Hoe angst je leven kan bepalen

Misschien gaat het om een spinnetje op het plafond, misschien stap je nooit in een vliegtuig vanwege hoogtevrees of ga je geen relaties aan omdat je last hebt van bindingsangst. Wat je angst ook is, het kan (onbewust) een grote rol spelen in je leven en je weerhouden om dingen te doen. Dingen die jou zomaar een stuk vrijer en misschien wel gelukkiger kunnen maken.

In deze nieuwe 365-podcast bespreken David en Arjan de grote vraag: leg jij je neer bij je angsten óf durf je je angsten te onderzoeken en onder ogen te komen? Dat laatste klinkt misschien spannend, maar het zou je zomaar eens kunnen helpen om ze te overwinnen.

Hoe doe je dat: je angst onder ogen zien?

Het onderzoeken waar je bang voor bent, het uitspreken ervan (is het voor de toekomst of om mensen teleur te stellen bijvoorbeeld?) en ze misschien júíst recht aankijken, kan heel erg waardevol zijn, menen David en Arjan. In de podcast leggen ze uitgebreid uit hoe dat precies zit én hoe je dat op een comfortabele manier doet: je angsten onder ogen komen. En daarvoor is misschien een beetje moed nodig.

David vertelt eerlijk dat ‘ie niet houdt van conflicten aangaan en die dus liever vermijdt of wil voorkomen. Zo’n angst ontstaat dus eerst extern – tussen twee mensen in dit geval – en kan zich verder ontwikkelen intern, reageert Arjan in de podcast. Blijf je dan voor altijd een people pleaser of ga je onderzoeken waar de angsten vandaan komen? Je raadt het al: we gaan onderzoeken waar jouw angsten liggen om deze te erkennen én voor ons te laten werken in plaats van tegen ons.

Op welke manier speelt er angst in jouw leven?

Ga daarom eens bij jezelf na: in welke vorm is er angst in jouw leven? Is het in je relatie? Vind je het misschien spannend om een carrièrestap te maken? Of maak je je zorgen over een ander (je kind of partner)?

Als je de angst eenmaal hebt gevonden, kun je vervolgens twee dingen doen: accepteren dat de angst er is, of niet. Wat blijkt? Accepteren is zo’n gekke optie nog niet. De angst bestaat immers. Maar of de angst reëel is, is echter een tweede. David en Arjan’s oplossing? Ga met de gedachte aan de slag die de emotie (angst) veroorzaakt. Zijn die gedachten wel terecht? Word ik écht afgewezen als ik op een podium sta (in het geval van angst voor spreken in het openbaar)? Weet ik dat 100% zeker? Het zijn namelijk je gedachtes die je bang maken.

Benieuwd hoe dat zit en hoe je je angstige gedachten verandert? In de podcast leggen David en Arjan uit hoe je met die gedachten om kan gaan en je je kan angsten overwinnen!

Welke angsten spelen er in jouw leven? Hoe ga jij daar mee om? Beluister de podcastaflevering op Spotify & iTunes en laat ons in de reviews weten wat jij ervan vindt!