Relatieproblemen: valt het niet meer te ontkennen?

Juist omdat het zo dichtbij is, is het zo moeilijk. Je kunt in je lijf voelen dat je elkaar langzaam kwijtraakt – en nog steeds niet in beweging komen. Onder je ogen wordt je relatie lelijker: de relatieproblemen stapelen zich op. Het beïnvloedt je kinderen, je gezondheid, hoe je over jezelf denkt. Het maakt je onzeker en verdrietig. Je slikt je woorden in of belandt juist in de stomste ruzies. Je gaat elkaar vermijden of juist in gevecht. Je raakt niet alleen je geliefde kwijt, maar steeds vaker ook jezelf. Je voelt je vaker alleen dan je zou willen – en er komt geen einde aan.

Hoe nu verder? Hoe krijg ik weer een goede relatie? Zit er überhaupt nog toekomst in deze relatie samen? Of sta je eigenlijk al met je gezicht naar de deur? Er is een eenvoudige oefening om daarachter te komen.

Zo kom je erachter: gaat deze relatie nog werken of niet?

Eerst een korte reality check. Pak je agenda van de afgelopen weken er eens bij en bekijk eens hoeveel tijd je in die agenda hebt vrijgemaakt voor je partner. Exclusieve tijd, voor jullie samen. Naast elkaar slapen telt niet. Naast elkaar televisie kijken ook niet. Ga eens op zoek naar de tijd die daadwerkelijk om jullie gaat. Dus zonder Netflix, laptop, kinderen, collega’s of telefoon. Hoe staat het ervoor?

Gemiddeld brengen in Nederland stellen slechts negen minuten per dag met elkaar door in onverdeelde, exclusieve tijd. Bij stellen waarbij beide partners een baan hebben, loopt dit zelfs terug naar zeven minuten per dag. Zeven minuten! Ofwel: nog geen half procent van je tijd per dag. Voor de man of vrouw van je leven!
Vind je het gek dat zoveel stellen uit elkaar gaan?

De cruciale tip bij relatieproblemen

Dan nu de oefening. Kies een moment waarop je een uur of langer samen bent. Telefoon uit, gordijnen dicht, kinderen naar bed. Ga eens tegenover je partner staan en kijk elkaar recht in de ogen. Je hoeft niks te zeggen en niks te doen. Alleen maar de ander aan te kijken – en te voelen of het lukt om op die manier contact te maken met elkaar. Raak elkaar niet aan, behalve met je blik. Doe dit minstens een half uur (een wekker zetten is een goed idee) maar liever nog langer.

Na afloop weet je het. Je weet na deze oefening honderd procent zeker of je je relatieproblemen wilt oplossen en in elkaar wilt investeren om het een kans te geven, of niet. Wij horen van veel koppels alsof ze elkaar voor het eerst écht zagen tijdens deze oefening, of in ieder geval voor het eerst in lange tijd. Voor het eerst was er even niks anders om te doen, dan de ander in de ogen te kijken.
En hem of haar ook daadwerkelijk te zien. Vaak zelfs weer vlinders te voelen of de drang elkaar aan te raken. Maar soms ook het tegenovergestelde, het diepe ingedaalde besef dat alleen het verleden je nog met elkaar verbindt. Dat het mooi is geweest maar niet meer is.

Soms is de waarheid heel eenvoudig.
Ook al is die niet altijd leuk.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze mooie programma’s en trainingen helpen we je graag op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Kijk hier naar ons overzicht van programma’s.