Oordeelloos zijn kan écht
Je hoeft geen zen-meester te zijn om zonder oordelen naar de wereld te kijken. Iedereen kan het leren. In het begin betrap je jezelf misschien nog regelmatig op oordelen. En vooruit, zelfs als je er meer aan gewend bent geraakt, zal je weleens een onnodige mening bij jezelf opmerken. Maar hoe meer je ermee oefent, hoe vaker je zult merken dat het heus kan. Je kunt oordeelloos zijn. In elk geval het grootste deel van de tijd.
Je bent niet je gedachten. Alles wat je denkt, zijn maar willekeurige denkwolkjes die vluchtig voorbij vliegen. Je kunt besluiten om erin mee te gaan of om ze stilletjes voorbij te laten vliegen en je er niet door van je stuk te laten brengen.
Waarom is dat zo belangrijk?
Denk je eens in: wie zou je zijn zonder al die gedachten? Vaker oordeelloos zijn brengt jou meer stilte, maakt je milder voor jezelf en maakt je een fijner persoon voor anderen. Je wordt nieuwsgierig in plaats van veroordelend.
Wat is er dan mis met een oordeel op zijn tijd? Nou, er is niets mis mee (ook dát zou een oordeel zijn). Maar het kost wel veel mentale energie om over allerlei dingen te oordelen. Bovendien ontneemt het je de kans om verwonderd naar de wereld te kijken. Om te leren van mensen die anders zijn dan jij, om nieuwe visies te kennen of begrijpen en om vernieuwende dingen te ontdekken.
Stel je voor: jouw vriendin vertrekt met haar man en drie kinderen op wereldreis. Ze heeft haar baan opgezegd, hun huis is verkocht en de kinderen krijgen thuisonderwijs. Ze huren een camper om allerlei mooie plekken op de wereld te bezoeken. Grote kans dat jij er iets van vindt. “Hoe verdienen ze dan hun geld?” of “Ze had toch zo’n leuke baan…” of “Thuisonderwijs is toch geen goed idee?!”
Maar door al die oordelen kun je niet vol verwondering naar haar keuze kijken. Zit er niet heel veel boeiends in? Schuilt er niet een les in haar keuze of in jouw spontane oordelen erover? Een mooi gesprek? Een vraag aan jezelf? Pas zodra je bereid bent je oordeel te onderzoeken, kun je merken wat er allemaal te ontdekken en te leren valt.
Bovendien ben je zonder oordelen meer in verbinding met anderen. Als je oordeelloos bent, heb je niet steeds de behoefte om de ander te veranderen. Je kunt zien wie de persoon voor je écht is, in plaats van dat je steeds kijkt naar de veroordeelde projectie die jij op deze persoon plakt.
Van wonderbereidheid naar wonderdoener
Hoe doe je dat dan, minder veroordelend naar de wereld kijken? In onze ogen verloopt dat via drie stappen:
- Je wordt wonderbereid. Je stelt je open voor wonderen. Een wonder is trouwens niet per se iets magisch, zoals een uit de lucht vallende pot met glitter of het winnen van de loterij. Wonderen zijn kleine dingen die het waard zijn om te onderzoeken en te waarderen. Van bijzondere ontmoetingen tot leerzame keuzes die op je pad komen.
- Je komt in een wonderstaat. Dingen die je eerder zag als toevalligheden, ga je nu zien als kleine wonderen en ga je ook waarderen. Je voelt je er dankbaar voor. Je bent bijvoorbeeld dankbaar voor het mooie verhaal dat iemand je vertelt of voor feedback die jou een groeikans biedt.
- Je wordt een wonderdoener. Ha, dat klinkt alsof je een gebedsgenezer wordt. Maar nee hoor, dit betekent puur dat je vanuit oordeelloosheid (door zachte ogen) naar dingen kunt kijken. Naar mensen, naar situaties, naar je verleden, naar je toekomst.
Als je zonder oordeel naar de wereld kunt kijken, dan ervaar je vrede. Het maakt je niet uit als een ander keuzes maakt die je zelf niet zou maken. Je maakt je minder druk om de dagelijkse vervelende dingen die gebeuren.
Wij noemen dit de staat van liefde. Zodra je hierin zit, ervaar je veel meer stilte. Je hebt rust in je hoofd en kunt vanuit rust naar dingen kijken. En het mooie is: als je kijkt met liefde, is er minder angst. Minder angst om keuzes te maken, minder angst om nieuwe dingen te proberen, minder angst om afgewezen te worden.
Innerlijke vrede: wat is het en hoe vind je het?
Innerlijke vrede gaat over het vinden van een diepere rust en vervulling
Vrede is niet iets dat je maakt of onderhandelt met de mensen om je heen. Het is iets dat groeit van binnenuit. Alleen: hoe doe je dat dan? In deze korte (en GRATIS) mini-training nemen we je stap voor stap mee door het VREDE-model, een krachtige en beproefde methode die al duizenden mensen heeft geholpen om een diepere rust en vervulling te vinden.
