Iets doen wat alleen voor mij is

In 2018 begon Patty aan haar persoonlijke-ontwikkelreis. Drie jaar op rij volgde ze het jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol, de voorganger van Miracle Roadmap. “Ik deed het niet omdat ik tegen allerlei issues aanliep, maar omdat ik iets wilde doen wat echt voor mij was. Ik was veel bezig met alles en iedereen om me heen. Mijn leven stond vooral in het teken van hard werken en veel voor mijn dochter doen als alleenstaande moeder. Ik dacht: nu wil ik eens iets puur voor mezelf doen.”

Gaandeweg ontdekte Patty dat er wel degelijk dingen speelden die ze nooit had aangekeken. Het grootste “ding” was het overlijden van haar vader toen ze 23 was. “Ik heb de laatste 3 jaar van zijn leven voor mijn vader gezorgd en heb hem uiteindelijk dood gevonden in huis. Hij was de laatste paar jaar van zijn leven alcoholist. Na zijn dood en de mantelzorgperiode dacht ik: ‘Gewoon doorgaan, het is geweest’. Pas tijdens het 365-programma besefte ik dat al deze gebeurtenissen veel effect hebben gehad op mijn leven, op mijn eigenwaarde en ook op mijn liefdesrelaties.”

“Niet goed in relaties”?

Op dit moment is Patty al jarenlang vrijgezel. Haar relaties hebben nooit langer dan 6 jaar geduurd. “Ik ben gewoon niet zo goed in relaties”, dacht Patty vaak. Haar partners gingen vaak na een tijdje vreemd of lieten op een andere manier blijken dat ze Patty niet belangrijk genoeg vonden. Patty bleef zich afvragen hoe dat toch kon. Wat deed ze fout?

Een van de opdrachten die Patty bij 365 kreeg, was om een brief aan haar vader te schrijven. Tijdens die opdracht gingen er een paar belletjes rinkelen: daar zat nog iets. “Ik dacht altijd: alcoholisme is een ziekte. Mijn vader kon er niets aan doen, vond ik, en ik dacht dat ik dat had geaccepteerd. Maar  de situatie gaf me ook het gevoel dat hij drank blijkbaar belangrijker vond dan mij. Hij had drie keer in een kliniek gezeten, maar overwon de verslaving niet. Het voelde onbewust alsof hij niet écht voor mij wilde vechten.” Dat patroon werkte door in Patty’s latere liefdesrelaties met mannen.

Maar Patty ontdekte nóg een familiepatroon dat een rol speelt in haar relaties met mannen. “Door familieopstellingen en gesprekken met mijn moeder ontdekte ik dat mijn opa altijd had gezegd dat iedereen in zijn ogen maar één kind mag krijgen. ‘Ik zal alleen van mijn oudste kleinkind houden’, zei hij. Dat was mijn zus; ik was zelf de middelste.” Patty noemt dat besef achteraf een openbaring. “Onbewust heeft die stelling van opa veel impact op mij gehad. Ik ging door dit besef veel beter snappen waarom mijn relaties vaak gedoe waren. Nu ik me ervan bewust ben hoe de vork in de steel zit, voel ik meer berusting. Ik sta zelfs weer open voor een liefdesrelatie nu ik merk dat relaties geen gedoe hoeven te zijn.”

Passie voor zingen herontdekt

Naast het uitdiepen van vroegere patronen, ging Patty ook onderzoeken waar haar talenten liggen en vooral waar ze gelukkig van wordt. Zo kwam ze erachter dat ze lange tijd haar passie in de schaduw had gezet. “Ik werd als kind heel blij van zingen en deed dat graag met mijn vader. Maar ik heb er nooit iets mee gedaan, omdat ik niet te veel aandacht naar me toe wilde trekken. Zo leerde ik onbewust al op jonge leeftijd om niet op de voorgrond te treden. Het zingen heb ik daardoor nooit opgepakt. Maar nu besef ik: dit oordeel is iets van anderen. Dat kan ik bij hen laten. Ik ben wie ik ben.”

Zo startte Patty twee jaar geleden weer met zingen. Het maakt haar zielsgelukkig. “Ik kan nu weer zingen zonder me daarbij bezig te houden met de mening van anderen. Eerder bepaalde dat alles. Nu denk ik: ik mag ook weleens op nummer 1 staan. Daarom meldde ik me vorig jaar, na 12 jaar niet op vakantie gaan, ook aan voor een singer-songwriter-bootcamp in Spanje. Zoiets had ik nog nooit gedaan, het was duur en ik twijfelde of ik wel echt goed kon zingen. Maar opeens dacht ik: ‘F*ck it, ik ga het gewoon doen!’.”

