Misschien denk je nu “Natuurlijk sta ik open voor de liefde”. Je hebt je tenslotte niet voor niets aangemeld voor een datingsite. Je spreekt misschien ook weleens af met mensen. Maar tot méér dan een kortstondige relatie, een scharrel of hooguit één enkele koffieafspraak leidt het niet. Vaak is er dan (onbewust!) iets wat ons tegenhoudt om écht open te staan voor de liefde.
Je openstellen voor de liefde: waarom is dat lastig?
Misschien een kleine geruststelling: je bent niet de enige die het lastig vindt om zich open te stellen voor de liefde. Een relatie is de meest intieme vorm van liefde. Dus het ís ook heel spannend om liefde toe te laten. Er zijn meer mensen die relaties spannend vinden of het zelfs helemaal niet aan durven te gaan.
De boosdoener van dit alles? Dat is vaak relatie-angst. Oftewel: bindingsangst of verlatingsangst.
- Bij bindingsangst vind je het spannend om een stukje van je vrijheid en onafhankelijkheid op te geven. Je bent misschien zo gewend om alles alleen te doen dat een liefdespartner wel van heel goeden huize moet komen om jouw vrijheid voor op te geven. Je bent vaak kritisch bij je keuze voor een partner en voelt veel spanning rondom een relatie.
- Bij verlatingsangst ben je bang om gekwetst of verlaten te worden. Vaak komt dit doordat je eerder gekwetst of verlaten bent door iemand die je nodig had of van wie je heel veel hield. Een eerdere partner of een ouder bijvoorbeeld. De angst op herhaling is zo groot dat je uit zelfbescherming geen relatie durft aan te gaan.
Zo ontdek je of jij openstaat voor de liefde
Wil je erachter komen of jij daadwerkelijk openstaat voor liefde? Deze vragen helpen je om daar inzicht in te krijgen:
- Kun jij je ego aan de kant zetten? Dus kun jij bijvoorbeeld accepteren dat een relatie je ook een spiegel geeft op jouw valkuilen en mindere kanten? Of schiet je dan al snel in de stress? Ben je bereid om kanten van jezelf te leren kennen die je misschien liever verborgen houdt? Of om niet meer alleen die harde werker, de succesvolle ondernemer, etc. te zijn?
- Kun je er vrede mee hebben dat je niet onafhankelijk bent? Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Maar kun je dat ook accepteren? Lukt het jou om soms op anderen te leunen in plaats van altijd je eigen boontjes te doppen. Kun jij om hulp vragen en ruimte innemen op momenten dat dat nodig is?
- Lukt het om je kwetsbaar op te stellen? Durf jij het aan te geven als iets je raakt? Durf je ook je kwetsbare kanten aan anderen te laten zien? Of speel je liever mooi weer als het niet goed gaat?
- Kun je accepteren dat je niet weet wat de toekomst brengt? Hoe graag je ook zou willen dat een relatie voor eeuwig is, die zekerheid heb je nooit. Je weet niet waar jullie over een jaar staan, of jullie toekomstplannen over 5 jaar nog hetzelfde zijn, etc. Maar dat hoeft ook niet. Het gaat erom dat jullie het nu leuk hebben met elkaar. Kun je de onzekerheid over de toekomst loslaten vanuit de gedachte dat je alleen zeker weet wat er NU is?
- Durf jij dingen op te geven? Kun jij accepteren dat een relatie soms ook betekent dat je minder van andere dingen kunt doen? Dat je bijvoorbeeld minder alleentijd hebt? Dat je vrienden minder vaak ziet? Of dat je niet altijd zonder overleg overal maar naartoe kunt gaan, zoals je als single wellicht gewend was?
Vind je het makkelijk om van anderen liefde te ontvangen? Lukt het je bijvoorbeeld om een lief gebaar van familie en vrienden te accepteren? Of om soms uit te huilen bij een ander zonder dat het voelt alsof je te veel vraagt?
Ben jij klaar voor een nieuwe relatie?
Staat de deur naar je hart bijvoorbeeld wel echt open? En is de plek naast je wel vrij voor een nieuwe vlam? Tijd om dit eens goed te onderzoeken. We hebben een fijne checklist voor je gemaakt met 15 stellingen. We beloven je dat deze stellingen je nieuwe inzichten zullen brengen over je liefdesleven. Download gratis de singles-checklist!
Heb je al die vragen met ‘Ja’ beantwoord? Goed bezig! Dan sta je waarschijnlijk open voor een nieuwe relatie. Voel je op een of meerdere punten nog spanning? Dan vind je het misschien lastig om je volledig open te stellen voor een relatie.
De oplossing: werk met jouw poorten tot liefde
Geen zorgen: er is zeker iets aan te doen als je nu nog niet openstaat voor de liefde. Als je de liefde weer wilt laten stromen, ligt de oplossing vaak in één van de drie poorten van de liefde. Elk van de drie poorten kan (al dan niet geheel) op slot zitten door een van deze drie angsten:
- De angst om je identiteit te verliezen. Wat nu als je niets voorstelt? Als mensen je vergeten of als je niet van betekenis bent? Je bent bang om te veranderen of om eventueel stukjes van je identiteit (“die werknemer die altijd klaarstaat”, “de vriend die er altijd bij is met feestjes”) te verliezen. Het idee om een beetje te verliezen van wie je altijd was, maakt je bang.
- De angst om afhankelijk te zijn. Jij vindt het spannend als je er niet meer alleen voor staat en voortaan moet overleggen met een partner of misschien zelfs dingen aan een ander moet overlaten. Jij voelde je altijd een supermens dat het allemaal wel zelf redde. Dan kan het heel spannend zijn om in een relatie op een ander te leunen en daarvoor soms van je eigen eiland af te komen.
- De angst voor vergankelijkheid. Je vindt het spannend dat alles uiteindelijk voorbijgaat. Misschien blijft de liefde niet bestaan zoals die er nu is. Wat als het ooit niet meer zo gezellig is als nu? Als je jouw ‘gaan en staan waar je wilt’-leven verliest? Misschien verandert jullie relatie ooit van vorm. Misschien verlies je mensen. Uit angst voor dat alles laat je liever geen mensen toe om heel dicht bij je te komen.
Hoe kun je je wél openstellen voor liefde?
Je (opnieuw) openstellen voor liefde begint met je angsten onder ogen zien. Welke angst voel jij rondom de liefde? Waarom vind je het spannend om een relatie aan te gaan? Je hoeft niet tegen die angst te vechten, maar kunt hem onder je arm nemen. Lukt het jou om, ondanks die angst, toch stappen op het liefdespad te zetten?
Uiteindelijk is er maar één manier om je open te stellen voor de liefde: er – met angst en al – voor gaan. Het mag spannend zijn. Je mag je onzeker voelen, als je er maar over in contact blijft met de ander. Spreek je angst uit. Dat zorgt juist voor meer verbinding met je date of partner. Diegene ziet dan alle kanten van jou.
Blijf verder vooral in het moment. Geniet van de liefde of de connectie die er op dit moment is. Laat los dat het in een relatievorm moet passen of dat dit de persoon is met wie jij het over 20 jaar nog steeds leuk moet hebben. Vraag je vooral af “Heb ik vandaag een leuke avond gehad?”. Is het antwoord “Ja”, dan kun je gerust nog eens afspreken. Waar het schip strandt, dat zie je wel. Geniet vooral van hoe mooi de liefde NU is.