Je haat je leven, dus verpest je dat van een ander ook

Het werd tijdens de eerste weken snel duidelijk dat Huisvrouw en UWV-er duidelijk niet op die plek wilden zijn. Als de enige twee veertigers trokken ze naar elkaar toe en toen gebeurde datgene wat gebeurt als je per ongeluk Cillit Bang! en Dikke Bleek mengt. Apart al smerige goedjes, maar samen een soort chemische bom die direct op je keel slaat. Elke kans om te klagen werd luidkeels aangegrepen en toen daar het nieuwe vanaf was richtten ze hun aandacht op de groep. 

Bully’s pakken eerst de zwakste, die is het makkelijkst

Onze coördinator was een jonge meid die in vaste dienst voor het bedrijf werkte. Ze was ooit zelf als schoolverlater daar begonnen, had zichzelf opgewerkt en wilde graag dit project runnen. Wat een leuke eerste leidinggevende job had moeten zijn, werd voor haar een hel. Ze was namelijk doof geboren, dankzij implantaten kon ze horen maar ze sprak met een duidelijk accent. Uitermate geschikt pestvoer voor Cillit Bang! en Bleek. Het begon met opmerkingen (achter haar rug om uiteraard) en escaleerde tot haar manier van praten nadoen in haar gezicht en het dwingen tot aftekenen van gefalsificeerde werkbriefjes. In het trappenhuis werd haar duidelijk gemaakt dat ze niets tegen haar manager moest zeggen want anders… Na een maand of twee kwam ze niet meer op werk: victorie voor Cillit & Bleek.

Een pyromaan met de sleutels van de luciferskast

Omdat Bleek ooit ‘manager koeleiland’ bij de Lidl was geweest, kreeg hij de rol van coördinator toegewezen. Cillit Bang! werd eigenhandig tot adjudant verkozen en samen maakten ze ons het leven zuur. Er werd geroddeld en iedereen werd met een beschamende bijnaam bestempeld. Er werden discriminerende en denigrerende grappen gemaakt en van die kinderachtige dingen uitgehaald zoals batterijen uit muizen en stekkertjes verwisselen, koffiebekertjes over je werk duwen en tegen je aanlopen. Goed werk betekende meer werk. Niemand durfde er iets over te zeggen anders werd je werkbriefje gewoon anders ingevuld. Ook ik niet, terwijl ik echt niet op mijn mondje gevallen ben. Ik moest nog maar een paar weken en had het geld nodig, dus ik hield mijn mond.

Cillit Bang! en het vuil is weg

Op een maandag zat er ineens een nieuw gezicht en waren Cillit Bang! en Bleek nergens te bekennen. Het dove meisje bleek aan de bel te hebben getrokken. Naar aanleiding van haar verhaal hadden ze onze systeemaccounts gecontroleerd en bleek dat de twee dusdanig belastend materiaal via zakelijke e-mail hadden verstuurd dat ze per direct waren ontslagen. Het nieuwe gezicht bleek HR te zijn die ons heeft laten praten. Ongeloof bleek het kernwoord. Niemand kon bevatten dat twee volwassenen zo kinderachtig te werk konden gaan en daardoor twijfelden mensen aan zichzelf. Was het wel zo erg? Lag het niet aan hen? Klassiek slachtoffer van mishandelaargedrag. Ik was na een paar weken blij dat ik bij mijn nieuwe werkgever kon beginnen en heb gelukkig nooit meer zoiets meegemaakt. Maar ik had toen graag willen weten wat ik had kunnen doen. En daarom schreef ik een vervolg op dit verhaal. Lees hier wat je met of tegen pesten op de werkvloer kunt doen.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan startten 365 Dagen Succesvol met een grote missie: samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld. Inmiddels hebben duizenden mensen geweldige resultaten bereikt met de programma’s van 365. 

In 365 Dichtbij komen de hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samen in één krachtig programma. Je leert alle stappen uit de succesvolle methodiek en je ontdekt wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.