Hoe verbeter je je relatie?

En wat doe jij als je geraakt bent in de liefde? Als je relatie is stukgelopen of als je voor de zoveelste keer een blauwtje hebt gelopen? Of als een goede vriend of familielid je teleurstelt of laat zitten? Loop je door alsof er niets is gebeurd of ga je dan naar een “human-garage” om te checken of je geen blijvende schade hebt opgelopen? Helaas gebeurt het in dit geval vaker dat ermee doorgelopen wordt. ‘Even snikken en weer doorgaan’.

Want ja, hoe kom je erachter of je interne schade hebt opgelopen? Of er meer nodig is dan een crèmepje op je gezicht om de schade van de tranen te bedekken?

Wat nou als de ‘mentale’ of ‘emotionele’ schade zo groot is, dat je vanbinnen meer en meer stagneert? In eerste instantie zal je dat wellicht niet doorhebben. Je roest langzaam vast. Of andere mechanismen gaan, ter compensatie, extra hard werken; je hoofd maakt overuren, je schouders dragen wat voor je mee, je rug bezwijkt steeds meer. Maar zolang het kan, ga je door!

Als je relatie total loss is

Langzaamaan word je interne mechanisme meer en meer aangetast, met als gevolg corrosie en slijtage. Je hart houdt er langzaamaan mee op en gaat op slot. Je ratio houdt het nog een tijdje vol, maar ook die begint steeds meer weerstand te voelen. Hij kan simpelweg geen deuk extra meer hebben. En als die deuk dan toch komt, dan lijkt het wel of dat laatste ongeluk de oorzaak is van het feit dat je nu echt total loss bent. De realiteit is echter dat deze laatste botsing slechts een druppel was. Een druppel die prima had kunnen opdrogen als de emmer niet al zo vol was gelopen.

Hoe vol zit jouw emmer op dit moment? Neem jij geregeld de tijd voor een interne check-up of ga je door zolang je het volhoudt?

De Liefdes-APK die iedereen nodig heeft

Stel je eens voor dat je eens in de zo veel tijd een liefdes-APK zou ondergaan. Even een check: in hoeverre heb je intern vrij baan hebt om liefde te geven en te ontvangen? Wat zou dat kunnen opleveren in je relatie met een ander? En voor het open staan voor de liefde?!

Een Liefdes-APK bestaat uit de volgende stappen:

1. Merk en type check – welke basis heb je van huis uit meegekregen?

Hoe graag je misschien ook een Ferrari zou willen hebben, als je auto gemaakt is in een Skoda fabriek zal je toch echt een andere basis hebben meegekregen. Hetzelfde geldt voor jouw gevoelsleven. Kom je uit een heel warm, liefdevol gezin waar de energie heeft mogen stromen of was er sprake van slechts deels gevoelens kunnen uiten (of misschien wel helemaal niet). Wat je als kind hebt meegekregen heeft een enorme impact op je verdere leven. Wees je daarvan bewust!

Aan jou de kunst om te beseffen dat je je verleden hebt meegekregen en dat je nu ook zelf keuzes kan maken. Gun jezelf de sleuteltijd om te worden wie je graag zou willen zijn. Leer je eigen spoor vormen, met je eigen profiel.

2. Olie verversen – Stroomt de energie tussen hoofd, hart en lijf nog goed?

Is de samenwerking tussen je gevoel, je ratio en je lijf nog een goed geoliede machine of is er door de botsingen een blokkade ontstaan? Om de pijn niet volledig te hoeven voelen, wordt de connectie met je gevoel vaak een beetje geblokkeerd. Ook de verbinding met je lijf wordt minder en minder. Totdat alleen het hoofd nog meedoet. En hoe! Liefde gaat echter over voelen, fysiek ervaren. Word je bewust van je blokkades en zie deze onder ogen. Zodra deze weg zijn, blijkt dezelfde wereld om je heen opeens een stuk rooskleuriger.

3. Kapotte onderdelen vervangen – Het afhechten van eerdere liefdes

Emoties en ervaringen sla je op in je lijf. Op het moment dat je een pijnpunt niet hebt verwerkt, neem je deze mee in volgende relaties. Wil je zuiver in je nieuwe relatie komen te staan? Dan is het belangrijk oude liefdes voldoende af te hechten.
Het gaat hierbij niet alleen om liefdesrelaties in de romantische zin. Ook teleurstellingen in relaties met je ouders, vrienden en je omgeving laten zijn sporen na. Hoe meer je de emoties kan laten bij wie het hoort, hoe zuiverder je in nieuwe relaties kan komen te staan.

