Goede relaties werken zo:
Gedeelde waarden en normen
Een waarde is iets dat zo belangrijk voor je is, dat je je er geen leven zonder kunt voorstellen, bijvoorbeeld: respect, vrijheid, avontuur of orde. In een goede relatie hebben partners matchende waarden. Deze hoeven niet exact hetzelfde te zijn, als ze elkaar maar niet bijten. Avontuur en orde kunnen elkaar bijvoorbeeld behoorlijk in de weg zitten. Jij zwerft liefst dagelijks met een machete door de woeste jungle, terwijl je vriendin al panisch wordt als de vorken in de bestekla scheef liggen.
Daarom is het belangrijk om heel goed van elkaar te weten wat je waarden zijn, én wat ze precies voor je betekenen. Iedereen kan zich tenslotte wel vinden in termen als respect, groei of vrijheid. Dan komen normen om de hoek kijken. Normen vertellen hoe je je waarden in de praktijk brengt. Je wilt bijvoorbeeld wel weten of de waarde “respect” voor je partner betekent dat-ie wil dat jullie kinderen hem met “u” gaan aanspreken. Of dat vrijheid voor je vriendin betekent dat ze niet wil hoeven appen hoe laat ze thuiskomt of dat ze altijd haar mening wil kunnen geven, ook tegen haar schoonmoeder. Praat met elkaar. Stel allebei je eigen kernwaarden vast. Dat zijn de belangrijkste waarden die je hebt, meestal een stuk of vijf. Bepaal ook de normen die daarbij horen. Leg deze naast elkaar en bekijk wat ze betekenen voor jullie samen.
Plezier en perspectief
Goede relaties voldoen aan de twee P’s: plezier en perspectief. Plezier spreekt wel voor zich, maar trap er niet in: relaties waarbij je veel lol hebt, goeie seks en leuke dingen doet, kunnen ondertussen nog net zo uitzichtloos zijn als alle affaires van Gordon bij elkaar. Hier komt de P van perspectief om de hoek kijken. Perspectief vertelt hoe veel toekomst er in de relatie zit. En hier is het zaak om even eerlijk te zijn. Je voelt vaak al op je klompen aan of je op de lange termijn op iemand kunt bouwen of niet.
Staat tegenover elk leuk uitje een knallende ruzie waarbij de borden door de keuken vliegen? Is seks jullie enige lolletje en wordt er verder niet veel gepraat? Wil hij kinderen en jij niet? Kan zij ineens dagen niks van zich laten horen? Luister naar je onderbuikgevoel bij het bepalen van de P van Perspectief. Andersom kan het ook hommeles zijn: jullie hebben op zich alles voor elkaar: gedeelde kernwaarden, er is vertrouwen en een zonnig toekomstperspectief… en toch is het oersaai. Werken, kinderen, suf op de bank hangen… als je niet uitkijkt groeien jullie vast, of juist uít elkaar. Als de lol ontbreekt is dat een doodvonnis voor de liefde. Moet je ’t bij het ontbreken van één of beide P’s dan maar uitmaken? Niet per se. Aan plezier en perspectief valt gewoon te werken. Mits beide partijen dat écht willen.
Geven en nemen
Klinkt bijna als een cliché. Dit weten we inmiddels toch wel, zou je zeggen? Nou, het zit misschien toch net iets anders dan je dacht. In een moeilijke relatie hebben beide partijen vaak het idee dat ze al zo veel hebben gegeven. TE veel. Het is nou verdorie ‘s een keer tijd om te krijgen! Het kan best waar zijn dat je veel tekort bent gekomen en dat je het verdient om meer liefde te krijgen. Maar dat betekent niet dat je moet ophouden met geven.
De vraag is eerder: heb je wel gegeven waar de ander behoefte aan had? Heeft je partner de moeite die jij in de relatie hebt gestoken misschien ervaren als getrek, geduw, gezeur en kritiek? Je kookt, poetst en sopt, maar misschien brengt je partner liever wat meer tijd met je door, dan dat-ie zich kan spiegelen in de plavuizen. Misschien offer je je zelfs op voor je partner, maar heeft hij of zij daar eigenlijk wel om gevraagd? Je weet het niet. Vráág het. Vraag je partner waar je hem of haar blij mee maakt. Wil je dat je partner jou meer geeft? Een onverwacht effectieve manier om meer te krijgen is om eerst zelf te geven. Wil je meer liefde? Geef het. Wil je meer knuffels? Geef ze. Wil je meer aandacht? Geef het. Zonder agenda, zonder voorbehoud. Moet jij eens kijken wat er dan gebeurt!
Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?
Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!