Van nachtmerrie naar prachtmerrie naar liefde
Wat we vaak zien is dat oordelen voortkomen uit een idee van actie-reactie. Je ziet, voelt of merkt iets en reageert daar volautomatisch op een bepaalde manier op. Soms is dat boos, soms verdrietig, soms gefrustreerd, soms juist blij of misschien angstig. Dit is de staat van de nachtmerrie. Het leven voelt als een (nare) droom die je overkomt. Het lijkt alsof je er geen invloed op hebt. Iets gebeurt en jij reageert daar automatisch op. Je voelt je daarbij één met je gedachten (dus je identificeert je bijvoorbeeld met je boosheid of angst).
Het wordt anders als je naar het niveau van de prachtmerrie gaat. Het voelt dan niet meer alsof er een tsunami van levensgebeurtenissen over je heen komt. Je hebt invloed op dat leven. Het is nog niet zo dat je daarnaar handelt. Dit niveau gaat vooral over inzien dat je niet je gedachten en gevoelens bent, maar daar ook van een afstandje naar kunt kijken. Je neemt je gedachten of gevoelens waar én beseft dat je er niet in mee hoeft te gaan.
Daarna komt het niveau van liefdevol bewustzijn. Ook wel oordeelloosheid. Het leven overkomt je niet, je hebt er zelf invloed op en handelt daarnaar. Je kunt met liefde en stilte, zonder oordelen, kijken naar wat er gebeurt.
Tips om vaker oordeelloos te kijken
De weg van “Het leven overkomt mij” naar meer oordeelloosheid leg je niet in een paar uur af. Deze 6 tips helpen je om stappen te zetten:
- Luister oprecht naar de ander. Dus probeer niet terwijl de ander praat al bezig te zijn met wat jij wilt zeggen. Nee, toon oprechte interesse, vraag door en kijk of je de ander zo goed mogelijk kunt begrijpen
- Onderzoek je oordelen. Kijk eens waar jij met name over oordeelt. Wanneer merk je dat op bij jezelf? Waar komen die oordelen vandaan? Wat kun je van die oordelen leren over jezelf?
- Accepteer dat jij en een ander verschillen. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn om door één deur te kunnen. In meningsverschillen schuilt vaak genoeg juist groei of een klein wonder. Je kunt ervan leren over andere visies op de werkelijkheid. Dus denk niet dat je verschillen uit de wereld moet helpen. Laat een ander zijn visie hebben en laat los dat je daar iets van moet vinden.
- Zie de positieve intentie in anderen. We doen dingen allemaal met goede bedoelingen. Dat je vader overbeschermend is, komt voort uit liefde. Dat je moeder er niet voor je kon zijn, komt misschien omdat ze zelf niet heeft geleerd om haar emoties te tonen. Dat een vriendin nu kortaf is, heeft misschien te maken met haar oververmoeide toestand. Oordeel niet te snel over de ander. Ga ervan uit dat mensen het beste met je voor hebben en dat iedereen een verhaal heeft.
- Wees verwonderd. Noem het ‘verwonderd’ of ‘nieuwsgierig’. Het komt erop neer dat je in plaats van te oordelen vooral vragen stelt. Wees nieuwsgierig waarom iemand iets vindt, doet of zegt. Waar zou het vandaan komen? Wat is de reden om dat te zeggen? Sta open voor het antwoord, en verwonder je over de mooie gesprekken die daaruit voortvloeien.
- Let ook op oordelen over jezelf. Vaak merken we vooral oordelen over anderen op. Maar vergeet niet dat je waarschijnlijk ook van alles van jezelf vindt. Oordeelloos zijn betekent ook dat je milder naar jezelf kijkt. Zonder al die oordelen is er meer ruimte om écht jezelf te zijn. Dat zorgt voor extra verbinding en meer waardevol contact.
Wil jij zorgelozer en gelukkiger in het leven staan?
“Ik leer mee te bewegen met de obstakels en problemen in mijn leven, waardoor ik veel zorgelozer in het leven sta. Het is een fantastisch programma met een fijne afwisseling tussen humor, diepgang, ontspanning, spanning en directheid.”
Dat is wat deelnemer Yvonne Snijders over Miracle Roadmap zegt. Dit is ons 16-weekse programma waarin jij leert om met minder zorgen, met meer verwondering en met meer verbinding in het leven te staan.
Zijn dit thema’s waar jij meer over wilt leren? Voel je diep vanbinnen dat er méér in jou en in je leven zit? Ben jij er klaar voor om met een milde bril naar jezelf en anderen te kijken? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan om te bespreken of Miracle Roadmap bij je past. Het zal je kijk op het leven en daarmee de inrichting van je leven compleet veranderen.