Met terugwerkende kracht nerveus

Het was een rare gewaarwording: een paar maanden geleden stonden David en ik ook in deze zaal. Op het podium zelfs, voor een seminar dat we er hielden. Net als nu zat de zaal vol en stonden overal rijen. Toen is dat grotendeels langs me heen gegaan. Ik bevond me blijkbaar in zo’n bubbel van concentratie dat ik me geen seconde bewust ben geweest hoeveel mensen er in werkelijkheid zaten.

Nu zag ik dat van de andere kant en opeens werd ik met terugwerkende kracht nerveus. Ik realiseerde me: we waren er helemaal niet klaar voor toen we dat seminar gaven. Dit was een maatje te groot voor ons. En we hebben het tóch gedaan.

‘Ik ben zelden ergens klaar voor’

Gelukkig verdwenen de zenuwen snel en bleef de les over: als ik eerlijk ben, ben ik zelden ergens klaar voor. Ik was er niet klaar voor dat ons eerste boekje uitkwam en een bestseller werd. De publicatie zorgde ervoor dat ik er klaar voor werd. Ik was er niet klaar voor om vader te worden: mijn eerste kindje zorgde dat ik er klaar voor werd. Zo waren we ook niet klaar voor deze zaal – dat werden we pas toen we er stonden.

Ik erken dat het een levenshouding is die me veel brengt: je bent er pas klaar voor als je het doet. Het zorgt bij mij voor een gek soort vertrouwen, overgave misschien wel, dat het goedkomt.

Gebeurt dat altijd? Bepaald niet. De eerste keer dat we in een tv-programma werden ondervraagd werd een drama, ik schaam me er nog steeds voor. De eerste keer dat we voor zo’n grote zaal stonden was in 2014, op een bedrijfsfeest en dat hadden we niet moeten doen. David kwam slecht uit zijn woorden, mijn grapjes werkten niet, we zaten er helemaal naast. Toch ben ik ook voor die gebeurtenissen dankbaar. Het is een vorm van voorwaarts falen. Precies in die beweging zit de groei.

Het alternatief is: wachten tot je er klaar voor bent. Pas als je er klaar voor bent, verander je van baan. Begin je voor jezelf. Ga je daten. Plan je die lange reis. Update: dat gaat niet gebeuren. Durf kleerscheuren op te lopen en begin gewoon. Schepen zijn het veiligst in de haven, maar daar zijn ze niet voor gebouwd. Als je wacht tot je er klaar voor bent, wacht je de rest van je leven.

Wil jij meer uit het leven halen dan dat je tot nu toe hebt gedaan? Volg gratis ons webinar op donderdag 31 oktober en leer de drie technieken om alles uit je leven te halen. Doe mee, net als 5.800 anderen!