Zwanger geraakt op een ongelukkig moment

Marieke is heel eerlijk. Ze vertelt over de eerste keer dat ze in verwachting raakte van Vincent. Hoe ze daarvan schrok, in paniek raakte bijna. Hoe ze vervolgens volstrekt op eigen houtje, zonder instemming van haar geliefde, het vruchtje heeft laten verwijderen. Háár abortus, met een man naast haar die zo graag dat kindje had gewild.
In zijn ogen maakte ze hun kindje dood.

Het is inmiddels twaalf jaar later en aan Vincent is te zien dat hij haar nooit helemaal heeft vergeven. Natuurlijk is het uitgesproken en natuurlijk zijn ze blij met de kinderen die later volgden, maar de pijn staat tussen hen in. Als een massief zwart blok. Onder alle lagen van aanpassing en sociale wenselijkheid, is Vincent nog steeds boos.

Nu weten we allemaal dat verbitterd blijven niet zo slim is. Het was Boeddha al die ooit zei dat verbitterd blijven hetzelfde is als vergif drinken en hopen dat de ander sterft. Maar vergeving is een ingewikkeld ding: hoe vergeef je iemand die jou pijn heeft gedaan? Kan dat eigenlijk wel?

Wanneer vergeef je iemand?

Het eerste wat Vincent leerde, is dat vergeving niet hetzelfde is als instemmen. Door te vergeven, geef je niet met terugwerkende kracht opeens toestemming voor het kwetsen. Het is geen vorm van wegmaken – het is vasthouden in een andere vorm. Hij zag dat een vergeving geen verontschuldiging is, waarbij je achteraf zegt dat de ander nergens schuld aan heeft. Juist bij vergeving zie je wél die schuld – en leer je daar vervolgens met liefde naar kijken. Vergeving verandert het verleden niet, hooguit de toekomst.

Maar vooral leerde Vincent dat het niet Marieke was die hij wilde vergeven. We denken vaak dat vergeving gaat over de ander, terwijl er ondertussen maar één iemand is die je hebt te vergeven: jezelf. Want wie heeft het zover laten komen? Wie heeft het toegestaan? Wie is er doorgeleefd, ondanks alles? Precies: jijzelf.

Op het moment dat je jezelf vergeeft, vergeef je automatisch een ander. Voor vrijwel elke vergeving is een ander overbodig. De zaal ziet ze staan, Vincent en Marieke, en hoe ze elkaar weer voor het eerst echt ontmoeten. Waar zojuist een massief zwart blok stond, staat nu liefde, want pas als je kunt vergeven, kun je liefhebben.

Podcast over vergeving

Wist je dat wij ook een prachtige podcast hebben gemaakt over vergeving naar aanleiding van een vraag van een luisteraar? Je luistert hem HIER en je krijgt meteen een handige oefening in vergeving die je direct kan toepassen in je eigen leven.