4. Check je ruitenwisservloeistof – Maak ruimte voor je tranen, ze horen erbij!

Heb je alle tranen gehuild die horen bij het verwerken van de botsing? Ook als je zelf degene bent die de botsing heeft veroorzaakt. Elke weggedrukte traan draag je continu met je mee en zal er een keer uit willen. Of deze blijft (vaak onbewust) aanwezig als interne ‘last’. Hoe vaker je dit doet, hoe zwaarder de ballast. En hoe angstiger je wordt voor je eigen emoties, want je weet nooit wat er allemaal uitkomt als je je emoties eens de vrije loop laat. Zorg dus dat je emoties de ruimte krijgen die ze nodig hebben. Pas dan kan je met een open vizier naar de toekomst kijken. Een manier om (oude) emoties de ruimte te geven is door in gedachten terug te gaan naar oude botsingen en te voelen en ervaren wat daar nog ‘openstaat’. Muziek opzetten die je raakt werkt vaak ook goed als ‘openbreker’ naar je gevoel.

5. Herexamen – Leer van je eerdere ervaringen, anders krijg je dezelfde botsing

Heb je de tijd genomen om stil te staan bij wat er mis ging bij je ‘ongeluk’? Als je de volgende keer in dezelfde situatie terechtkomt en je weet niet wat er misging, is de kans groot dat je opnieuw tot een botsing komt. Leer van je eerdere ervaring en creëer daarmee een pad naar nieuw geluk. Heb je last van bindings- of verlatingsangst? Ga op onderzoek uit: waar komt het vandaan? Wat heb je daar nog in te doen? Wanneer je daar niet verder mee komt, is de kans groot dat je in deze dynamiek blijft hangen. Sterker nog, je trekt de dynamiek onbewust aan.

6. Lichten en lichtsignalen – Zend je het juiste signaal uit?

Door de verschillende botsingen kan het goed zijn dat je lichten zijn aangetast. Misschien is je lampje zelf wel helemaal uit (geweest). In het donker wordt het lastig verder kijken, dus is het zaak je lampje te herstellen. Daarbij kan het ook voorkomen dat je lichten totaal van de war zijn. Dan laat je (onbewust) je remlichten aan je nieuwe relatie zien, terwijl je eigenlijk gas had willen geven. Je verblindt de ander per ongeluk met je groot licht. Of gaat je knipperlicht uit naar links, terwijl je eigenlijk naar rechts wil gaan.

Kortom, de signalen die je zendt, komen niet overeen met wat je eigenlijk wenst. De ander weet dat echter niet en zal zijn gedrag aanpassen aan de signalen die hij of zij daadwerkelijk ziet. Zie jouw angsten en strategieën onder ogen en durf daarin stappen te zetten.

7. Uitgebreide poetsbeurt – Maak jezelf klaar voor een nieuw avontuur!

Uitgedeukt en wel, met een interne mechaniek die weer soepel loopt, ben je door de belangrijkste punten van de Liefdes-APK gekomen. Natuurlijk ga je niet dof de garage uit. Het is eerst nog tijd om jezelf eens uitgebreid op te poetsen en te waxen – tijd voor wat verwennerij.

Gun jezelf een heerlijk moment in een spa, geniet van een weekendje weg met volle aandacht voor jezelf, ga naar de kapper en verwen jezelf met nieuwe kleding die helemaal bij je past. Je zal zien dat je straalt als nooit tevoren! En we weten allemaal dat stralende mensen een aantrekkingskracht hebben. Geniet ervan!

Een aantal van deze stappen zijn niet makkelijk om alleen te doorlopen. Sterker nog, in onze opvoeding/scholing is weinig terug te vinden op het vlak van ‘liefde geven en ontvangen’ of ‘hoe om te gaan met pijn en teleurstelling’. Best bizar eigenlijk, want naar mijn beleving is dat voor de meeste mensen de essentie van hun bestaan: gelukkig zijn en liefde laten stromen.