Wat deze mensen in elk geval gemeen hebben, is dat ze het gevecht aangaan met hun chronische ziekte. Alles moeten kunnen wat je vrienden ook doen, je partner of ouders niet willen teleurstellen en doorgaan met een ‘normaal’ leven. Dat overleven kun je lang volhouden, maar winnen van een chronische ziekte is een utopie en put je gegarandeerd een keer uit.

Overleven of leven met

Zo’n acht jaar lang voerde ik zelf een strijd tegen mijn diabetes. Ik was verstrikt geraakt in mijn eigen angst, gevoelens van onmacht, boosheid en teleurstelling. Door de juiste hulp in te schakelen, besefte ik langzaamaan dat het niet gaat om het OVERLEVEN van je chronische ziekte, maar om het in harmonie leren LEVEN MET je chronische ziekte. Dat vraagt om een ander soort kracht, die niet zozeer fysiek maar eerder mentaal van aard is. Een sterke mindset die je helpt om de uitdagingen van je aandoening aan te gaan en je leven een positieve draai te geven.

Het gaat er dus eigenlijk helemaal niet om of je een chronische ziekte hebt of niet. Het gaat erom hoe jij daarmee omgaat. Denk je in termen van problemen en ga je in de slachtofferrol zitten (‘het overkomt me allemaal en ik kan er niks aan doen’) of zie je leermomenten, kansen en mogelijkheden om er het beste van te maken? Dat is de keuze die jij zelf moet maken.

Om te ‘leven met’ is het nodig dat je datgene accepteert, wat je niet kunt veranderen en waar je geen controle over hebt. Daaraan vasthouden creëert spanning en dat slaat geheid terug op je lichaam. Wat je aandacht geeft, groeit. Pak vervolgens de regie op de dingen waar je wel de controle over hebt: je gedachten. Kijk bewust naar de gedachten die je hebt. Helpen ze jou? Zo nee, welke gedachten zijn wel helpend?

Positieve mindset

Positief denken is meer dan de hele dag vrolijk en happy rondlopen. Dat hoeft ook helemaal niet. Natuurlijk mag er ruimte zijn voor boosheid, angst, schuld en verdriet. Maar als je te lang in deze negatieve emoties blijft hangen, dan weet ik uit ervaring dat het je alleen maar zieker maakt. Dan ben je letterlijk aan het overleven.

Een positieve mindset daarentegen helpt je je blik te verbreden, waardoor je meer mogelijkheden gaat zien waarop dingen wél kunnen. Je gaat bovendien vaardigheden, zoals doorzettingsvermogen, ontwikkelen die nuttig zijn voor je leven met een chronische ziekte. Dat heeft vervolgens weer een positieve invloed op je overtuiging dat je je doelen kunt behalen. En precies die overtuiging maakt dat je een waardevol leven voor jezelf creëert. Ook met een chronische ziekte.