Het eeuwige ‘beste maatje’

Waarom is de rol tussen vader en zoon zo belangrijk? Een vader heeft in de jonge jaren van een kind de voorbeeldrol voor ‘de man’; het mannelijke in de wereld. Als de band tussen vader en zoon niet goed is, dan kan het gevolg zijn dat de zoon daarmee ook zijn eigen mannelijkheid niet geheel omarmt. Vrouwen zien je vervolgens eerder als ‘beste maatje’ en niet als potentiële partner.

Een nieuwe moeder als partner

Een ander gevolg van een matige band met je vader kan zijn dat je een enorm goede band hebt opgebouwd met je moeder. Zo fijn, dat je in je zoektocht naar een partner onbewust op zoek gaat naar een partner die enorm op je moeder lijkt. In dat geval zie je geregeld ‘gedoe’ ontstaan tussen je moeder en je vrouwelijke partner. Ze strijden als het ware om ‘de vrouwenplek’ in je leven.

Mannen zijn niet te vertrouwen

Als je als dochter een matige of slechte band met je vader hebt ervaren, dan heeft dat ook enorme impact op je liefdesleven. Ook voor de dochter geldt dat de vader in de jonge levensjaren een rolmodel is voor ‘de man’. Heb je als dochter een tekort ervaren bij je vader, heeft hij je teleurgesteld of emotionele of fysieke schade aangericht, dan heeft dat grote gevolgen op je latere beeld van mannen in de wereld.

Je ontwikkelt overtuigingen die later enorm in de weg staan als het gaat om verbinding maken met een man. Zoals: ‘mannen zijn niet te vertrouwen’, ‘mannen laten me toch in de steek’, ‘mannen zien me niet staan’, ‘alleen als ik voor een man zorg, mag ik er zijn’  of ‘ik ben de liefde van een man niet waard’.

Wat goed is te beseffen, is dat deze overtuigingen terugslaan op je ervaring met je vader en niet opgaan voor alle mannen in de wereld. Het gevaar zit in de ‘self-fulfilling prophecy’: Je denkt iets wat niet klopt, maar door jouw gedachten en gedrag wordt dat wat niet klopte realiteit. Je blijft daarmee dezelfde ‘waarheid’ tegenkomen in je leven (en dat kan dus anders).

Ik heb geen man nodig

Als dochter is het belangrijk om op een gegeven moment de verbinding met je vader meer los te laten en je te verbinden met je vrouwelijke kant via je moeder. Hou je vast aan de band met je vader, dan ontwikkel je je meer vanuit je mannelijke energie. Als dochter leer je dan meer je mannetje te staan, wat zich uit in zelfstandigheid en ‘ik heb geen man nodig’. Je wordt een stoere, sterke, onafhankelijke vrouw, die moeite heeft om zich vrouwelijk en kwetsbaar op te stellen.

Papa look-a-like gezocht

Dochters die een sterke band hebben met hun vader, kunnen ook op zoek gaan naar een jongere variant die lijkt op hun vader. De vraag is of je hiermee een pure liefdesrelatie aangaat of dat je de fijne band met je vader continueert via je partner.

Pure verbinding

En dan hebben we tot slot de meest optimale situatie: je hebt je als zoon een fijne band met je vader gehad en als vrouw heb je je vader op tijd losgelaten. Hiermee heeft je mannelijkheid of vrouwelijkheid zich volledig weten te ontplooien. Je bent volledig in staat om je met het andere geslacht te verbinden vanuit eigenheid en puurheid. Een superrelatie is geboren!

Bindings- en verlatingsangst als gevolg

Verlang jij ook naar een superrelatie en merk je dat je ‘last’ hebt van een van bovenstaande dynamieken? Geen paniek! Je kan jezelf op latere leeftijd heel goed alsnog klaarstomen voor een superrelatie.

Het gaat te ver om in deze blog uitgebreid tot uitgebreide oplossingen te komen, hiervoor is de vader-kind-dynamiek te groot en te divers. Overall kan je zeggen dat een gebrekkige band met een van je ouders als gevolg heeft dat je je in je huidige liefdesleven niet écht durft of kunt verbinden met een ander. Of je stort je op de ander en vergeet daarbij jezelf, of je sluit de ander buiten zodat je niet te hard gekwetst kan worden. Dit wordt ook wel de dynamiek tussen bindings- en verlatingsangst genoemd.

Bewustwording

De eerste stap is voor jezelf te ontdekken op welke manier de band met jouw vader (en moeder) je leven heeft bepaald tot nu toe. En je bewust te worden of en zo ja wat je hiermee wilt. Kom je hier alleen niet uit? Je mag het ook samen doen. Want wat is mooier dan vanuit verbinding steeds meer jezelf te leren kennen. Steeds meer te Zijn. Is dat niet waar liefde over gaat? Voor mij wel. Pure verbinding, met jezelf én met een ander.

Meer weten over 365 Dagen Succesvol?

Wij zijn David & Arjan, van 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen van Nederland het gelukkigste land ter wereld maken. Samen met ons team werken we al meer dan 10 jaar aan deze missie middels onze bestsellers, seminars, en programma’s. Op dit moment zijn honderden deelnemers aan de slag met Miracle Roadmap, ons persoonlijk leiderschapsprogramma met een spiritueel en filosofisch randje. Miracle Roadmap is een ontdekkingsreis van 16 weken langs de vier belangrijkste gebieden voor een gelukkig leven: gezondheid, relaties, werk en geld. Een magische reis die je kijk op het leven zal veranderen. Wil je meer weten over dit programma? Kijk dan op www.miracleroadmap.nl. Wil je wekelijks inspiratie in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.