Volg je verlangen in plaats van je angst

Niets is spannender dan uitspreken wat je wilt. Waar je naar verlangt. Je zegt soms makkelijker wat je onzeker maakt en wat we niet wilt, dan wat je wel wilt. Je loopt dan namelijk geen risico; het risico om afgewezen te worden. Om ‘nee’ te horen. En een nee is voor ons ego gelijk aan een soort hel. Ten onder gaan. Een bevestiging van een diepgewortelde overtuiging (die bijna iedereen heeft) dat we eigenlijk ‘niets waard’ zijn. Toch helpt het risico nemen, je verlangen uiten, juist om je meer waard te voelen. Je zekerder te voelen.

Doe vaker iets dat je rete-spannend vindt

Ik heb ooit een berichtje gestuurd naar een man die ik leuk vond, met de vraag om een keer wat te gaan drinken. Brrrrrrr. Superspannend. Want het onzekere deel in mij dacht; “Hij iets drinken met mij?? Wie ben ik nou eigenlijk? Straks lacht hij me uit (we waren allebei boven de tien jaar, dus je mag toch hopen dat dat gedrag nu wel voorbij is). Of straks zegt hij ‘nee’.” Het idee alleen al voelde alsof de poten onder mijn hele bestaan werden weggezaagd. Maar de realiteit is – gelukkig – vaak anders.

Hoe een afwijzing je zelfvertrouwen kan vergroten

Enfin, ik stuur het berichtje en krijg een afwijzing. Hij zegt dat hij een vriendin heeft, en net een zoon, dus dat het niet helemaal gepast zou zijn om af te spreken. Hij benadrukt hoe leuk en stoer hij het vindt dat ik hem heb gevraagd. We berichten nog wat heen en weer, en dat was dat. Wat een opsteker! Ik heb me nog nooit zo zeker gevoeld door een zogenaamde afwijzing. Natuurlijk heb ik ook andere afwijzingen gehad, maar door me te richten op de ‘stoere stap’ die ik gezet had, niet op de afwijzing van de ander, groeide mijn zelfvertrouwen gestaag.

 

 

Je onzekerheid is een kracht – mits je het bij jezelf houdt

“Ik merk dat ik allerlei spookgedachten krijg, en dacht dat je misschien geen zin had om af te spreken. Klopt dat?” Dát was spannend om te vragen. Ik legde mijn kaarten op tafel en liet mijn onzekerheid zien…Ja, iemand kan niet leuk reageren bij zo’n vraag. Of niet zoals je hoopt. Maar vaker krijg je een (opr)echt antwoord. Wanneer jij je onzekerheid durft te laten zien, is het een uitnodiging aan de ander om ook eerlijk en open te zijn. Wat niet wil zeggen dat het antwoord altijd leuk is; soms kloppen je aannames wel. De grap is; de realiteit is vaak beter hanteerbaar dan het blijven geloven in de spookverhalen die je jezelf elke keer vertelt.

Je bent géén verbeterproject

Stop het gevecht tegen je onzekerheid. Geregeld stap ik nog in de illusie dat ik van bepaalde onzekerheden af moet komen. Dat ik dan écht gelukkig zal zijn. Een leuker mens. Aantrekkelijker. Vind ik de ideale partner. Ik maak van mezelf een ‘verbeterproject’. Pijnlijk. De kunst is die onzekerheid elke keer weer zelf te omarmen. Ze hoeft niet weg, worden opgelost; door jezelf óf de ander. Waar je vanaf wilt, wordt groter, wat je omarmt, kan veranderen. Ontspannen.

Omarm je onzekerheid

Wat je kan doen is je onzekerheid omringen met liefde. Liefde voelen voor de kramp die iets oproept. De verstarring. De frustratie. Het gepieker. Het verdriet. Liefde voelen ook voor dat deel in jezelf. Zodat je niet afhankelijk bent van de ander om je ‘goed’ te voelen. Of waardevol. Je bent waardevol, mét al die shit die je onzeker maakt. Zonder haar mooier te maken. Te verbloemen. Je bent prachtig in je hele mens-zijn en de enige die dat moet gaan beseffen ben jij zelf. Net als ik. Telkens weer.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van al onze programma’s en events. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!