Een relatie die niet mag mislukken is bij voorbaat gefaald

Als een relatie stand MOET houden, is deze bij voorbaat al mislukt. Het niet-mogen-mislukken is een vergif dat je compleet blind maakt voor donders goede redenen om uit een relatie te vertrekken.

Van een afstandje herken je zulke redenen natuurlijk maar al te goed: je snapt niet waarom je zus haar botte vriend nog niet aan de dijk heeft gezet, en dat je buren niet doorhebben dat ze niet bij elkaar passen is je ook een raadsel. Maar spot je een rotte plek net zo makkelijk in je eigen liefdesrelatie? Time to get real. Durf jij eerlijk te kijken naar deze relatie checklist?

Doe de relatie-checklist

Wees even heel eerlijk. Laat goedpraters als deze voor nu achterwege: “Meestal gaat dit wél goed hoor”. “Dit gaat al een stuk beter dan vroeger”. “Mijn vorige relatie was nog veel erger”. “Hij kan óók heel lief zijn”. “Ik weet zelf ook dat ik soms zo doe, dus dat is al heel wat”. Naast tekenen aan de wand zoals geweld, vreemdgaan, liegen en het verzamelen van porseleinen poppen met één oog op zolder, zijn er nog wat subtielere waarschuwingssignalen die niet veel goeds beloven.

Beantwoord onderstaande stellingen met ja of nee. Er staat ‘je partner’, maar het kan ook zijn dat je jezelf in het gedrag herkent.

Minimaal één keer “ja” of “soms” op bovenstaande lijst? Doe jezelf een lol en overweeg serieus of deze relatie nog wel de moeite waard is.

Uitmaken ís een optie

Misschien denk je: zijn bovenstaande signalen werkelijk zo erg? Ja, zijn ze. Het kan namelijk echt anders. In een Superrelatie hoef je niet met zulke ongein te dealen. Als dat je verbaast, dan betekent dit dat je standaard een stuk omhoog mag! Iedereen verdient zo’n Superrelatie. Deze verloopt per definitie gemakkelijk, levert pure levensenergie en helpt partners om de beste versie van zichzelf te worden. En dat is voor iedereen weggelegd; ook voor jou.

Natuurlijk kun je eerst nog meer energie in je huidige relatie steken. Nog een keer praten, het weer proberen en nog wat tijd geven. Misschien helpt het. Of niet. Met name wanneer je al eerder moeite hebt gestoken in bovenstaande zaken, maar er niets is veranderd, is elke “ja” op bovenstaande lijst reden tot relatie-alarm. Soms moet je durven kijken naar de “STOPtie”: stoppen ís namelijk ook gewoon een optie.

Wil je je verder verdiepen in dit thema?

Weet dan dit: Voor het 9e jaar op rij organiseren we het Superrelatie Weekend. In twee inspirerende dagen vol oefeningen, inzichten, live coaching en bijzondere verhalen leer je alles over de liefde. Je ontdekt de psychologie achter je communicatie, de dynamiek van seksualiteit en je leert hoe je samen bent opgewassen tegen de tegenslagen in het leven. Omdat je uitgerekend het belangrijkste niet op school leert. En omdat je je dak liever in de zomer repareert. Of je nu single bent of al duizend jaar getrouwd, hier wil je bij zijn! 21.000 mensen gingen je al voor.