Zelfliefde: wat zou je doen als je lief voor jezelf was?

Door zelfreflectie, spirituele beoefening en –laten we eerlijk zijn– een fikse dosis nare gebeurtenissen, voelde ik in de zomer van 2015 voor het eerst in mijn leven zelfliefde. In deze zwarte periode had ik mezelf elke dag opnieuw de vraag gesteld: ‘Wat zou ik doen als ik lief voor mezelf was?’ De ervaring overviel me terwijl ik gewoon thuis op de bank zat. Het was prachtig: ik voelde hoe alles wat ik van anderen nodig dacht te hebben, al lang in mij zelf aanwezig was. En ik zag dat dit het gevoel is dat mensen projecteren op een partner, maar ook op God, het universum of-hoe-je-het-maar-wilt-noemen. Het was er al. Ik was het al. Een levensveranderend en diepgaand inzicht, haal alle superlatieven maar uit de kast.

Realiseer jij je wat je projecteert op je partner?

Toen ik een klein jaar later verliefd werd op mijn huidige vriend zag ik hoe ik precies diezelfde gevoelens kreeg: een gevoel van onbegrensde mogelijkheden, alsof je lijf en geest ineens uit hun voegen barsten, alsof je zweeft en tegelijkertijd heel stevig staat. Kort gezegd: een gevoel van oneindige ruimte. Het was let-ter-lijk hetzelfde gevoel als de zomer ervoor. Ik weet nog goed dat ik me dit realiseerde en tegen mezelf zei: ‘Dit moet ik onthouden! Ik heb hem niet nodig om dit te voelen. Laat ik dit gevoel vooral niet gaan projecteren op hem.’ Maar natuurlijk vergat ik het.

Wat volgde was een anderhalf jaar durende achtbaan met aantrekken en afstoten. Ik wíst dat ik vast zat in een projectie, maar kreeg mezelf er niet uit. Het gevoel van hem nodig hebben was sterker dan ik kon beredeneren met mijn verstand. Vaak bedacht ik dat we eigenlijk een time-out zouden moeten nemen, zodat ik weer terug bij mezelf kon komen. Maar ik durfde niet want was bang dat ik hem dan voorgoed kwijt zou zijn.

Je relatie redden door het uit te maken

Uiteindelijk las ik in het boek Bevrijd door Liefde van Jan Geurtz: “De absolute top van beangstigende beslissingen die je met je spirituele liefdespartner kunt beoefenen, is af en toe de relatie te beëindigen. […] En dan elkaar los te laten, in liefde elkaar opnieuw vrij te laten, geen afspraken te maken, en eventueel een tijdje geen contact met elkaar te hebben. Niet vanuit een verbod op contact, maar uit behoefte om eerst je eigen angsten weer te ontmoeten en te zuiveren van ego’s toedekkingen.”

Toen wist ik het zeker. Als ik geen time-out aandurf, dan is dat júist een teken dat ik een time-out nodig heb! De belangrijke vraag was ook hier: ‘Wat zou ik doen als ik lief voor mezelf was?’ Gelukkig was mijn vriend het ermee eens. We lieten elkaar los, zonder garanties voor de toekomst. En het werkte. Ik sta weer meer op eigen benen. Heb kunnen onderzoeken waar we te veel verstrengeld waren geraakt. Welke oude scriptjes uit mijn jeugd een rol waren gaan spelen.

We zijn weer samen, in ‘Relatie 2.0’. En als het nodig is zullen we gerust opnieuw een time-out inlassen. Want elkaar kunnen loslaten is niet alleen het mooiste cadeau voor de ander, maar ook voor jezelf.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!