Wat is het pijnlichaam?

“Pijnlichaam” is een term van Eckhart Tolle (auteur van het boek ‘De kracht van het nu’). Het is de opeenstapeling van alle pijn die je in je leven hebt gehad, die zich op een hoop in je lichaam heeft verzameld en die je nu onderdrukt. Dat wil zeggen: je bent je er niet dagelijks van bewust, totdat die pijn opnieuw wordt geprikkeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om verdriet, oude trauma’s, boosheid of gedrag dat je vertoont omdat je bang bent om je ware zelf te laten zien. Het pijnlichaam wordt ook wel “je innerlijke schaduw” genoemd.

David noemt het pijnlichaam in deze podcastin wie jij verandert op het moment dat er een trigger is”. Als je in een situatie zit die jou raakt (zoals een ruzie, iemand die over je grenzen gaat of een kwetsende opmerking), schiet je vaak in jouw overlevingsstrategie. Het triggert iets in je. Op die momenten komt je pijnlichaam naar voren. Je bent dan niet wie je van nature bent, maar zet een overlevingsmasker op om jezelf te beschermen, vaak vanuit angst. 

Dat masker lijkt je op korte termijn te helpen. Maar het draagt niet bij aan een fijnere sfeer of diepe verbinding (die je wel zou krijgen als je praat over wat er door je heen gaat). Het leidt er juist toe dat je je eenzaam voelt en dat de nieuwe pijn op “de grote hoop” komt en je nog meer pijn geeft.

Hoe werkt het pijnlichaam?

Eckhart Tolle legt uit dat het pijnlichaam graag gevoed wordt door nog meer pijn als het sterk in je aanwezig is. Het pijnlichaam blijft bestaan als jij steeds gefocust bent op nieuwe negatieve ervaringen. Sterker nog: als je veel last hebt van het pijnlichaam, zal je haast automatisch meer negatieve ervaringen aantrekken die het pijnlichaam verder voeden.

Dus: stel jij hebt door situaties in het verleden een lage eigenwaarde. Elke situatie die jouw lage eigenwaarde kan ondersteunen, maakt het “Ik ben het niet waard”-gevoel sterker. Je bent onbewust gefocust op ervaringen die dit idee bevestigen. En als je zo’n ervaring meemaakt, dan voelt die pijn van gekwetst zijn, verdriet en minderwaardigheid nog sterker dan hij al was. Je staat tegelijkertijd minder open voor ervaringen die het tegendeel bewijzen. Doe je een keer iets goed, dan sist je innerlijke criticus je al snel toe “Het was een toevalstreffer dat dit goed ging. Dat lag niet aan jou!”. 

Tolle zegt daarover het volgende:

“Pain can only feed on pain. Pain cannot feed on joy. It finds it quite indigestible. Once the pain-body has taken over, you want more pain.”

Of je het nu wilt of niet, onbewust zoekt de oude pijn naar meer pijn en trek je die aan. Het wordt dan lastiger om te ervaren dat er meer is dan enkel die pijn. Tenzij je je bewust wordt van dit pijnlichaam en deze patronen probeert te stoppen.

Hoe kun je je pijnlichaam loslaten?

Het is logisch dat nare gebeurtenissen of oude trauma’s een stempel op je hebben gedrukt. Maar het zou wel fijn zijn als je het pijnlichaam vaker kunt laten voor wat het is en nieuwe situaties kunt bekijken als op zichzelf staand. Als je niet direct in je heftige automatische reactie schiet wanneer een op zichzelf staande gebeurtenis oude pijn triggert. Hoe kun je je pijnlichaam minder macht geven? Dit zijn 5 tips om je pijnlichaam los te laten. 

1. Zie het pijnlichaam als iets wat los van jou staat

Arjan deelt in de genoemde podcast een mooie tip: zie het pijnlichaam als iets wat je naast je kunt zetten. Maak er in gedachten een mini-monster, een hoopje stof of iets anders van dat je naast jezelf kunt plaatsen. Dan kun je er meer vanaf een afstand naar kijken in plaats van dat het direct de overhand neemt.

Je bent niet je gedachten. Je bent ook niet je emoties. Jij kunt erboven staan. Het voelt minder groots als je het pijnlichaam naast je plaatst en je er bewust van bent dat jij dit niet bent.

Hoe gek het ook klinkt, voor veel mensen is het lastig om hun pijnlichaam los te laten. Het voelt haast alsof ze een deel van hun identiteit verliezen. Je bent bijvoorbeeld zo gewend om veel verdriet of woede te kennen dat het pijnlijk of op z’n minst spannend kan voelen om daar afstand van te nemen. Maar door je er steeds weer bewust van te maken dat je pijnlichaam los van jou staat, zal je zien dat jij er zelf de macht over hebt.

2. Word je bewust van je pijnlichaam

Zodra je weet dat jij niet je gedachten en emoties bent, kun je een volgende stap zetten. Bewustwording van je pijnlichaam is volgens Eckhart Tolle een belangrijke stap om minder te leven naar je innerlijke schaduw. 

