Wie ben ik eigenlijk?

In de programma’s van 365 Dagen Succesvol komen we veel mensen tegen die op zoek zijn naar zichzelf en graag willen weten hoe ze te allen tijde zichzelf kunnen zijn. Een terechte vraag, lijkt het. Dus als je denkt: ik weet óók niet wie ik precies ben, er is een manier om daar achter te komen.

Toch moeten we de vraag iets nuanceren. De ‘wie-ben-ik-vraag’ heeft zijn oorsprong namelijk vaak in onzekerheid. De vraag ontstaat vaak wanneer er weinig houvast in je leven is, wanneer je het gevoel hebt dat van alles je overkomt en je misschien niet weet wat je waard bent.

Kortom: je bent vaak op zoek daar de ware ik, als je veel twijfels hebt.

Waarom willen we weten wie we zijn?

Als Arjan de zware vraag aan David stelt in de podcastaflevering ‘zeg eens: wie ben je nou eigenlijk écht?‘, moet hij dan ook even heel goed nadenken over zijn antwoord.

“Bestaat er eigenlijk wel zoiets als een ware ik?”, vragen Arjan en David zich uiteindelijk af. “Ben ik dan mijn naam?”, vraagt David. “Die is je eigenlijk weer gegeven door je ouders,” antwoord Arjan. Een lastig vraag dus, met een nóg lastiger antwoord.

De term ‘het zelf’ bestaat niet

Dat lijkt gelukkig allemaal wel mee te vallen. Want de zoektocht naar de ware jij, kan je eigenlijk meteen weer stopzetten. “Het idee van één individu, leidt tot meer eenzaamheid”, legt David uit in de 365-podcast. “Ik bén de situatie waarin ik mij omgeef. Op werk is dat anders dan op de fiets of als ik thuis ben. Zo ben je dus eigenlijk een gevolg van de keuzes die jij maakt.” Hoe dat precies zit? Dat delen we met je in de podcast.

Alvast een kleine spoiler: de term ‘ikzelf‘ bestaat eigenlijk niet. Denk er maar eens over na: je cellen vervangen zich continu en naarmate je ouder (en wijzer) wordt, functioneer je steeds anders. ‘Ikzelf’ is dus helemaal niet in een doosje te vangen.

En zelfs áls je het gevonden hebt, legt David uit in de podcast, dan nog is dat direct weer verouderd. Want alles is alweer aan het evalueren. Hoe harder je naar jezelf gaat zoeken, hoe lastiger het is jezelf te vinden. Eigenlijk is de zoektocht naar jezelf, dus helemaal niet zo zinvol.

Stop met zoeken naar jezelf

In deze podcast vertelt David verder over de link met familiesytemen en hoe je altijd onderdeel bent van een systeem. Je bent namelijk een genetische samensmelting van je ouders. Zij kwamen ook weer voort uit een samensmelting van hun ouders. Alles wat leven heeft en DNA draagt, is dus eigenlijk allemaal onderling met elkaar verbonden.

Dat is hele mooie gedachte, en dat vinden ze ook in Afrika. Daar luidt de zogeheten Ubuntu-gedachte: ik ben, omdat wij zijn. Op die manier krijgt de zoektocht naar ‘de ware jij’ ineens een hele andere betekenis. Benieuwd hoe jij die gedachte kan toepassen in jouw leven? Je hoort het in de podcast!

Weet jij wie jij bent? Heb jij de gedachte dat je onderdeel bent uit een groter systeem? Beluister de podcastaflevering op Spotify & iTunes en laat ons in de reviews weten wat jij ervan vindt!