Wat er fout gaat als je piekert

Wat er fout gaat, is dat veel mensen van zichzelf vinden dat ze niet zouden mogen piekeren. Want het maakt onrustig en besluiteloos, het is slecht voor je nachtrust en je kunt er zelfs lichamelijke klachten door krijgen. Dat geldt echter alleen maar (en dat hoor je nooit) als je over de verkeerde dingen piekert. Check maar eens hoe dat bij jou zit: voor veel mensen is al dat gepieker eigenlijk een vluchtroute.

Als je maar druk genoeg bent in je hoofd met al die dingen waar je over kunt tobben, hoef je misschien niet na te denken over de werkelijke thema’s die je in je leven moet aanpakken. Je piekert over de ijsberen en hoeft dus nooit na te denken over hoe het in je relatie gaat. Je piekert over je kinderen en hoeft je niet druk te maken over die rare vlekjes op je huid, waar je eigenlijk mee naar de dokter zou moeten.

Waar piekeren eigenlijk vandaan komt

Het Nederlandse woord ‘piekeren’ komt via het Maleisische ‘pikir’ oorspronkelijk uit het Arabisch, waar het niks anders betekent dan ‘nadenken’. Dus waarom zou je daar mee stoppen? Wat nou als het juist een kwaliteit is als je goed kunt piekeren? Blijkbaar heb je een geweldige fantasie, kun je heel goed risico’s inschatten, ben je ontzettend empathisch, voel je je erg verantwoordelijk en heb je hele hoge standaarden voor jezelf en de wereld. Is dat nou zo erg?

Piekeren leer je niet meer af. Je kunt mediteren of sporten tot je een ons weegt en alle stappenplannetjes volgen die je worden aangeraden, maar meestal wordt het alleen maar erger. Wat je beter kunt doen is van jezelf besluiten dat je een uniek talent hebt: heel grondig nadenken. Gebruik diezelfde kwaliteit en alle energie die dat kost om na te denken over Grote Dingen die je ook nog zelf kunt beïnvloeden. Maak een plan voor jezelf. Begin een bedrijf. Richt een goed doel op. Los een probleem op. Je zult ontdekken dat je hersenen al die creatieve energie van je slechts één keer kunnen uitgeven – en als je die denkkracht besteedt Een Grote Vraag die alles overstemt, is er simpelweg niks meer over voor nutteloos gepieker. Kun je rustig gaan slapen.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou