Minder onzeker worden over je lichaam

Ik ken geen enkele vrouw die niet op een bepaalde manier onzeker is over haar lichaam. Iedereen ziet bij zichzelf wel ergens een vetrol te veel, blubberbenen, gekke uitstekende botten of een oneffen huid. Ook voor mij is het, zeker nu de lente is begonnen, nog steeds een proces om mijn lichaam te accepteren zoals het is en ervan te gaan houden.

Veel mensen beginnen met een andere strategie wanneer ze ontevreden zijn. Ze gaan eindeloos sporten, diëten en proberen misschien zelfs plastische chirurgie om blijer te worden met hun lichaam. Misschien heb je deze aanpak geprobeerd en kwam je erachter dat geen enkele verandering genoeg zal zijn om echt die zelfliefde te gaan voelen. Het zit hem dus duidelijk niet in het veranderen van je lichaam, maar in het veranderen van je gedachten over je lichaam.

Hoe zie jij jezelf?

Visualiseer jezelf eens naakt op een viaduct, waar vele auto’s onder je door rijden en je zien staan. Hoe denk je dat anderen over jouw lichaam oordelen? Die oordelen zeggen alles over hoe jij jezelf ziet. En dat is vaak niet best.

Hoe reageer je en wat gebeurt er als je die gedachte gelooft? Bouw je een muur om je heen en sluit je jezelf af voor anderen? Denk je dat je niet goed genoeg bent voor een ander, dus stap je ook niet meer op anderen af?

Out of your league

Door het negatieve beeld van jezelf trek je ook de ‘verkeerde’ mensen aan en durf je misschien niet af te stappen op de echt leuke mensen. Die zijn out of my league zul je denken. Geen man of vrouw van kaliber zit te wachten op iemand die eruitziet als ik. Maar besef je, dat dit alleen maar komt vanwege het beeld dat je van je lijf hebt. Vraag jezelf nou eens af wie je zou zijn zonder die gedachte. Neem hier eventjes de tijd voor en je zal jezelf op een heel andere manier zien. Het enige wat er is veranderd? De gedachte over jezelf.

Een mooier lichaam: niet de kilo’s maken het grote verschil

Een vriendin van me was aan de slag gegaan met een personal trainer nadat ze enkele pezen in haar rechter onderbeen had afgescheurd. Ze greep de kans om een langgekoesterde wens eindelijk in vervullen te laten gaan; tien kilo eraf. Dus toen ze weer kon rennen, dansen, springen in combinatie met een eiwitrijk, gezond voedselpatroon ging het zó goed. Ze voelde zich zo goed in haar lijf, had zo veel energie dat ze bergen kon verzetten en alles leek te lukken.

Totdat ze op de weegschaal ging staan… driehonderd gram eraf, níet tien kilo… Oké, de vetpercentages waren wat lager, maar niet dat vervloekte getal op de weegschaal. En dus verdween haar ‘high spirit’ als sneeuw voor de zon en gaf ze de brui aan het sporten. Binnen no time lag haar energielevel weer op de grond en werd ze moe van zichzelf als ze in de spiegel keek. En toen kwam het inzicht. Ze had de afgelopen tijd zo veel complimenten ontvangen over hoe goed ze eruitzag, omdat ze straalde door haar hoge energielevel. Die ‘high spirit’, dat goed voelen in haar lichaam; dát is wat mensen zagen, niet die paar kilo (of in dit geval zelfs gram) meer of minder!

Uit liefde voor mijn lichaam

Direct volgde een besluit. Een besluit om te stoppen met vechten en een andere aanvliegroute aan te leggen. En dat begint met naar je lichaam kijken en zien wat er al is om te waarderen; dat dit ingenieuze systeem het überhaupt elke dag doet, dat het gezond is, dat het kan genezen van een ziekte, dat het is hersteld van een zware blessure, dat het sterk is, dat het lenig is, dat ik en mannen ervan kunnen genieten, dat het me in staat stelt om door dit leven te wandelen als mijn ultieme voertuig, om er maar een paar te  noemen. Ik zal altijd met mijn lichaam bezig blijven, dat is inmiddels in mijn DNA verweven maar met dit grote verschil: niet uit onvrede over mijn huidige staat, maar omdat gezond eten en bewegen je de beste kwaliteit van leven geeft. Omdat ik er goed voor wil zorgen, uit liefde voor mijn lichaam.

