Plannen maken is tijdverspilling

De hoeveelheid onverwachte gebeurtenissen met grote gevolgen is simpelweg zó groot (Wie zag het internet aankomen, of 11 september 2001, of de crisis van 2008?) dat elk plan meteen weer achterhaald is. Ook in je eigen leven werkt het zo. Wie zag die ziekte aankomen? Of die verliefdheid? Of die plotselinge kans op een baan aan de andere kant van het land?

Plannen maken is tijdverspilling. Het veronderstelt dat je de toekomst kunt voorspellen – en dat is nog nooit iemand echt lekker gelukt. Maar wat doe je dan? Heeft het dan geen enkele zin om na te denken over je eigen toekomst? Integendeel. Dat is juist heel effectief. Alleen op een andere manier dan je gewend bent.

Nederland het gelukkigste land

Wij doen het zo: we weten altijd maar twee dingen. Het eerste dat we weten is waar we uiteindelijk uit willen komen. Noem het een grote droom, of een inspirerende missie. Een stip op de horizon, zo ver weg, dat je er wel energie van krijgt, maar geen stress.  

Onze droom is dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Je kunt rustig zeggen dat dit op dit moment een onrealistische doelstelling is, want op het lijstje dat de Verenigde Naties jaarlijks publiceert, staan we zesde. Nog achter de Zwitsers en de Zweden nota bene. Het lijkt de WK-kwalificatie wel. Maar helemaal onmogelijk dat het lukt, is het niet. 

Het tweede wat je wilt weten is dit: welke kleine stap kun je vandaag zetten om weer een stukje dichter bij je droom te komen? Er is altijd iets dat je kunt doen, al is het zo simpel als hulp vragen. Zo hoef je steeds maar antwoord te hebben op twee vragen: wat is mijn grote droom? En wat kan ik daar nu voor doen?

Wij hebben inmiddels een aantal keer in een bomvolle AFAS Live in Amsterdam gestaan om mensen te helpen om een fijne relatie te krijgen. Als we niet een paar jaar geleden zo groot waren gaan dromen, was dat nooit gelukt. Hadden we alle beren op de weg gezien en gezegd dat het niet realistisch was. Waren we misschien wel nooit begonnen.

Bovendien schrijven we inmiddels ook een wekelijkse column in het AD. Ook dat hadden we vooraf nooit durven bedenken. Gelukkig hadden we geen plan, zodat er ruimte was voor mooie dingen.

Welke kleine stap kan jij vandaag zetten? Leuk als je hieronder in de comments met ons deelt wat jou bezighoudt.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.