken en je ogen te sluiten om je op je ademhaling te kunnen focussen. Net als veel andere manieren om te ontstressen geldt echter: oefening baart kunst. Vind je het lastig om met mediteren te beginnen? Er zijn diverse apps beschikbaar waarmee je begeleide meditaties kunt doen. Aanraders zijn onder meer de betaalde versies van Balance en Headspace.

3. Ga wandelen in de natuur

Wandelen in de natuur kent meer voordelen dan je op één hand kunt tellen. Naast dat het stress vermindert, helpt het sombere gevoelens een plek te geven en creativiteit te verhogen. Het is dan ook een uitstekende manier om te ontstressen. Dit komt mede door de stimulatie van onze zintuigen en de opname van vitamine D. Ook bevat verse lucht meer zuurstof. Dit maakt het makkelijker voor je lichaam om afvalstoffen te verwerken en de zuurtegraad van je lichaam in balans te houden.

4. Zet je telefoon op stil

Smartphones vormen een stoorzender voor je brein. Ze zorgen voor een overvloed aan prikkels, halen je uit het moment en wakkeren fomo (fear of missing out) aan. Voel je je onrustig als je je telefoon even niet bij de hand hebt? Dan is het misschien goed om deze wat vaker aan de kant te doen. Zet je telefoon bijvoorbeeld op stil als je in gezelschap bent, een wandeling maakt of in bed ligt te lezen. Mocht je je dan nog getriggerd voelen om op je telefoon te kijken, dan kan een smartphone lock box (ook wel telefoon kluis genoemd) een uitkomst bieden.

5. Oefen dankbaarheid

Stress afleren gaat niet van de ene op de andere dag. Het vergt om doorzettingsvermogen en discipline. Iets wat echter wel eenvoudig kan, is het oefenen van dankbaar zijn. Het ervaren van dankbaarheid heeft namelijk een grote invloed op onze gedachten en gevoelens. Ook dankbaarheid trainen om meer geluk, balans en positiviteit te ervaren? Begin de dag eens door drie (of meer) dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Probeer je hierbij echt in te leven in waarom je hier dankbaar voor bent. Dit kan van alles zijn. Je kunt bijvoorbeeld dankbaar zijn voor de zon die schijnt, maar ook voor de goede gezondheid van je ouders.

relaxen-vrouw-boek-hond-bank-jpg

6. Ontwikkel een ochtend- en avondroutine

Moet je ‘s ochtends haasten om op tijd op je werk te komen? Dan merk je vaak al dat je dag niet lekker begint en dat je de rest van de dag achter de feiten aanloopt. Het ontwikkelen van een ochtendroutine kan echter helpen om de dag ontspannen te beginnen én dat de rest van de dag te blijven. Sta bijvoorbeeld een half uur tot een uur eerder op en schrijf in je dagboek, maak een wandeling of neem uitgebreid de tijd om de ontbijten.

Voel je weerstand om één van deze dingen te doen? Onthoud dan dat niets ‘moet’. Met weerstand dingen ondernemen zorgt namelijk alleen maar voor stress. Beschouw je ochtendritueel daarom als een soort buffet. Kijk waar je die dag behoefte aan hebt en go with the flow. Hetzelfde geldt voor een avondroutine. Tune in en voel wat jou op dat moment kan helpen om te ontstressen voor het slapen gaan. Dit kan een boek lezen zijn, maar ook een kop warme thee drinken of knuffelen met de kat.

7. Doe iets met je handen

Van tuinieren tot een muziekinstrument bespelen en breien: je handen aan het werk zetten is een van de beste manieren om te ontstressen. Het helpt je brein zich namelijk te focussen op één specifieke taak, waardoor we piekergedachten sneller los kunnen laten. Ook helpt het om meer in het moment te leven en ons productief te voelen. Vind je het lastig om te bedenken wat jij met je handen zou kunnen doen? Denk eens terug aan je kindertijd en wat je toen graad deed. Misschien was je wel gek op tekenen, knutselen of puzzels maken. Hoewel dit misschien wat kinderachtig klinkt, is de kans groot dat je dit vandaag de dag ook nog leuk vindt.

Meer tips om de baas te worden over stress?

Hoewel veel websites beloven stress te verminderen met quick fixes, geloven wij in een meer structurele aanpak. Ontstressen is namelijk een vaardigheid die je moet leren. Dit kan alleen maar door ontstressen te oefenen en inzicht te verkrijgen in waarom je stress ervaart. Benieuwd hoe je dit het best kunt doen? In onze gratis masterclass stop de stress delen we graag onze belangrijkste inzichten met je, die je kijk op (ont)stress(en) voorgoed kan veranderen.