Grote thema’s heb je soms pas later door 

Wanneer ben je echt volwassen? Als je achttien bent? Als je op eigen benen staat? Dat is natuurlijk voor iedereen anders, maar Ronald en ik vinden elkaar in hetzelfde antwoord: wanneer je je ouders als mensen kunt zien.

Het was voor ons allebei een eyeopener: op een gegeven draaien de rollen om. Dan ben je niet langer het kind dat hulp verwacht, maar de compassievolle volwassene. Je vader en moeder aanzien in al hun tekortkomingen en naast ze gaan staan, dat kost tijd en moeite.

Bij mij kwam deze omdraaiing van rollen toen mijn ouders overleden. Ik had er graag met ze over willen praten. Helaas kan dat niet meer. Ronald kan dat gelukkig wel. Hij wil zijn vader interviewen op camera en zo thema’s aansnijden die altijd onbesproken zijn gebleven.

Van schijnveiligheid naar eigen keuzes

“Bij ons thuis was vroeger weinig aandacht voor gevoel. Er was daardoor geen echt contact”, vertelt Ronald. Vanaf zijn achtste krijgt hij door dat het drinkgedrag van zijn vader meer is dan een gezellig glaasje. “De fles ging in het weekend vaak leeg. Er werd weinig over gepraat. Niemand heeft ooit uitgesproken: ‘papa dronk te veel’”.

Als 15-jarige sluit Ronald zich af van anderen, letterlijk. “In het eerste jaar van de bovenbouw had ik niet echt vrienden op school. Pauzes bracht ik door op de wc, met de deur dicht. Ik dacht dat niemand op mij zat te wachten.” Ronald richt zich op hoge cijfers halen en gaat rechten studeren. “Dat rationele kreeg ik van huis uit mee. Het voelde veilig.”

Op zijn tweëentwintigste maakt hij voor het eerst een eigen keuze: een belangrijk omslagpunt. “Ik ging op kamers, als eerste van ons gezin. Dat was extreem eng vanuit zo’n gesloten omgeving, maar ik wist dat thuis blijven wonen me niet gelukkig zou maken.”

Eng = soms juist goed 

Door juist dingen te doen waar je bang voor bent, kom je vooruit. Daar is lef en zelfvertrouwen voor nodig. Waar haal je dat vandaan als je het niet van huis uit meekrijgt? “In mijn gemengde studentenhuis kreeg ik een nieuwe opvoeding”, legt Ronald uit. “Mijn huisgenoten lieten me inzien dat ik super oké was, dat ik humor had.”

Ronald leert zijn gevoel te uiten en voelt zich sterk. “Dat was een openbaring voor me, in het mannenmilieu van vroeger werd gevoel als zwakte gezien. Die wc-deur van vroeger is een metafoor voor mijn hart: van dicht naar open.” 

De rollen omdraaien

In zijn dertiger jaren drinkt Ronald regelmatig te veel, net als zijn vader. Hij herkent het en voorkomt dat zijn eigen geschiedenis zich herhaalt. Hoe doe je dat? “Door jezelf helemaal te kennen en te begrijpen waarom je bepaalde dingen doet”, weet Ronald nu.  

Hij volgde een intensief coachingstraject. Ronald ontdekte dat zijn ouders in zekere zin ook kind waren en zag in dat hij andere keuzes kon maken. “Door rollenspellen begreep ik dat ze van alles hadden meegemaakt.” Hij besloot zelf helemaal te stoppen met drinken. “In alcohol zit voor mij pijn, het voelt als vrijheid om het te laten.”

Ronald is een nieuwe weg ingeslagen. Van een rationele jurist naar coach en trainer voor juristen: anderen leren handelen vanuit gevoel. Hij volgde de Jaaropleiding van 365 Dagen Succesvol om ook als ondernemer te groeien. “Ik heb het afgelopen jaar vertrouwen gekregen in mijn eigen grote project. Ik vond het mooi om te merken dat de thema’s waar ik tegenaan loop ook thema’s voor anderen zijn. Dat hielp me.” Verbinding blijkt voor hem de sleutel. “Als je je met jezelf verbindt, kun je je echt met anderen verbinden.”

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en de 365 Jaaropleiding.

De 365 Jaaropleiding is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Al 5.025 deelnemers volgden de Jaaropleiding en leven nu het leven dat ze willen leiden. Gemiddeld gaven deelnemers hun leven een 5,5 aan het begin van het jaar. Aan het eind van de Jaaropleiding gaven ze hun leven een 8,8. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.