Verbeter je gedachten niet je lichaam

Ik vertel me nu vaak dat ik mijn lijf moet vervangen voor denken. Het is dus niet mijn lichaam dat verzwakt en verwaarloosd is, maar mijn denken over mijn lichaam. Daar kun je wat aan veranderen. Niet aan je lijf. Dat heb je gekregen. En hoe je het behandeld hebt, daar kun je niets aan veranderen.

Ineens besef ik dat het niet mijn lijf is, waardoor ik mannen op afstand houd, maar mijn denken over mijn lijf. Zolang ik mezelf zie als onaantrekkelijk, zal ik me ook zo profileren. Als ik mezelf als een beest blijf zien, zal ik nooit een Belle worden. En dus ook geen prins aantrekken.

Mantra

Een boost nodig voor je zelfvertrouwen?

Download hier gratis jouw set mantra kaarten.

Mantra’s zijn krachtige zinnen die je door steeds te herhalen steeds meer gaat geloven. Als jij gelooft in je eigen zelfvertrouwen, dan kan je de hele wereld aan. De kracht zit ‘m in de herhaling en daar zullen deze kaarten je bij helpen! Download ze nu tijdelijk gratis.

Leren houden van je lichaam doe je door je gedachten over je lichaam te veranderen

De truc is om jezelf, je lichaam, of eigenlijk je denken over je lichaam te accepteren. Niet te vergelijken met een ander of met het oude beeld van jezelf, dan creëer je pijn en afstand. Want alles waar je je tegen afzet, daar kun je je niet mee verbinden. Hoe kan ik een man aantrekken als ik mezelf afwijs? Pas als je volledig accepteert wat er is, creëer je ruimte voor groei.

Maar hoe dan? 

Minder onzeker zijn over je lichaam gebeurt niet van de een op de andere dag. Er bestaan geen quick fixes die al je zorgen over je lichaam ineens doen verdwijnen. Toch is het zeker mogelijk om goed in je vel te zitten en blij te zijn met hoe je eruitziet. Hieronder vind je een aantal stappen die helpen.

8 tips om van je lichaam te gaan houden

1. Werk aan je gevoel van eigenwaarde   

Mensen die zich goed en zelfverzekerd voelen over zichzelf, voelen zich meestal ook goed over hun lichaam en stralen dat uit. Als het voor jou zo is dat je gevoel van eigenwaarde afhankelijk is van hoe slank, gespierd of knap je bent, dan is het zaak dat je eerst gaat werken aan je algehele zelfvertrouwen. Lees een goed (zelfhulp)boek, volg coaching, therapie of een workshop en zet jezelf in de groeihouding.

2. Onderzoek je gedachten over je lichaam en overdrijf ze

Wat denk je eigenlijk elke dag over je lijf? Noem je jezelf dik, lelijk of vies? Wat zou je ervan vinden als je beste vriend of vriendin die dingen tegen je zou zeggen? Het kan heftig zijn om deze gedachten over jezelf te ontdekken. Wat dan enorm helpt, is die gedachten hardop voor de spiegel uit te spreken, ze te herhalen en ze steeds groter en absurder te maken. “Jemig, ik ben zo dik, ik pas niet eens door de deur!” “Als mensen mij met mijn pukkels op mijn gezicht zien lopen, rollen ze over de grond van het lachen!” Ridiculiseer het en kijk maar eens wat dat met je doet.

3. Wat je over je eigen lichaam denkt is niet waar 

Als je de vorige oefening hebt gedaan, heb je ontdekt dat wat je over je lichaam denkt per definitie niet waar is. Andere mensen vinden het echt niet zo belangrijk hoeveel vet je hebt of hoe je huid eruit ziet, ze zijn veel te druk met zichzelf bezig. Mocht je hier nog meer moeite mee hebben, dan is het nuttig om The Work van Byron Katie op je gedachten toe te passen.