Realiseer je elke keer dat je pijnlichaam opspeelt wat het met je doet, waarom het opkomt en hoe dat gebeurt. Veroordeel niet dat je pijn hebt. Word ook niet boos dat je op een volautomatische manier reageert vanuit eerdere pijn. Accepteer dat dit gebeurt en onderzoek het zonder oordeel. Kijk wat je ervan kunt leren. 

Innerlijke vrede: wat is het en hoe vind je het?

Innerlijke vrede gaat over het vinden van een diepere rust en vervulling

Vrede is niet iets dat je maakt of onderhandelt met de mensen om je heen. Het is iets dat groeit van binnenuit. Alleen: hoe doe je dat dan? In deze korte (en GRATIS) mini-training nemen we je stap voor stap mee door het VREDE-model, een krachtige en beproefde methode die al duizenden mensen heeft geholpen om een diepere rust en vervulling te vinden.

3. Blijf het pijnlichaam aankijken

Vaak is ons pijnlichaam zo sterk ontwikkeld dat het zich niet zomaar buiten de deur laat plaatsen door één keer te denken “Ik ben die gedachten of pijn niet”. Het pijnlichaam wil blijven benadrukken dat het er is in de hoop gezien te worden en te blijven bestaan. 

Het is aan jou om steeds te herhalen dat dit niet is wie jij bent en dat je de pijn kunt aankijken zonder daaraan onderdoor te gaan. Als je het pijnlichaam niet blijft voeden door bijvoorbeeld nieuwe lastige gebeurtenissen los te zien van oude pijn, zal het pijnlichaam sneller krimpen en dus minder vaak de kop opsteken.

4. Blijf in de situatie en adem rustig door

Wat als door een gebeurtenis in het nu je pijnlichaam geactiveerd wordt? We maken allemaal lastige situaties mee die angsten of pijn uit het verleden triggeren. Het is dan de kunst om niet weg te rennen, maar het te signaleren en erbij te blijven. 

Je hebt bijvoorbeeld als kind ervaren dat je ouders emotioneel afwezig waren. Als je partner nu besluit om met vrienden op vakantie te gaan, dan raakt dat je oude angst om verlaten te worden en het verdriet van geen liefde krijgen. Ook al houdt je partner nog zoveel van je, in gedachten ga jij terug naar de pijn uit je kindertijd.

Veel mensen schieten op zo’n triggerend moment in de overlevingsstand. Ze vluchten, vechten of bevriezen. Vluchten betekent bijvoorbeeld dat je in je eentje verdrietig bent en er niet over praat met je partner dat dit ook iets in jou triggert. Bevriezen betekent dat je niets meer uitbrengt en afleiding zoekt om het gevoel er vooral niet te laten zijn. Vechten betekent dat je heel boos wordt, vaak zonder in te gaan op wat er écht achter zit (verdriet of angst).

Wat jouw standaard overlevingsreactie ook is, het is belangrijk om niet direct in die reactie te schieten. Kijk of je in de situatie kunt blijven en deze situatie kunt zien als iets wat losstaat van vroeger en de pijn als iets wat van eerder is. Adem rustig door, voel wat er in je omgaat en praat erover. Juist door je gevoelens uit te zitten en er anderen in mee te nemen, zullen ze minder heftig worden.

5. Herken oude trauma’s

Vaak komt ons pijnlichaam deels voort uit trauma’s. Dat hoeft niet altijd één enkele schokkende gebeurtenis te zijn. Het kan ook zijn dat je je vroeger niet gezien voelde, een lastige band hebt met je ouders of dat je gebukt gaat onder een transgenerationeel trauma waarbij je ouders hun eigen trauma’s aan jou hebben doorgegeven. 

Onderzoek maar eens of je deze symptomen van onverwerkt trauma bij jezelf herkent en ontdek (via hetzelfde artikel) hoe jij dit trauma kunt helen. 

Je bent je trauma niet. Je bent wie je bent door je rugzak aan ervaringen, maar je hebt nog zoveel blanco pagina’s om te vullen in je leven. Er is ruimte voor groei na trauma. Kijk dus verder dan wat je is overkomen. Het is tijd om je traumalichaam los te laten en te laten zien wie daarachter schuilt. Daar doe je jezelf én anderen een groot plezier mee. 

Wil jij leren om je minder te laten leiden door angst?

Reageren vanuit angst is vaak logisch, maar helpt je niet verder. Het weerhoudt je ervan om te zijn wie je bent, om échte verbindingen aan te gaan en om te ontdekken wat jij werkelijk wilt en waar je – los van je belemmerende overtuigingen – toe in staat bent.

Ben jij er klaar voor om steviger in het leven te staan en vanaf nu voluit te leven in contact met jezelf én de mensen om je heen? Bij ons programma Miracle Roadmap leer je om die reis af te leggen met anderen die op hetzelfde punt staan. In een groep met mensen met ieder een eigen verhaal ga je via live-dagen, online sessies en opdrachten een leven creëren waarin je meer leeft vanuit je gevoel, minder vanuit ballast. Lees meer over Miracle Roadmap en ontdek of dit de reis is die jou verder brengt. Vraag hier een vrijblijvend en gratis adviesgesprek aan.