Lead Healthcare heeft ‘Work Happy’ als slogan. Wat voor bedrijf zijn jullie en waarom past die slogan zo goed?

Lead Healthcare is een talent- en consultancybedrijf voor de zorg, onder andere voor de apotheekbranche, ziekenhuizen, ouderenzorg, huisartsenzorg en GGZ. Ik ben het bedrijf 18 jaar geleden begonnen. Inmiddels werken we voor 800 opdrachtgevers in de zorg en hebben we zo’n 600 mensen in dienst, nog los van de zzp’ers die bij ons betrokken zijn. We verzorgen onder andere consultancy-opdrachten, leveren zorg bij opdrachtgevers en bieden tijdelijke versterking door onze zorgprofessionals te detacheren.

De pay-off onder onze bedrijfsnaam is ‘Work Happy’. Onze missie is dan ook meer werkgeluk in de zorg. We willen een werkplek zijn waar mensen kunnen opbloeien. Niet alleen in hun werk, maar ook in hun privéleven. Daarom hanteren we al sinds het begin een ‘Employee first’-strategie. Zo willen we een organisatie zijn waar mensen graag voor werken en waar ze gelukkig zijn. Als onze professionals blij zijn, kunnen we samen de best mogelijke bijdrage aan de zorg leveren. We zijn trots dat we al 9 jaar op rij zijn uitgeroepen tot World Class Workplace in de categorie ‘Zorg overig’. Afgelopen jaar hebben we zelfs de eerste prijs gewonnen.”

Interessant, jullie bouwen aan een ‘Employee first’-strategie. Hoe pas je dat precies toe?

“Dat vraagt in mijn ogen om meer dan alleen leuke feestjes en events organiseren. Het belangrijkste is dat er voor elke medewerker individuele aandacht is. Wij zijn dan ook een platte organisatie; alle leidinggevenden zijn heel benaderbaar. Ik zie ons als werkgever als een ‘stepping stone’ in de carrière van mensen. Ik hoop dat medewerkers, als ze later terugkijken op hun tijd bij Lead, denken ‘Dat waren mooie jaren en daar hebben ze me echt iets waardevols meegegeven’. We vieren bij Lead Healthcare samen successen, maar staan ook voor elkaar klaar als het eens minder gaat.”

Werkgeluk staat bij jullie dus op #1. Wat betekent werkgeluk voor jou?

“Al vanaf de oprichting ben ik veel bezig met werkgeluk, ook al kende ik toen die term nog niet. Werkgeluk betekent voor mij dat mensen zingeving ervaren, zich gewaardeerd voelen, voor elkaar klaarstaan en intrinsiek gemotiveerd zijn. Ook houdt werkgeluk in dat mensen autonomie voelen in hun werk, er voldoening uit halen en zichzelf competent voelen in wat ze doen. 

Ik heb ook de ‘Work Happy’-podcast, waarin ik met mensen praat over de definitie van werkgeluk en hoe je daar als werkgever aan bijdraagt. Hiervoor heb ik ook een aflevering met David van 365 Dagen Succesvol opgenomen.”

Bij veel organisaties ligt de focus vooral op cijfers, resultaten en impact. Waarom vind jij juist werkgeluk zo belangrijk?

“Ik geloof dat je als organisatie het resultaat bent van alle mensen die bij je werken. Hoe beter iedereen in zijn vel zit, hoe verder je komt als organisatie. Tegelijkertijd blijkt dat 81% van het ziekteverzuim onder medewerkers niet door werkfactoren komt. Dat verzuim komt door dingen in de privésfeer. Daar heb je als werkgever weinig impact op, zou je denken. Maar als een werknemer ziek wordt, heeft dat wel gevolgen voor de hele organisatie. Daarom ging ik me afvragen: hoe kan ik als werkgever mensen inspireren om een gelukkiger leven te leiden?