Patty Miracle Roadmap coach

Minder krampachtige relatie met geld

Eerder was Patty nooit naar dit bootcamp gegaan, alleen al vanwege de kosten. “Het was aardig aan de prijs”, lacht ze. Voorheen gaf ze nauwelijks geld uit aan zichzelf. Terugkijkend vindt Patty haar eerdere relatie met geld “nogal krampachtig”. Maar dankzij de 365-oefeningen rondom denken in overvloed heeft ze daar nu mee afgerekend. Sindsdien durft ze er meer op te vertrouwen dat er genoeg geld is, waardoor ze ook geld aan zichzelf durft uit te geven. “Zo heb ik voor mijn vijftigste verjaardag een persoonlijk schilderij laten maken en deed ik mezelf het bootcamp cadeau.”

Ze legt met een glimlach uit: “In mijn financiële situatie is niets veranderd. Ik ben niet méér gaan verdienen en mijn hypotheeklasten zijn hetzelfde. Toch lukt geld uitgeven me nu wel. Simpelweg omdat ik erop durf te vertrouwen dat er genoeg geld overblijft, ook als ik mezelf bijvoorbeeld zo’n bootcamp cadeau doe. De volgende editie ben ik wéér van de partij!”

Nu zelf coach voor 365

Na drie keer het jaarprogramma van 365 te hebben doorlopen, greep Patty in 2021 de kans aan om coach te worden voor Miracle Roadmap. “Ik gun iedereen dat wat ik mocht leren. Alles wat ik heb geleerd bij 365 kan ik direct toepassen in mijn werk, in gesprekken met studenten, in mijn vriendenkring en in diepgaande gesprekken met mijn dochter. Het heeft op mij en mijn omgeving zoveel effect gehad, dat ik dacht: ‘Dit wil ik breder trekken!’. Toen de oproep voor coaches voorbijkwam, stond ik meteen te springen.”

Patty’s werkgever steunt haar er ook in dat ze zich inzet als coach voor 365. Patty werkt op de Hogeschool Inholland en haar werkgever had al vaker gezegd: ‘Je bent zo veranderd door 365. Ook op de hogeschool breng je veel meer waarde door wat je bij 365 hebt geleerd.’ Patty legt uit: “Ik help bijvoorbeeld regelmatig studenten bij examenstress, wordt weleens ingezet bij escalaties (naast de coördinatoren) of help collega’s als zij veel stress hebben. Mijn werkgever geeft me daarom vrij voor de live-dagen en andere bijeenkomsten; ik hoef er niet eens een dag voor op te nemen. Een mooie blijk van waardering!”

Wil je afscheid nemen van de onrust in je hoofd?

Meld je dan nu aan voor het gratis webinar ‘van Ruis naar Rust’ en ontdek de sleutel om veel meer innerlijke rust en vrede te voelen. We gaan het onder andere hebben over een aantal onmisbare stappen om je te bevrijden van belemmerende overtuigingen, twijfels en onzekerheid. Een gloednieuw webinar bomvol tips en inzichten, dit wil je niet missen!

Wonderen op je pad

Het mooiste wat Patty de afgelopen tijd heeft ervaren, is dat er ruimte ontstaat voor wonderen als je bereid bent ze te zien. “Weer durven zingen bracht me in Spanje bij het prachtige singer-songwriter-bootcamp. Ik had van tevoren geen strak omlijnd plan voor een lied. Maar we kregen een oefening waarbij je allerlei woorden moest opschrijven die in je opkwamen. ‘Papa’ was een van de eerste woorden waarvan ik wist dat ik er iets mee moest. Zo ontstond het idee voor het lied ‘Net als jij’. Een klein, gevoelig lied zonder drama. Over hoe ik erachter kom dat ik steeds meer ga lijken op mijn vader, zoals hij was in de jaren voordat hij alcoholist was.”

En wat Patty zich twee jaar geleden nooit had kunnen voorstellen, is nu gebeurd: ze heeft het nummer op Spotify geplaatst. (Je kunt het nummer hier beluisteren, red.) “De dingen rondom mijn vader die ik moest verwerken, de relatie met mijn moeder en zus, het mezelf klein houden, mijn relaties met mannen… Alle ontwikkelingen die ik heb doorgemaakt, komen in dit nummer samen.”

Het meest bijzondere vindt Patty dat ze bij het bootcamp werd gekoppeld aan producer Ralph van Manen. “We raakten in gesprek en hij bleek een studio te hebben in Veenendaal. Hij zei: ‘Het is in De Basiliek. Ken je dat?’. Ik stond perplex: de reis die ik bij 365 Dagen Succesvol had beleefd, vond óók in De Basiliek plaats. Dat ik nu een lied schreef met iemand die ook daar zijn studio had, maakte het cirkeltje rond. Echt een wonder! Ik ben dankbaar voor alles wat de reis met 365 me heeft gebracht.”