Geregeld wordt ons gevraagd: ‘Hoe kan ik mijn relatieproblemen oplossen?’ Of: ‘We zitten met onze relatie in een sleur en komen er niet uit.’ En eigenlijk is het nogal logisch dat zo veel mensen relatieproblemen hebben. Het is wonderlijk dat uitgerekend de belangrijkste dingen in je leven, niet aan je worden onderwezen op school. Hoe zorg je goed voor je lijf? Leer je niet. Hoe verdien je geld met wat je leuk vindt? Leer je niet. Hoe krijg je een liefdevolle en duurzame relatie met iemand anders? Leer je niet. En dus zit er niks anders op dan met vallen en opstaan zelf ontdekken hoe dat allemaal moet.

Daarom delen we in dit artikel wat de grootste misverstanden als het gaat om een relatie en welke stappen je kan zetten om relatieproblemen op te lossen, of in ieder geval te verminderen.

Relatieproblemen: valt het niet meer te ontkennen?

Juist omdat het zo dichtbij is, is het zo moeilijk. Je kunt in je lijf voelen dat je elkaar langzaam kwijtraakt – en nog steeds niet in beweging komen. Onder je ogen wordt je relatie lelijker: de relatieproblemen stapelen zich op. Het beïnvloedt je kinderen, je gezondheid, hoe je over jezelf denkt. Het maakt je onzeker en verdrietig. Je slikt je woorden in of belandt juist in de stomste ruzies. Je gaat elkaar vermijden of juist in gevecht. Je raakt niet alleen je geliefde kwijt, maar steeds vaker ook jezelf. Je voelt je vaker alleen dan je zou willen – en er komt geen einde aan.

Hoe nu verder? Hoe krijg ik weer een goede relatie? Zit er überhaupt nog toekomst in deze relatie samen? Of sta je eigenlijk al met je gezicht naar de deur? Er is een eenvoudige oefening om daarachter te komen, die later in deze blog wordt behandeld.

Zo kom je erachter: gaat deze relatie nog werken of niet?

Eerst een korte reality check. Pak je agenda van de afgelopen weken er eens bij en bekijk eens hoeveel tijd je in die agenda hebt vrijgemaakt voor je partner. Exclusieve tijd, voor jullie samen. Naast elkaar slapen telt niet. Naast elkaar televisie kijken ook niet. Ga eens op zoek naar de tijd die daadwerkelijk om jullie gaat. Dus zonder Netflix, laptop, kinderen, collega’s of telefoon. Hoe staat het ervoor?

Gemiddeld brengen in Nederland stellen slechts negen minuten per dag met elkaar door in onverdeelde, exclusieve tijd. Bij stellen waarbij beide partners een baan hebben, loopt dit zelfs terug naar zeven minuten per dag. Zeven minuten! Ofwel: nog geen half procent van je tijd per dag. Voor de man of vrouw van je leven! Vind je het gek dat zoveel stellen uit elkaar gaan?

Wanneer zit je relatie niet goed

Het voelt alsof je honderd jaar samen bent en het vuur is er helemaal uit. De mooiste dromen liggen achter je en de toekomst is wel zo’n beetje geweest. Je weet nog goed hoe het ooit was. Dat iemand voor je kiest en voor je gaat, in alles wat je bent en wat je niet bent. Dat je wordt bewonderd, geliefkoosd en bemind. In je puurste, zuiverste vorm. Zonder spelletjes of agenda. Dat je volkomen vrij kunt liefhebben, zonder angst of reserve, pijn of verwijt. Maar jammer genoeg wordt dat alleen maar moeilijker. Het leven komt ertussen, er is druk en sleur, er zijn kinderen of verplichtingen. Je ziet elkaar niet meer echt. Je raakt elkaar te weinig aan. Stapje voor stapje raak je elkaar kwijt.

Relatieproblemen: deze 5 misverstanden houden je relatieproblemen in stand

We ontdekten dat veel van ‘algemene wijsheden’ over relaties helemaal niet kloppen. Dat het romantisch beeld in films en muziek ook niet klopt. Dat een waardevolle diep verbonden intieme relatie meestal iets anders is dan je denkt. We zetten een paar misverstanden (en daarmee belangrijke tips om je relatie te verbeteren) op een rij.

Relatiemisverstand #1: in een goede relatie begrijp je elkaar zonder woorden
Het is nogal een risico om te veronderstellen dat de ander altijd maar zou moeten weten wat je bedoelt. Je Zou Toch Moeten Weten Dat! Alsof er steeds een rijtje ondertiteling met je meeloopt: wat hij of zij éigenlijk zegt is… Nee. Ook in relaties zonder problemen is het nog steeds cruciaal om uitgesproken te zijn over wat je wilt, wat je fijn en niet fijn vindt en wat je nodig hebt. Laat de ander niet gokken.