Als medewerkers aan zichzelf werken, heeft dat positieve invloed op hun werk-privébalans, stressniveau en geluk. Zowel thuis als op het werk. Daar pluk je dus ook als werkgever de vruchten van. Bovendien laat je als werkgever blijken in je mensen te willen investeren als je werkgeluk voorop zet. Dat levert meer betrokken en dus productievere medewerkers op.”

Jullie waren al op veel manieren bezig met het geluk van medewerkers. Waarom besloot je om ook Miracle Roadmap aan te bieden?

We hadden al een ‘Live happy’-programma ontwikkeld, waarbij we allerlei initiatieven voor medewerkers organiseren rondom hun fysieke en mentale gezondheid. We serveren bijvoorbeeld gezonde gerechten, doen regelmatig stappenteller-challenges, bieden yogalessen en meditatiecursussen aan en hebben een sapkuur georganiseerd. Maar er miste nog iets op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ik wilde medewerkers ook helpen bij vragen als ‘Waar sta je nu?’, ‘Waar word je blij van en waarvan niet?’ en Wat is je stip op de horizon?’.

Na een tijdje raakte ik in gesprek met David van 365 Dagen Succesvol. Ik vertelde over onze wensen en gaf aan dat het ons ingewikkeld leek om hier zelf een programma voor te maken. Tijdens dat gesprek kwamen we samen tot de conclusie dat Miracle Roadmap precies het programma is dat we zochten. We hoefden er dus niet speciaal zelf iets voor te ontwikkelen om dit aan medewerkers aan te bieden. Afgelopen voorjaar hebben we Miracle Roadmap voor het eerst aangeboden en in september doen we dat nog eens, omdat het zo goed is bevallen.”

David van Hartskamp

Veel organisaties vergoeden vooral praktische trainingen. Waarom hebben jullie juist in Miracle Roadmap geïnvesteerd?

“Er bestaan al allerlei praktische trainingen waarin medewerkers aan concrete zakelijke skills werken. Denk aan een cursus om een betere manager te worden of een training timemanagement. Maar als je bijvoorbeeld last hebt van pleasen, is een training timemanagement geen duurzame oplossing. Dan is het veel beter om te kijken naar de patronen die daarachter zitten, niet alleen naar praktische tips voor een strakke planning. 

Ik geloof dat Miracle Roadmap een programma is dat voor veel meer lange-termijn-impact zorgt. Je gaat aan de slag met alle aspecten van het leven en kunt er daardoor altijd iets uit halen wat voor jou impact heeft.”

Jullie medewerkers hebben de afgelopen 4 maanden Miracle Roadmap gevolgd. Wat heeft dat hen opgeleverd?

“Medewerkers hebben na afloop een evaluatie ingevuld. Ze geven bijvoorbeeld aan dat ze door Miracle Roadmap minder stress hebben, beter grenzen kunnen stellen, meer rust ervaren en efficiënter met hun tijd omgaan. Ook laten ze weten een betere balans tussen werk en privé te hebben. Verder zijn medewerkers door Miracle Roadmap bewuster bezig met zelfreflectie. Ze staan vaker stil bij vragen als ‘Wat is belangrijk voor mij?’, ‘Waar ben ik goed in?’ en ‘Hoe kan ik beter mijn doelen behalen, op het werk en privé?’. 

Verder kreeg ik van medewerkers terug dat ze vaak al langere tijd iets wilden veranderen, maar dat het lastig is om een positieve verandering daadwerkelijk door te voeren. Daarom vind ik het mooi dat ik voor hen in Miracle Roadmap kon investeren. Door langere tijd en samen met anderen aan je doelen te werken, bereik je meer resultaat.

Ook managers merken trouwens verschil. Zij merken dat mensen uit hun team door Miracle Roadmap vrolijker zijn en in positieve zin zijn veranderd. Natuurlijk blijft het leven zijn ups en downs hebben, maar je hebt wel invloed op hoe je daarmee omgaat.”

Kun je een voorbeeld geven van concrete impact die Miracle Roadmap heeft gehad?