4. Focus op wat je lichaam doet, in plaats van op hoe het eruit ziet

Terwijl we zoveel energie steken in het afkeuren en veranderen van ons lichaam, zouden we bijna vergeten waarom we een lichaam hebben. En dat terwijl elk lichaam ongelofelijk sterk is. Het brengt ons overal naartoe, weert ziektes af en kan ons enorm veel plezier laten ervaren. Geef daarom eens extra aandacht aan alles wat je lichaam voor je doet. Wees dankbaar dat je een zachte bries op je huid kunt voelen, kunt knuffelen, kunt rennen, kunt dansen en spelen. Om te helpen met focussen op al dit moois, kun je elke avond drie dingen opschrijven waarvoor je je lichaam wilt bedanken.

5. Verzorg je lichaam 

Zorg goed voor je lichaam. Wanneer je besluit dat je lijf een geweldige verzorging verdient, ga je automatisch meer van je lichaam houden. Neem bijvoorbeeld een heerlijk bad en smeer je huid vervolgens in met een fijne luxe creme. Ja, je bent die luxe waard en dat zul je ook meteen gaan voelen. Eet gezond, vind een vorm van bewegen waar je gelukkig van wordt en leer actief naar de signalen van je lichaam te luisteren.

6. Ga eens naar de sauna

Het klinkt misschien gek, maar juist op een plek waar iedereen naakt is en je zo veel verschillende vormen en maten ziet, lijken alle mensen veel gelijker. Iedereen heeft wel iets aan zijn lichaam waar hij niet blij mee is, maar wanneer niemand het kan verhullen met kleding zijn die dingen totaal geen issue meer. Voor veel mensen voelt naakt in de sauna zijn daarom heel bevrijdend. Tegelijkertijd werk je in de sauna natuurlijk aan een goede verzorging voor je lichaam. Win-win!

7. Besef dat je in ontwikkeling bent

Je hoeft niet van de een op andere dag van je lichaam te houden. Je hebt het nu al zo lang afgewezen, dat het logisch is dat het met vallen en opstaan zal gaan. Je bent aan het groeien, dus geef jezelf tijd. Een mantra voor jezelf bepalen kan heel goed helpen om jezelf in de groeistand te houden. Kies een mantra waar je je goed bij voelt, bijvoorbeeld: “Mijn lichaam is een goede verzorging waard.”

8. Stel jezelf een helpende vraag

Zelf ben ik groot fan van de helpende vragen. Het werkt namelijk zo dat wanneer je je brein een vraag stelt, je vanzelf een antwoord krijgt. Als je je afvraagt waarom je zo onzeker bent over je lichaam of waarom er een vetrol op je buik zit, dan zul je zeker een antwoord verzinnen. Het heeft daarom zin om een positieve vraag te stellen, want ook dan krijg je antwoord. De vraag die mij in onzekere tijden helpt is: “Hoe zou ik me gedragen als ik van mijn lichaam hield?” Het mooie van deze vraag is dat wanneer je ook daadwerkelijk je eigen gevonden advies opvolgt, je automatisch al meer van je lichaam gaat houden.

Zelfvertrouwen kun je leren

Mensen met meer zelfvertrouwen zijn gelukkiger, zorgen beter voor anderen, zijn minder vaak ziek en verdienen meer geld. En gelukkig (nu komt het goede nieuws) blijkt uit datzelfde onderzoek dat je het kunt leren. Zelfvertrouwen is een vaardigheid, die bovendien veel simpeler is dan de meeste mensen denken. Om je daarmee te helpen maakte Arjan wel een heel bijzonder webinar, waarin je ontdekt hoe je veel sneller en makkelijker kunt leven vol zelfvertrouwen, meer dan je nu misschien denkt. Dit webinar is voor jou als je onzekerheid niet langer je geluk in de weg wil laten staan. Als je wilt stoppen met piekeren, uitstellen en twijfelen en weer keuzes wilt maken vanuit zelfvertrouwen, is dit voor jou. In dit webinar vertellen we je hoe ook jij hier direct mee kunt starten.

 

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

Miracle Roadmap is hét gloednieuwe programma van 16 weken waarin je een prachtige innerlijke reis maakt. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees alles over Miracle Roadmap.