Relatiemisverstand #2: er moet continu bloeiende hartstocht zijn
We ontdekten dat de fijnste relaties helemaal niet zijn gebaseerd op erotische spanning of een constant spel van aantrekken en afstoten. Dat kán heel leuk zijn en een extra laag aan je relatie toevoegen, maar wel als het gebouwd is op een fundament van vriendschap. De vriendschap is belangrijker dan de hartstocht en het is makkelijker om passie in een vriendschap te brengen dan vriendschap in een passiespel.

Relatiemisverstand #3: voor relatietherapie moet het eerst slecht gaan
Je hoeft geen slechte voetballer te zijn om toch te gaan trainen. Ook hoef je geen slechte leidinggevende te zijn om een coach te nemen. Waarom denken we in relaties dan wel zo? Het is heel verstandig om met regelmaat samen in het klaslokaal te gaan zitten en ofwel in een cursus, ofwel met een coach, je te laten begeleiden in je relatie. Juist als het goed gaat en de relatieproblemennog niet de overhand hebben genomen. Wanneer repareer je het dak ook al weer?

(lees verder onder deze video)

Relatiemisverstand #4: in goede relaties is geen ruzie
Eeuwige harmonie kan soms nog schadelijker zijn dan af en toe een goede ruzie. Helemaal als die harmonie betekent: je ware gevoel verzwijgen, de ander niet willen kwetsen, niet open zijn over wat je wilt, onderhuids frustratie laten sudderen. Verschil van mening kan heel aantrekkelijk zijn, zolang je het maar niet te veel laat escaleren. Maak soms even ruzie – en maak het daarna weer heerlijk goed.

Relatiemisverstand #5: vrouwen willen praten, mannen willen seks
We zijn in onze cultuur nogal doorgeschoten in de verschillen tussen mannen en vrouwen. Terwijl: het verschil tussen mannen onderling is (ook hormonaal) vaak groter dan tussen een man en een vrouw. Bij vrouwen idem dito. Dus elk cliché over mannen die willen klaarkomen en vrouwen die willen worden vastgehouden, klopt vaak niet. De uitdaging is om helder te zijn over wat je zelf wilt en ook de ander te erkennen in wat hij of zij wil: de rest is allemaal voorgeschreven verwachting van buitenaf – en dus bullshit.

Relatieproblemen oplossen: hier gaat het fout

Veel mensen hebben de overtuiging dat een relatie móet lukken. Alsof het een toets is. Alsof elke relatie moet slagen. Als die overtuiging waar is, heb je aan elke relatie – van liefdesrelaties tot vriendschappen – een loodzware taak. Heb je alles geprobeerd maar wil de relatie niet lukken? Overweeg dan eens de optie er mee op te houden. Uiteraard zou het mooi zijn als je bij elkaar kunt blijven, maar het hóeft niet te lukken. Hieronder delen we daarover meer, maar we beginnen met het delen van een paar cruciale tips die weer kunnen zorgen voor de nodige verbinding in je relatie.

Wat we doen bij relatieproblemen

Het blijkt dat bijna alle fijne relaties stiekeme gewoontes hebben. Van die kleine dingen die je samen doet, waar je nooit met iemand over praat en die je nooit ergens leest, maar die in je eigen relatie het verschil maken tussen fijn en pijn. Zonder rituelen geen relatie. Maar wat zijn dat dan voor dingen?
Nu zijn wij zelf al erg lang onderweg met onze geliefden. Natuurlijk schijnt ook bij ons niet altijd de zon, maar juist op de momenten waar het even schuurt en botst, zijn die rituelen een betrouwbare gids door de mist geworden. Zo gaan we ondanks een uitstekende relatie geregeld naar een relatietherapeut. Zoals eerder gezegd: je kunt het dak het beste repareren bij mooi weer.
Daarnaast hebben we er thuis voor gekozen om ‘synchroon’ te leven. We staan elke dag gelijk met onze geliefden op en gaan elke dag tegelijkertijd naar bed. Ook als een van de twee nog helemaal niet moe is. Juist die gelijktijdigheid zorgt voor een grote verbinding: door alle tijd die er samen ontstaat, is er veel meer ruimte voor gesprek en intimiteit. Voorheen bleef een van de twee vaak ‘s avonds in de woonkamer hangen en raakten we elkaar daardoor langzaam een beetje kwijt.

Een goede relatie is kiezen voor elkaar

Laat het idee van ‘moeten lukken’ los en vraag jezelf elke dag af of je nog voor jouw relatie wilt kiezen. Je zit niet aan elkaar vast. Je bent niet gevangen! Dit besef van vrijheid zorgt juist voor meer verbondenheid in een relatie. Het is dan super om de reis des levens samen af te leggen. Voor de tijd dat jullie hier allebei voor kiezen. Stel jezelf dus de vraag: als het niet hoeft te lukken, en ik ben vrij om te kiezen, wil ik dit dan nog? Als je niet voor je relatie wilt kiezen, weet je wat je te doen staat.

