“De belangrijkste relatie is de relatie met jezelf”

Het was een klein zinnetje: ‘De belangrijkste relatie is natuurlijk de relatie met jezelf.’ In eerste instantie dacht ik: ja, I know, die heb ik vaker gehoord. En toen, opeens, als een baksteen op mijn hoofd: zeg, als de belangrijkste relatie de relatie met mezelf is, hoe goed is mijn relatie met mij dan nu eigenlijk?

Antwoord: nou, niet per se op alle gebieden heel goed. En dat is confronterend. Aan de ene kant ben ik mijn ideale partner. Ik geef mezelf namelijk vrijheid om te ontdekken wat echt bij me past en om mijn dromen na te jagen. Ik geloof heilig in mijn talenten en ik vind het heerlijk dat ik het mezelf gun om gelukkig te worden door daar iets mee te doen.

Een slavendrijver of van jezelf houden?

Maar… ik ben wel heel streng voor mezelf. Echt héél streng. Ik negeer sommige behoeften compleet. Qua werk kan ik best een slavendrijver voor mezelf zijn. Ik weet van mezelf dat ik gevoelig ben, hooggevoelig, zou je kunnen zeggen. Maar de rust die ik nodig heb om vervolgens keihard te kunnen shinen, die geef ik mezelf te weinig. En, oja, ik doe niet aan griep. Mijn lichaam wel, maar ik? Ik werk gewoon door.

In dat opzicht ben ik niet bepaald een fijne partner voor mezelf. En… ik ben nogal geneigd tot ja zeggen om anderen te plezieren ten koste van mezelf. Dat vindt een deel van mij echt niet chill. Al die dingen zou ik een partner bijvoorbeeld nooit aandoen. De laatste tijd heb ik bovenstaande doorlopend gedaan. Niet cool. Kortom: ik mag weleens werken aan mijn relatie met mij.

Dit is waar een goede relatie begint

Ik en ik zijn nooit om de tafel gaan zitten om even kort te sluiten hoe ik en ik in bovenstaande dingen staan. Of we raffelden het af. Maar ik en ik kunnen zo niet door. Het moet maar eens afgelopen zijn met dat onaardige gedrag van mij naar mij.

Ik moet eraan: ik en ik zitten nu even in een fikse relatiecrisis. Daarom zal ik met mezelf moeten overleggen: wat is er voor mij nu echt nodig om een fijne relatie met mij te hebben? Daar moet ik dan bewuster mee aan de slag gaan. Ik ga met mezelf in gesprek over wat ik nodig heb, net zoals ik zoiets ook met een geliefde zou aanpakken. Want een relatie met een geliefde neem ik blijkbaar wél serieus.

Vind jij dat je een fijne partner voor jezelf bent? Deel het hieronder!