De oorspronkelijke betekenis van passie

Tot ik zag dat ik er helemaal naast zat. Het grote misverstand over ‘passie’ is dat het hetzelfde betekent als ‘dat wat je leuk vindt’. Dan hoor ik mijn moeder zeggen dat ze een passie heeft voor winkelen en ik snap meteen wat ze bedoelt: eindeloos neuzen tussen de rekken, pashokjes in en uit en met een volle tas koopjes naar huis.

De oorspronkelijke betekenis van het woord ‘passie‘ is alleen iets heel anders. Dat gaat helemaal niet over wat je leuk vindt of graag doet. Soms zelfs integendeel. Passie gaat over de lijdensweg van Christus: het oude bijbelse verhaal van de veroordeelde Jezus die zijn kruis de berg op sjouwde, onderweg naar zijn akelige lot. Het gaat dus niet over wat je leuk vindt, Jezus deed dat ook niet voor z’n lol. Passie gaat over datgene wat je zó belangrijk vindt, dat je het ondanks de pijn en de weerstand tóch doet. Niet het plezier staat centraal, maar het offer.

Moet het elke dag leuk zijn?

Dat maakt veel uit. Ik merk het zelf elke dag. Is mijn werk de hele tijd leuk en enerverend? Nee. Vaak is het oncomfortabel of overdreven spannend, soms is het juist geestdodend of frustrerend. Laatst gaven David en ik een seminar in de Ziggo Dome. Vlak voor we beginnen, staan we onrustig te drentelen in de coulissen. Mijn hart klopt in mijn keel en mijn darmen zitten in de knoop. We kijken elkaar schaapachtig aan. Waarom doen we dit? Toch lag het antwoord voor ons neus. We vinden het simpelweg belangrijk genoeg om óók de lastige stukken te slikken. Het doet ertoe, voelen we – en dan is het opeens niet meer relevant of het ook de hele tijd leuk is.

Daarom vind ik  het zo jammer als ‘passie’ terecht zou komen op de vuilnisberg van uitgekauwde zelfhulpclichés. Ik heb niet minder passie nodig in mijn werk, maar juist méér. Omdat het een reden geeft om door te zetten in een ramvolle Ziggo Dome. Om te dealen met de lastige dingen. Om kritiek van me af te laten glijden. Niet omdat het maar de hele tijd leuk moet zijn, maar omdat ik iets doe wat ik werkelijk belangrijk vind. Dan sta ik ook nog eens meer in mijn eigen kracht, maar dat is iets voor een andere keer.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Als jij wilt leren leven van je passie en de regie over je eigen leven wilt terugpakken: meld je dan nu aan voor onze gratis masterclass Geld Verdienen Met je Passie. Doe je mee? Al 10.000 mensen gingen je voor! Kom erachter wat jouw passie is!