1. Herinner je waarvoor je bent aangenomen

Wanneer je bent aangenomen om je creatieve ideeën, kom je in een spagaat wanneer je manager opeens verwacht dat je ook ‘even’ dat nieuwe project gaat managen. Dan kun je, als je niet stevig in je schoenen staat, denken dat er iets aan jou mankeert wanneer het niet lukt. Terwijl hij of zij eigenlijk wil dat je een soort ‘supermens’ bent. Zorg dus dat je helder hebt wat jouw ‘hoofdtaken’ zijn en laat je dáár op beoordelen. Door je baas én door jezelf.

2. Doe – NIET – waar je goed in bent

Maar doe waar je blij van wordt. Soms kun je heel goed in iets zijn, bijvoorbeeld economie, cijfers. Dan denk je dat het logisch is dat je op een economische functie zit. Zeg bij een bank, of als controller. Maar wanneer je heel blij wordt van intermenselijk contact en daar heb je (te) weinig van, dan zal je nooit echt uitblinken op je plek. Je laat datgene waar je (positieve) energie van gaat stromen, waar je plezier in hebt en wat je met zelfvertrouwen doet, onbenut. Dus: doe jij genoeg waar je blij van wordt?

3. Zet je trots opzij: vraag om hulp

“Eva, kom anders gewoon naar me toe, dan maken we een prioriteitenlijstje,” zei mijn eindredacteur toen ik onder hoge druk aan het werk was voor een tv-programma en mijn stressniveau behoorlijk hoog werd. Wow! Heftig. Ik had als dertiger toch geen hulp nodig bij het structureren van mijn dag?! Op dat moment wel dus. Nadat we in een minuut een lijstje hadden gemaakt, ging ik als een speer, en had ik mijn taken (waarvan ik dacht dat het meer dan een dag zou duren) binnen een halve dag af. Hulp vragen (wat ik dus niet deed) is niet zwak of slecht, het geeft juist blijk van zelfkennis en zelfstandigheid. Dat je in staat bent te (h)erkennen waar je minder goed in bent, daar hulp bij vraagt, zodat je weer kunt doen wat jou moeiteloos afgaat.

Mantra

Een boost nodig voor je zelfvertrouwen?

Download hier gratis jouw set mantra kaarten.

Mantra’s zijn krachtige zinnen die je door steeds te herhalen steeds meer gaat geloven. Als jij gelooft in je eigen zelfvertrouwen, dan kan je de hele wereld aan. De kracht zit ‘m in de herhaling en daar zullen deze kaarten je bij helpen! Download ze nu tijdelijk gratis.

4. Perfectionisme loslaten

“Af is beter dan goed”, zegt Elizabeth Gilbert in haar boek Big Magic. “De enige reden dat ik het heb kunnen volhouden en mijn eerste roman heb kunnen afmaken, is omdat ik het niet erg vond dat die ontstellend onvolmaakt werd”. Ze bedoelt niet dat je de kantjes er vanaf moet lopen, maar wel dat je moet stoppen met het ‘perfect’ te willen doen. Als je iets perfect wil doen, zal je veel tijd besteden aan details, is iets nooit ‘af’ en zal je nooit echt blij zijn met het resultaat. Je perfectionisme werkt demotiverend (soms zelfs verlammend) en zal je onzekerheid eerder vergroten dan verkleinen.

5. Zelfvertrouwen laten groeien? Kom uit je comfortzone

Doe af en toe iets wat je nooit doet, spannend vindt, maar stiekem wel leuk lijkt. Een presentatie geven. Een praatje houden voor collega’s. Een evenement organiseren. Een vervelende klant op vriendelijk, doch heldere wijze, de waarheid zeggen. Het kan natuurlijk mislukken of niet zo gaan zoals je hoopte. De kunst is dan om de focus te leggen op het positieve: je hebt iets nieuws gedaan dat je heel spannend vond. Supergoed! En misschien vond je het zelfs wel heel leuk en heb je een nieuw (natuurlijk) talent ontdekt.