“Een van onze finance-medewerkers deed mee aan Miracle Roadmap. Zij ervaarde eerder veel stress als ze aan het eind van de maand de cijfers moest opleveren en daardoor een hoge werkdruk had. Maar sinds Miracle Roadmap lukt het haar beter om ook in die week lol te hebben en er met minder stress in te gaan. Daardoor is ze productiever, levert ze beter werk en voelt ze zich fijner.

Een ander voorbeeld komt van een recruiter. Diegene gaf aan beter tijd te kunnen verdelen tussen werk- en privéactiviteiten, effectievere gesprekken te voeren en ook beter te kunnen besluiten welke kandidaten hij wel of niet voor een gesprek uitnodigt.”

Miracle Roadmap is geen standaard cursus of training. Hoe hebben jullie dit unieke programma onder de aandacht gebracht?

“We hebben een filmpje opgenomen over Miracle Roadmap. Ook is David van 365 Dagen Succesvol op ons winterevent langs geweest voor een lezing, om medewerkers meer te vertellen over Miracle Roadmap. Zo hebben we iedereen laten weten dat ze op onze kosten mogen deelnemen. Vorige ronde deden 30 mensen mee. Ook deze ronde willen we deelname aan Miracle Roadmap zeker stimuleren. Het is het enige programma dat invloed heeft op alle aspecten van iemands leven, niet alleen op het werkstuk.”

Hoe reageerden medewerkers toen ze erover hoorden?

“We kregen heel veel positieve reacties. Natuurlijk spreekt Miracle Roadmap niet 100% van de mensen aan. Je moet er maar net klaar voor zijn. Iedereen die heeft meegedaan, is enthousiast. Ze hebben er allemaal wel iets uit gehaald wat voor hen relevant is. Er zijn zelfs mensen die binnenkort voor de tweede keer meedoen.”

Jullie gaan nu de tweede ronde in. Raad je andere werkgevers ook aan om Miracle Roadmap aan te bieden aan hun personeel?

“Ja, ik geloof dat wij als werkgevers in de mooie positie zijn om mensen te faciliteren bij het werken aan hun geluk. Miracle Roadmap is daar een mooi middel voor. Uiteindelijk komt 95% van alles wat we doen vanuit ons onderbewustzijn. Miracle Roadmap is de enige cursus waar je leert om onderbewuste dingen in positieve zin te veranderen. Je leert niet een praktisch kunstje, maar maakt een grote verandering door op persoonlijk vlak.

Met Miracle Roadmap help je als werkgever mensen om goed in hun vel te zitten. Zo creëer je een cultuur waarin mensen zich verbonden voelen, het naar de zin hebben en waar een positieve energie hangt. Ik geloof ook zeker dat dit op de lange termijn impact kan hebben op de verzuimcijfers en dat mensen minder snel ziek worden als ze bijvoorbeeld in staat zijn tot zelfreflectie.

Als het goed gaat met de werknemers, dan gaat het ook goed met je organisatie en straal je dat uit naar klanten. Het levert meer betrokkenheid bij de organisatie op en het is bewezen dat dat bijdraagt aan productiviteit.”

Gun jij je medewerkers Miracle Roadmap?

Wil jij investeren in tevreden, productieve, creatieve en gelukkige werknemers en hen helpen richting blijvend resultaat? Investeer dan, net als David, in Miracle Roadmap. Dit is het leukste en meest effectieve programma voor duurzame persoonlijke ontwikkeling van Nederland. Deelnemers gaan 4 maanden aan de slag met de bewezen 365-methodiek. Het doel? Minder stress, meer innerlijke rust, betere relaties aangaan en de mentale veerkracht en het potentieel vergroten. 

Het levert je creatievere en assertievere werknemers op, die beter omgaan met werkdruk, minder stress ervaren, minder verzuimen, productiever zijn én tevredener zijn over hun werkplek.

Hoe dit werkt en hoe jij je werknemers kunt laten groeien? Lees alles over Miracle Roadmap of neem contact op via e-mail of via WhatsApp om er met ons over door te praten.