Op zich ook niet vreemd. De mens is pas in de laatste paar decennia geëvolueerd tot een wezen die het grootste deel van de tijd binnen vier muren doorbrengt. Van huis naar kantoor en van kantoor weer naar huis – misschien met een tussenstop op de sportschool. En dat terwijl we, als we heel eerlijk zijn tegen onszelf, heus wel weten dat we letterlijk en figuurlijk beter in ons vel zitten als we ons vaker omringen met natuur.

Haal buiten naar binnen

Nu kunnen we natuurlijk met z’n allen in het park gaan zitten werken – yes please – maar uit onderzoek blijkt dat buiten naar binnen halen ook al heel veel doet. Planten op de werkplek, maar ook op centrale plekken in gebouwen zijn planten meer dan leuke aankleding. Uit onderzoek blijkt dat een plant per werknemer al leidt tot hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en meer gemotiveerde werknemers. Slimme bedrijven – die willen investeren in een gezonde werkomgeving, halen dan ook buiten naar binnen (en schoppen je tijdens de lunch bijvoorbeeld even naar buiten voor een blokje om).

En wel hierom:

  1. Planten bevorderen het gevoel van welzijn. Uit een onderzoek, gedaan in Australië, blijkt dat een plant al kan zorgen voor verminderen van stress en negatieve gevoelens (tot wel 60%), angst en spanning (met 37%), boosheid en vijandigheid (met 44%) en afname van vermoeidheid (met 38%). Verbeterde sfeer dus!
  2. Groenere werkplekken leiden gemiddeld tot 14% minder verzuim! Niet alleen zijn de medewerkers gelukkiger, maar ook fysiek gezonder. We weten allemaal dat groen zorgt voor meer het omzetten van koolstofdioxide in zuurstof, maar wist je ook dat planten andere luchtverontreinigingen kunnen absorberen? Denk aan nare geurtjes, vreemde gassen en andere rare dingen die in de lucht hangen en die zorgen voor lichamelijke klachten. Ook zorgen planten voor een afname in schimmels, die over het algemeen tot 60% minder worden gevonden in kantoren waar planten staan. Planten zijn dus goed voor de gezondheid.
  3. Medewerkers worden 15% productiever wanneer er een plant in de buurt is. De ideeën worden creatiever en veelvuldiger, men komt met meer plezier naar het werk en – niet onbelangrijk – maakt uiteindelijk meer omzet. Welk bedrijf wil dat nu niet?!
  4. De kleur groen brengt rust en evenwicht. Ze zeggen dat het je terugbrengt bij jezelf, zoals mindfulness dat bijvoorbeeld ook doet. Het zorgt voor een minder gestrest gevoel, meer balans en een betere connectie met je hart. Je kunt nu meteen een hele muur groen verven – ik zeg doen – maar een groen plantje op je bureau doet ook al wonderen!

Het goeie nieuws: je hoeft niet meteen je hele huis of kantoor vol te zetten met planten. Een paar goedgekozen groene rakkers doen namelijk al een hoop. Neem dus volgende week een plantje mee voor op je bureau en dien een aanvraag in voor een groene muur. Laat je werkgever zien hoeveel gezonder, productiever en dus winstgevender een groene omgeving is. En: ga in de lunchpauze lekker naar buiten of werk eens een dag in het park!

Hoe groen is jouw werkplek? Deel het met ons!