Mijn relatie verbeteren? “Dat moet hij doen!”

Wanneer echtparen bij mij komen voor relatietherapie begin ik altijd met het in beeld brengen van de problemen. Partners wijzen vaak naar elkaar en zeggen bijvoorbeeld: “Hij belemmert mij het leven te geven dat ik wil leven.” Of: “Door haar woon ik niet op de plek waar ik wil wonen.” Het is voor mensen vaak een ontgoocheling dat de oplossing voor het probleem in hen zelf ligt en niet bij de ander.

Veranderende relatie: kinderen krijgen

Toen manlief en ik besloten om zwanger te worden, betekende dat voor mij: stoppen met mijn danscarrière. Een danscarrière en een kind grootbrengen is moeilijk te combineren. Dansen vraagt 200% toewijding, veel trainen en veel van huis zijn.

Ik weet nog goed dat we met met veel liefde onder de douche naar mijn zwangere buikje keken en afspraken; als er een mooi dansproject voorbijkomt, dan gaan de deuren voor mij open. Dan zou manlief wat minder gaan werken en ruimte maken voor mij.

We hadden toch een afspraak?

Het moment diende zich aan dat ik mee kon doen aan een mooie dansvoorstelling. Dat betekende een paar maanden fulltime werken. Ik vroeg aan mijn man of hij één project wilde afstoten en tijdelijk parttime wilde gaan werken, zodat ik mij weer kon wijden aan mijn passie: dansen.

Maar manlief zei: “Nee, ik wil die regie-opdracht doen waar ik voor gevraagd ben.” Ik was uit het veld geslagen! We hadden toch een afspraak? Maar in plaats van dit te zeggen, trok ik me terug. Ik zei: “Oké, dan doe ik het wel niet.” En ik kwam er niet meer op terug.

Elkaar de schuld geven

Dit moment werd vergif voor onze relatie. Manlief reisde de wereld over om te acteren en als hij dan na een of twee weken thuiskwam, trof hij een boze vrouw aan. Ik voelde me gevangen in mijn leven en gaf hem daarvan de schuld.

Als hij weg was, werkte ik drie dagen in de week van 9.00 tot 17.00 uur. Bracht de kinderen naar school en naar de opvang. Kolfde op mijn werk, zorgde voor verse fruithapjes en gezonde maaltijden. Ik offerde me op voor alles en iedereen, kwam niet op voor mezelf en trok me meer en meer terug.

De sleutel van het probleem

Tijdens de relatietherapie die wij volgden kwam dit natuurlijk snel ter sprake. Mijn man was het moment onder de douche al lang vergeten en dacht dat ik in goed overleg met hem, het dansproject niet had aangenomen.

Vele jaren later werd mij duidelijk dat ik de schuldige was en niet hij! Ik had erop terug moeten komen. Ik had hem moeten vertellen hoe belangrijk het voor me was. Ik had met oplossingen moeten komen. Ik verbeterde de relatie niet, integendeel. De relatie werd ongelijkwaardig doordat ik in de slachtofferrol stapte. Kortom de sleutel lag in mijzelf!

Verander je relatie, begin bij jezelf

Ik kon mijn relatie verbeteren door naar mezelf te kijken. Mocht jij nu op het punt staan om afscheid te nemen van je relatie: kijk dan eerst eens wat jij te doen hebt. Waarvan geef je je partner de schuld, wat eigenlijk bij jezelf ligt? Voel je je niet gezien door je partner? Laat jezelf zien en misschien leidt dat wel tot die superrelatie!

Neemt je partner te veel ruimte in en maak je je klein? Neem zelf meer ruimte in! Woon je op een plek waar je je niet fijn voelt? Zoek samen een plek waar je allebei graag wil wonen! Wees heel eerlijk naar jezelf toe. Verander eerst jezelf en kijk wat het teweeg brengt in je relatie. Je kunt altijd nog kiezen om weg te gaan.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Onze krachtige programma’s zijn gebaseerd op onze succesvolle methodiek en zijn gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Bekijk hier al onze programma’s.