Maakt geld gelukkig?

Al een aantal jaren verdiepen we ons in ‘geluk’. Hoe creëer je nu het leven waar je het allergelukkigst van wordt? Hoe maak je nu precies keuzes die duurzaam goed zijn voor jezelf en de mensen om je heen? Tienduizenden mensen in Nederland en België werken inmiddels met onze methodiek en elke dag ontvangen we mails en berichten over de geweldige resultaten die mensen bereiken. 

Wanneer we bij iemand introduceren dat we ‘geluk’ definiëren aan de hand van vier cruciale thema’s, dan vinden mensen het doorgaans volstrekt normaal dat ‘gezondheid’ één van die thema’s is. Iedereen snapt dat je fysieke en mentale gezondheid een doorslaggevende invloed op je geluk kan hebben. Hetzelfde geldt wanneer we het volgende thema introduceren: relaties. En ook bij het derde thema, werk, gaan de handen op elkaar.

Ingewikkeld wordt het bij het vierde thema: geld. De eerste reactie is vaak dat geld er niet toe doet. Of eigenlijk: dat het er niet toe mag doen. Alsof geld van zichzelf een beetje besmet met kwade krachten is en je er maar beter zover mogelijk vandaag kan blijven. Als je goed oplet, ontstaat er dan een wonderlijke verwarring.

De meeste mensen zouden heel graag wat meer geld hebben. En tegelijkertijd willen de meeste mensen niets met geld te maken hebben. Ze zouden het het liefste ontkennen (‘zó jammer dat het nu ook over geld moet gaan, we hadden het net zo fijn samen…’) en het doodzwijgen.En dat is niet zo handig.Als jij niet bij geld in de buurt zou willen zijn, waarom zou geld dan wel bij jou in de buurt willen zijn?

Onderstaande oefening heeft ons jaren geleden ontzettend geholpen om hier voor onszelf helderheid in te krijgen. Het demonstreerde ons genadeloos onze relatie met geld – en wat we konden doen om die te veranderen. De oefening is heel eenvoudig en je kunt ‘m nu ter plekke doen.

Maak deze zinnen eens af:
“Geld betekent voor mij _____________________”
“Ik vind geld __________________”
“Of, samengevat, zó denk ik over geld: _____________________”

Elk antwoord dat je geeft is goed, zolang het maar oprecht en van jezelf is (en niet te veel beïnvloed door wat we daarvoor hebben opgeschreven… Je merkt dat er verschillende manieren zijn waarop je deze vraag kunt hebben beantwoord. Misschien vind je geld iets heel moois. Misschien vind je het vreselijk. Misschien laat het je koud.Check bij jezelf of je helemaal eerlijk hebt gezegd hoe dit voor jou is: hoe is jouw relatie met geld? Wij onderscheiden 6 verschillende categorieën hoe je relatie met geld nu kan zijn. De meeste hiervan zijn min of meer onhandig. Misschien zit jouw precieze formulering er niet tussen, maar check eens in welke categorie jij je het meeste herkent:

1: “Geld is een noodzakelijk kwaad”

Waarschijnlijk vind je dat dit nergens op slaat. Waarschijnlijk vind je dit een belachelijke oefening die onzin oplevert. Dat komt omdat deze overtuiging zó diep zit dat je het zelf niet ziet. Je zegt onbewust dat je geld niet WILT hebben. Denk je dat het dan wel iets met jou te maken wil hebben?

2: “Geld is handig”

Je speelt graag op veilig en voor alles is een ‘maar’ te bedenken. Je hebt steeds het gevoel dat je moet kiezen tussen twee uitersten: alles is een dilemma voor je. Je bent steeds bang ‘gestraft’ te worden of door de mand te vallen. Je gaat zelden ergens écht voor en bent erg terughoudend in je keuzes.

3: “Geld doet me niets”

Je verbindt voorwaarden aan geld. Het is er nooit ‘zomaar’. Je bent vaak de pineut, want hoeveel er ook binnenkomt – het gaat er altijd harder uit. Ook anderen klagen graag bij jou. Jij bent de bemiddelaar (en krijgt dan ook vaak de schuld). Iedereen lijkt steeds bij jou uit te komen als er iets fout gaat…

4: “Geld geeft me vrijheid”

Iets in jou zegt je dat jouw vrijheid afhangt van hoeveel geld je hebt. Het betekent dat je je nu niet vrij voelt en wel afhankelijk. Je ziet makkelijk oorzaken van plezier en pijn buiten jezelf. Je bent het slachtoffer van keuzes van anderen.

5: “Geld is vooral makkelijk”

Je bent onderweg naar de acceptatie van de energie van geld, maar je bent bang voor het oordeel van anderen (of van jezelf). Sowieso neig je erg naar oordelen. Je lost dat op door je er nooit helemaal aan te geven, maar vooral nonchalant te blijven en te doen alsof het allemaal niks uitmaakt…

6: “Geld is fantastisch”

‘Ik houd van geld’ is de mooiste categorie die je maar kunt bedenken. Dit is een felicitatie waard! Het staat voor openheid, vreugde en onvoorwaardelijkheid. Je bent niet cynisch, je kunt je goed verbinden en je hebt veel geweldige persoonlijke relaties.Het mooie van deze oefening is dat het niets méér van je vraagt dan een besluit. Wanneer je daadwerkelijk wilt ervaren hoe het is om een leven in overvloed te leven, met meer dan genoeg tijd, geld, liefde, energie, waardering en wat je ook maar belangrijk vindt, dan begint het met een heel helder besluit: geld is fantastisch.Wanneer je dat kunt zeggen (en je meent het), dan zet je jezelf midden in de bron van overvloed, in plaats van aan de randen waar de laatste druppels vallen. Je verklaart jezelf vrij en sterk. Je laat zien dat je net zoveel recht als ieder mens hebt om een royaal en betekenisvol en waardevol leven te leiden. Je zet jezelf in het centrum van je eigen leven. Je zult verbaasd staan als je ziet wat er dan gebeurt. De enige categorie waar je in wilt leven, is categorie 6. En dat kun je nú besluiten.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!