Boosheid en woede: nuttig of niet?

Je hebt het misschien weleens gemerkt: het boost word je vaak op de mensen die dichtbij je staan. Op wie je ook boos wordt, íédereen is het weleens. Het grote verschil zit ‘m in hoe je ermee omgaat. De één stopt het heel diep weg (David is een heuse conflict-vermijder bijvoorbeeld) terwijl de ander bij het minste of geringste ontploft. Tijd om daar dieper op in te gaan in onze nieuwe podcast dus!

Boeddha zegt over de emotie boosheid: ‘het is als zelf de gifbeker leegdrinken en hopen dat de ander sterft.’ David licht toe wat hij daarmee bedoelt: “boosheid draait in de essentie om een mismatch van verwachtingen. Iets gaat niet precies zoals je had verwacht, en daarom word je boos.”

Boosheid is dus iets wat in jou gebeurt, het is immers een verwachting van jou, dus is de woede ook iets van jou.

Zo ga je om met jouw woede en boosheid

In de podcast nemen David en Arjan je verder mee in het proces van boos zijn: welke stappen onderga je en welke gevoelens en gedachten spelen er op? Als je al deze gevoelens en emoties herleidt, dan kom je erachter dat je eigenlijk altijd boos bent op jezelf. Sterker nog: boos zijn kán alleen maar op jezelf.

Wil je weten hoe dat precies zit? Luister dan naar de podcast voor David’s en Arjan’s verhelderende uitleg. Het zal je helpen om in een volgende moeilijke situatie – wanneer je de boosheid voelt opborrelen en het stoom al bijna uit je oren komt – je woede te controleren en vooral te relativeren. Wat in elk geval géén goed idee is, is om je emoties op te kroppen. De kracht zit ‘m in hoe je emoties leidt.

Benieuwd hoe jij je boosheid goed kan ‘leiden’? De podcast biedt praktische tips die je leren omgaan met je woede en boosheid (en dat is soms best handig!).

Hoe ga jij om met woede en boosheid? Welke tips hebben jou het beste geholpen? Beluister de podcastaflevering op Spotify & iTunes en laat ons in de reviews weten wat jij ervan vindt!