Onzeker? Waar ben je bang voor?

Ik vertel mijn vader iets over mezelf wat kwetsbaar voelt. Iets persoonlijks. Hij luistert aandachtig en als ik klaar ben zegt hij….niets. Helemaal niets. Stilte. En begint vervolgens over heel iets anders. “What the f*ck!?!?” denk ik meteen. Ik voel me boos en onzeker; mijn hart gaat sneller kloppen en ik voel een verkramping in mijn buik. Een teken dat iets in mij geraakt is. Ik zie dat ik bang ben dat hij me gek, niet leuk, of raar vindt.

Check de aannames die je onzeker maken

“Ik vertel je iets persoonlijks, iets dat belangrijk is voor mij, en vervolgens reageer je niet. Dat maakt me onzeker. Vind je het soms gek wat ik je vertel?”, vraag ik mijn vader. Ik weet onderhand dat mijn negatieve interpretaties vaker niet dan wel kloppen, dus check ik ze (mits ik alert genoeg ben en me niet laat meeslepen door mij eigen ‘waarheid’). Wat blijkt… mijn vader wist gewoon even niets te zeggen. Hij zegt me dat hij juist elke keer weer positief verrast is door de dingen die ik doe in mijn leven…. POEF, weg luchtkasteel. Weg angst en ik voel mijn lichaam langzaam weer ontspannen. 

Wees je bewust van je gekleurde bril

We bekijken situaties bijna altijd door een ‘gekleurde bril’: eentje gekleurd door pijnlijke ervaringen (meestal) uit onze jeugd. Dit maakt dat je zogenaamde ‘neutrale’ zaken, feiten, gaat interpreteren. Vaak ten nadele van jezelf: De wenkbrauw van je manager die net omhoog gaat wanneer jij enthousiast vertelt over je ludieke ingeving (shit, hij vindt het idee helemaal niet goed). Je date die niks zegt over de jurk waarvan je zelf vindt dat hij je fantastisch staat (hij vindt me niet aantrekkelijk). Je moeder die niet heeft gereageerd op je sms dat je toch niet langs kan komen met Pasen (oh, nu is ze zeker teleurgesteld) Je collega’s die niet vragen of je meegaat naar de vrijdagmiddagborrel (ik ben niet leuk/interessant/gezellig/grappig genoeg).

Gedachten zijn géén ab-so-lute waarheid

“Maar dít is wel echt waar!” Hoor ik mezelf zeggen. “Ja het VOELT echt”, zegt mijn lieve coach me dan. Geregeld moet ik daar ook weer aan herinnerd worden. Sommige onzekerheden, gedachten, aannames – hoe je ze ook noemt- zijn zo ingesleten, dat het tijd, oefening en liefdevol onderzoek kost om te gaan zien dat ze niet per se wáár zijn. Als je bijvoorbeeld in basis denkt dat je niet ‘leuk genoeg’ bent, zal een ‘nee’, een afwijzing voor een afspraak, een uitnodiging die je niet krijgt, een berichtje dat niet beantwoord wordt, je verjaardag die vergeten wordt, bijna altijd leiden (of zal ik zeggen ‘lijden’) tot de bevestiging van die oude vertrouwde gedachte: “Zie je wel; ik ben niet leuk genoeg.”

Mensen kiezen voor zichzelf, niet TEGEN jou

De meeste mensen zijn vooral met zichzelf bezig. Net als jij. Ze zijn niet bezig met hoe iets ‘overkomt’ op de ander. En daarbij komt; wat voor de een pijnlijk kan zijn, doet de ander niets. Iedereen heeft andere ‘pijnpunten’. Als je met iedereen rekening zou moeten houden word je gek. Je kunt er gelukkig wel zelf wat aan doen: ga onderzoeken of je aannames kloppen! Je zult je verbazen over de onwaarheden die je allemaal gelooft over jezelf en over een situatie. Als je aanname wel klopt, is het (gek genoeg) vaak minder erg om het in alle eerlijkheid terug te horen, dan hem als een spookkasteel in je hoofd te laten bestaan.

Dus…..wat kun je tegen onzekerheid doen?

Er gebeurt iets wat je onzeker maakt. Wat je kan helpen om de angel eruit te halen:

  • Voel dat je geraakt bent door het feitelijke gedrag van iemand: iemand die wegkijkt als je iets vraagt, niet (gelijk) reageert op een berichtje, een bepaalde opmerking maakt… etc.
  • Wat geloof jij daardoor over jezelf, of de ander? Dat je niet interessant genoeg bent, dat je idee niet goed is, dat je niet mooi bent?
  • Check (als je het durft) de aannames die je doet aan de hand van iemand anders zijn ‘feitelijke’ gedrag: “Ik heb het idee dat je het geen goed plan vindt, klopt dat?” Of: Doordat het twee dagen duurde dat je antwoordde, dacht ik dat je misschien boos bent, klopt dat?
  • Laatste, en zeer belangrijke, stap: wees heel geduldig en lief met jezelf als iemand je aannames níet ontzenuwt. Hier komt een potje zelfliefde om de hoek kijken. Wees trots op jezelf dat je jezelf hebt uitgesproken, je kwetsbaar hebt opgesteld en nieuwe stappen hebt gezet om te stoppen de gedachten te geloven die je onzeker maken.

Mijn tweede blog in deze drieluik over onzekerheid gaat over hoe je je zekerder kunt gaan voelen in het daten.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!