Vertel elke ochtend je dromen aan elkaar. Zorg voor ‘eigen tijd’ zonder de ander, om leuke dingen te doen en elkaar daarover te vertellen. Zet onverwacht de auto aan de kant en geef elkaar een kus. Stuur een keer per week de kinderen vroeg naar bed en ga uitgebreid samen koken. Doe altijd de afwas samen. Volg een tantra-cursus en blijf sowieso cursussen samen volgen. Doe gekke grappige dingen samen, om een beetje te blijven lachen. Ga daten alsof het de eerste keer is en je elkaar nog helemaal niet kent. Gooi de televisie de woonkamer uit, zodat je met elkaar in gesprek blijft.

Op het eerste gezicht nogal verschillende relatietips – en toch is de overeenkomst overduidelijk. Dit zijn rituelen om in je relatie te blijven investeren. Eigenlijk is het heel simpel. Als je niet meer in je relatie investeert, ben je aan het vertrekken. Er bestaat geen middenweg. Niet investeren is hetzelfde als vertrekken. Dat vertrekken kan rustig tien jaar duren, maar zonder verandering staat de uitkomst wel vast. Wanneer je ophoudt om je tijd, aandacht, energie en geld in je relatie te investeren, heb je de weg ingezet naar het onvermijdelijke einde. Ontdek dus jullie eigen geheime rituelen. Niemand hoeft hier van te weten, maar het werkt als een tierelier.

De cruciale tip bij relatieproblemen

Dan nu de oefening. Kies een moment waarop je een uur of langer samen bent. Telefoon uit, gordijnen dicht, kinderen naar bed. Ga eens tegenover je partner staan en kijk elkaar recht in de ogen. Je hoeft niks te zeggen en niks te doen. Alleen maar de ander aan te kijken – en te voelen of het lukt om op die manier contact te maken met elkaar. Raak elkaar niet aan, behalve met je blik. Doe dit minstens een half uur (een wekker zetten is een goed idee) maar liever nog langer.

Na afloop weet je het. Je weet na deze oefening honderd procent zeker of je in elkaar wilt investeren en het een kans wilt geven, of niet. Wij horen van veel koppels alsof ze elkaar voor het eerst écht zagen tijdens deze oefening, of in ieder geval voor het eerst in lange tijd. Voor het eerst was er even niks anders om te doen, dan de ander in de ogen te kijken.
En hem of haar ook daadwerkelijk te zien. Vaak zelfs weer vlinders te voelen of de drang elkaar aan te raken. Maar soms ook het tegenovergestelde, het diepe ingedaalde besef dat alleen het verleden je nog met elkaar verbindt. Dat het mooi is geweest maar niet meer is.

Soms is de waarheid heel eenvoudig. Ook al is die niet altijd leuk.

Hoe krijg je een superrelatie?

Of je nu vervolgt met je relatie of niet: de truc is om eerst een superrelatie te krijgen met jezelf. Hoe je dat voor elkaar krijgt, is misschien nog wel een belangrijkere vraag dan het krijgen van een superrelatie met een ander. Veel mensen hebben geen goede relatie met zichzelf en belanden daardoor in scheve ongelijkwaardige liefdesrelaties. De partner is geen aanvulling op je leven maar een opvulling. Zonder partner ben je niet compleet. Terwijl je om gelukkig te zijn eigenlijk niemand nodig zou moeten hebben.

Wat is een superrelatie eigenlijk? En wanneer heb je een superrelatie met jezelf? Volgens ons hangt dat af van twee dingen: Ten eerste of je voldoende (of liever: heel veel) van jezelf houdt en jezelf accepteert zoals je bent. Ten tweede of je de praktische zaken in het leven goed hebt geregeld voor jezelf. Dit betekent dat je tijd maakt om te doen waar je energie van krijgt, dat je goed voor je lijf zorgt, je rust pakt, etc. Alle hokjes aangevinkt? Gefeliciteerd, jij hebt een superrelatie met jezelf!

Dan is het nu zaak om iemand te ontmoeten die net zo in het leven staat. Twee mensen die een superrelatie met zichzelf hebben, hebben elkaar niet nodig maar hebben het samen wél heel leuk. Ze vinden het te gek om bij elkaar te zijn, maar zijn niet van elkaar afhankelijk. Mocht de relatie ooit ophouden, kunnen ze alleen verder. Dát zijn de beste papieren voor een superrelatie.

Wil je je verder verdiepen in dit thema?

Weet dan dit: jaarlijks organiseren we het Superrelatie Weekend. In twee inspirerende dagen vol oefeningen, inzichten, live coaching en bijzondere verhalen leer je alles over de liefde. Je ontdekt de psychologie achter je communicatie, de dynamiek van seksualiteit en je leert hoe je samen bent opgewassen tegen de tegenslagen in het leven. Omdat je uitgerekend het belangrijkste niet op school leert. Of je nu single bent of al duizend jaar getrouwd, hier wil je bij zijn! 15.600 mensen gingen je al voor.