De paradox van opvoeden

Die mooie, ongeremde glimlach die ieder kind van zichzelf heeft, dooft op een gegeven moment uit. Woorden als ‘Pas op. Doe dat nou niet. Doe maar normaal. Stel je niet aan,’ zijn tekenend voor een kind. Het leert: ik kan me maar beter aanpassen, zodat ik niet word afgewezen. Woorden die kinderen regelmatig in hun latere leven – al dan niet onbewust – nog steeds met zich meedragen, merken David en Arjan in de jaaropleiding van 365 Dagen Succesvol. Maar hoe doe je het als ouders dan op z’n minst wél een beetje goed?

Laten ik voorop stellen dat je het als ouder nooit 100% goed kan doen, hoe erg je je best ook doet. Dat is misschien juist wel waar de contradictie ligt. Jan Geurtz, auteur, orthopedagoog en onderwijskundige, schrijft daar in zijn boek ‘Verslaafd aan liefde’, het volgende over: “Ik ontdekte dat de manier waarop ouders proberen hun kinderen op te voeden tot gelukkige en succesvolle mensen, in hun kinderen juist het geloof creëert dat ze kennelijk niet goed genoeg zijn zoals ze zijn, maar eerst moeten leren voldoen aan allerlei voorwaarden.”

Zie je de paradox? Geurtz meent dat de manier van opvoeden de basis is voor fundamentele onzekerheid en zelfafwijzing. Ouders die helpen hun kinderen allerlei keuzes te maken en hen beschermen van ellende, nemen hen vaak juist essentiële lessen af. Of zoals hij het stelt: “Terwijl we ons als ouders verantwoordelijk voelen voor het latere levensgeluk van onze kinderen, zijn we juist bezig hun huidige en toekomstige geluk te dwarsbomen.”

Een gezonde manier van opvoeden

Het is één van de redenen dat David en Arjan het nieuwe boek voor ouders én kinderen opstelden. Daarin vind je 52 lessen. Een boek dat je niet in een avond verslindt met een glas wijn. Het is een boek dat je er af en toe bij pakt en waarvan jij de lessen uitpikt die jij belangrijk vindt of bij jou en je kind vindt passen. Alvast een belangrijke les uit het boek?

Bij opvoeden komen een aantal dingen kijken, zoals het goede voorbeeld geven, aanmoedigen en liefde geven. Maar er is meer. Het gaat ook over grenzen stellen. Kinderen hebben namelijk duidelijkheid nodig.

Wil je je kind iets leren over verantwoordelijkheid en laten zien dat je hem vertrouwt, dan helpt het níét om alles voor ‘m te bepalen. Het helpt wél om af en toe wat vrijheid te geven. Een handige manier om je kind niet opstandig te laten zijn tegenover gezag, is om hem af en toe zelf gezag te geven. Daar komt meteen de bijbehorende oefening bij (krijg je zomaar cadeau uit het boek!).

Oefening: als je kind de baas is

Vertel je kind dat hij deze week ergens zelf de baas over is. Het kan gaan over zijn verjaardag of misschien over het avondeten. Vraag je kind het avondeten – gezond en binnen het budget bijvoorbeeld – samen te stellen.

Je doet de opdracht samen, van boodschappenlijstjes tot boodschappen en het koken. Het belangrijkste is dat je kind weet dat jij hem vertrouwt.

Het is een leuke oefening voor je kind, maar ook interessant voor jezelf om te ontdekken of je misschien vaker ‘ja’ kan zeggen!

Eetsmakelijk!

Wat vind jij een gezonde opvoeding?

Hoe kijk jij tegen een gezonde opvoeding aan? Wat vind jij van de opdracht uit De glimlach van een kind? We horen het graag van je in de comments!