Waarom zijn er regels in een relatie?
In het maken van regels zit altijd de veronderstelling dat je de ander kunt veranderen. ‘Hij is niet zo netjes van zichzelf, dus als ik wat regels daarover maak, wordt hij vast een stukje ordelijker.’ Of: ‘zij is nogal extravert, dus als ik wat regels maak over wanneer we wel en niet met elkaar praten, wordt ze vast wat rustiger.’ Dus maak je regels om de ander in een vorm te gieten, die de ander oorspronkelijk niet heeft.
Relaties vol regels eindigen altijd, meent David. Ofwel omdat één van de twee bij de ander vertrekt en zijn of haar leven terugeist, ofwel omdat één van de twee stilletjes bij zichzelf vertrekt – en zich moedeloos neerlegt bij een relatie die geen romantiek bracht, maar een regime.
Hoogtepunten uit de podcast: regels in je relatie
In de podcast ‘hoe meer regels je in je relatie hebt, hoe minder liefde er is‘ praten we je bij over de (negatieve) impact van regels op je relatie.
Benieuwd naar de hoogtepunten uit de podcastaflevering? We lichten alvast een tipje van de sluier op:
“Alleen red ik het niet”
Vaak wordt er in relaties gehandeld vanuit angst. Uit die angst worden er regels opgesteld, omdat de ander je dan niet zou verlaten. Veel mensen hebben het gevoel dat ze het alleen niet zouden redden. Alsof ze enkel compleet zijn mét relatie.
Echter, heeft die angst om alleen te zijn en de bijbehorende regels, niets met liefde te maken. Veel mensen hebben de neiging om zekerheid buiten zichzelf te zoeken en stellen daarom regels op. Zoals: ‘jij mag niet met andere mannen of vrouwen omgaan of ik wil dat jij je de handdoek daar ophangt.’ In de podcast leggen we uit dat je door dit soort regels niet alleen de ander, maar ook jezelf kleiner maakt. In vrijwel alle gevallen komen hierdoor de verbinding met elkaar, de romantiek, maar bijvoorbeeld ook het seksleven onder te lijden. Hoe dat zit? We delen er meer over in de podcast.
Je kan meerdere relatie krijgen met dezelfde persoon
Maar of je nu al 5, 10 of misschien wel 30 jaar samen bent: je kan elkaar áltijd opnieuw leren kennen. ‘Dat is toch onmogelijk?,’ zul je misschien denken. ‘Na 30 jaar ken je elkaar toch door en door?’ In de podcast legt David uit hoe er altijd diepere lagen in je relatie te ontdekken zijn en je zo wel 3 of 4 verschillende relaties met dezelfde partner kan krijgen.
Maar, je kan elkaar alleen opnieuw leren kennen als je bereid bent naar je eigen basale verlangens te kijken.
Ons geheugen klopt niet
David geeft een voorbeeld: je bent al 30 jaar samen en ineens gaat je partner vreemd. Bijna uit automatisme ga je jullie geschiedenis herschrijven: “hij was al die tijd een hufter,” of “al onze vakanties zijn een leugen geweest.”
Je raadt het al: waarschijnlijk is dat niet de beste manier om naar de relatie te kijken. Het goede nieuws is dat je die herschrijving óók positief kan inzetten. Je kunt altijd opnieuw beginnen. Hoe je dat precies doet? We leggen het uit in de podcast.
Je zoekt je partner uit omdat je dingen wilt oplossen of leren
Als je een partner vindt, ben je altijd op zoek naar een bepaalde vorm van verdieping. Die verdieping vind je in de ander. Denk daar eens aan, als jullie relatie even niet zo goed loopt. Het geeft je namelijk perspectief. Je kunt altijd van elkaar blijven leren.
Benieuwd naar hoe de regels in jouw relaties iets zeggen over jou én je relatie? Beluister de podcastaflevering op Spotify & iTunes en laat ons in de reviews weten wat jij ervan vindt!