Deze relatiekillers zitten een goede relatie in de weg

Datingsites, Tinder, op jacht in de kroeg…we doen nogal wat moeite om de ware te vinden. Echter hoeveel moeite je ook doet, het verzekert je niet van succes. Vergeet het zoek-sprookje. Het sleutelwoord is ‘zijn’. Wees je allerleukste zelf en stop daar al je energie in. Doe dingen die je leuk vindt, heb plezier en breng tijd door met mensen van wie je energie krijgt. Dat geldt zowel voor singles als wanneer je al een relatie hebt. Leuke mensen vallen namelijk op leuke mensen.

En hoe heerlijk de roze wolk ook is als je die ene leukerd hebt gevonden, besef je ook dat verliefdheid een soort verslaving is. Je chemische stoffen zijn gewoon op hol. Dat voelt geweldig, maar het leidt ook tot een tijdelijke verstandsverbijstering. De verliefdheids-vloek noemen we dat. Rationaliteit is wat verder te zoeken dan normaal gesproken. Net als met een paar drankjes op, is het dan ook lastig om te bepalen of iemand echt een geschikte partner is. Verliefdheid is dus geen indicator voor een succesvolle relatie. Vriendschap is dat wel. Vriendschap met elkaar en met jezelf.

Wees jezelf

Ben je op zoek naar je wederhelft? Iemand die je perfect aanvult? Deze instelling noemen we de Compleetheid-catastrofe en kan je relatie snel om zeep helpen. Je maakt namelijk iemand anders verantwoordelijk voor jouw geluk. En je maakt jezelf ook nog eens afhankelijk van een ander. Je hebt iemand nodig om gelukkig te zijn. Dat leidt vaak tot De Model-maskerade: je doet je anders voor dan je bent en slikt je eigen behoeftes in. Vooral als deze botsen met die van je partner. Of je probeert je partner te veranderen zodat jij gelukkig wordt, wat vooral teleurstelling en frustratie oplevert. Dat noemen we  Het Michelangelo-misverstand, zo van nog even polijsten die jongen en dan is het wel wat. Hoe voorkom je dat? Zorg dat je weet en voelt dat je compleet bent. Ook zonder partner. Dat je voor je eigen geluk zorgt en daar niemand voor nodig hebt. Net zo weinig als dat jij de ander niet gelukkig hoort te maken.
Investeer in je relatie

Vreemdgaan, sleur, geen seks en uit elkaar groeien zijn de redenen om een relatie te verbreken. Uit onderzoek blijkt dat partners gemiddeld zeven minuten per dag met elkaar doorbrengen. Niet zo gek dat je door dit Minuten-monster de verbinding kwijtraakt. Dat voorkom je door je relatie prioriteit te maken. Besteed aandacht en tijd aan elkaar, onderneem leuke dingen samen en doe moeite. Voorkom Het dating-drama: blijf met elkaar op date gaan en verras je partner. Wat ook helpt is een droom of doel waar je samen naar uitkijkt en naartoe groeit. Creëer een gezamenlijk toekomstperspectief, een grote reis bijvoorbeeld of een huis dat jullie willen bouwen. Zo voorkom je Het perspectief-probleem. Als je nergens naartoe groeit, groei je uit elkaar. En nog een laatste: kappen met regels voor elkaar. Zij mag dit want dan mag ik dat. Daarmee zal je relatie uitlopen op een Bureaucratische bende. En: hoe meer regels, hoe minder liefde.

Met welke relatiekillers heb jij te maken (gehad)? Deel je in de comments met ons wat je daarvan hebt geleerd?