Van gezin naar gezin
Als kind verhuisde Janine van gezin naar gezin. Toen haar moeder niet meer voor haar kon zorgen, werd ze door meerdere liefdevolle gezinnen (bekenden en pleeggezinnen) opgevangen. Vaak moest ze na een paar maanden of een jaar naar een nieuw gezin verhuizen. Ze vertelt: “Ik moest dan aan een nieuw gezin wennen, vervolgens afscheid nemen, en dan weer wennen aan een ander gezin in een andere omgeving waar ik ook weer nieuwe vriendjes moest maken.” Elke keer was er de hoop dat ze misschien mocht blijven. Maar pas op haar negende vond ze bij haar huidige (pleeg)ouders een permanent thuis.
Na een tijdje vroeg Janine bij de zoveelste overplaatsing als klein meisje zelfs “Kan niet een keer een van de andere kinderen gaan?”. Maar, zo vertelt ze, “na een tijdje heb ik me er als jong meisje bij neergelegd dat dit was hoe het ging. Als mensen later zeiden ‘Jeetje, wat heftig wat je hebt meegemaakt’, riep ik altijd ‘Ik ben niet anders gewend. Het is oké!’. Door elk gezin ben ik liefdevol opgevangen. Maar nu pas besef ik dat ik nooit echt veilig ben geweest omdat er steeds de gedachte was dat ik misschien opnieuw weg zou moeten. Miracle Roadmap deed me inzien dat ik het verdriet – dat er ook was geweest – nooit echt heb toegelaten. ”
Onverwerkte rouw om jeugd
Toen Janine een paar keer meedeed aan de Doorbraakdagen, een event dat 365 Dagen Succesvol destijds organiseerde, werd steeds de vraag gesteld ‘Wie heeft er een onveilige jeugd gehad?’. Ze stond nooit op. “Ik dacht dan: ‘Nee joh, ik ben toch liefdevol opgevoed door elk gezin? Er is nooit iets heftigs gebeurd. Maar eigenlijk was het wel onveilig dat ik altijd het gevoel had te moeten oppassen. Anders zou ik misschien wel weer weg moeten uit dit gezin.”
Eén van de begrippen die Janine door Miracle Roadmap leerde, is niet-genomen rouw. “Ik was onder andere snel vermoeid en merkte dat ik me soms onnodig veel aanpaste aan anderen. Toen Arjan in één van de online sessies van Miracle Roadmap vertelde over onverwerkte rouw, gaf dat me veel inzicht. Onverwerkte rouw (over mijn jeugd in mijn geval) remt je levensenergie. Dat uit zich in een gebrek aan zingeving of in vermoeidheid. Die zingeving had ik zeker wel, maar snel vermoeid was ik absoluut. Door deze sessie ging ik beseffen dat ik mocht gaan rouwen om wat was geweest.”
“Hup doorgaan, niet bij stilstaan!”
Na die online sessie besloot Janine alles op te schrijven wat ze had meegemaakt. “De meeste gebeurtenissen kende ik wel. Maar als ik daarbij stilstond, focuste ik eerder vooral op ‘Kijk hoever ik ondanks dit ben gekomen!’. Nu keek ik er met een andere bril naar. Ik stond het mezelf toe om erom te huilen en medelijden te hebben met het kleine meisje dat ik ben geweest.” Zo kwam Janine tot een belangrijke conclusie: uit dankbaarheid voor de goede afloop en voor haar fijne pleegouders had ze altijd in de “Hup doorgaan, niet bij stilstaan!”-modus gezeten. Maar juist stilstaan bij de verdrietige dingen en erom rouwen, hielp haar om patronen te doorbreken en nog meer stappen te zetten.
Ik deelde het lijstje met een paar cirkelgenoten en met mijn coach. Dat was een enorme opluchting. Ik voelde direct daarna meer energie en kon er ook anders door met mijn dochter omgaan. Ik heb een puberdochter die – zoals wel meer pubers – heel chagrijnig kan zijn. Omdat ik zelf een lastige jeugd heb gehad, zei ik regelmatig ‘Nou, je mag blij zijn dat jij deze jeugd hebt.’ Dan hoopte ik dat ze positiever zou denken. Maar ik leerde dat wat mij heeft geholpen, haar niet hoeft te helpen. In plaats van in de belerende rol te zitten, ben ik nu meer nieuwsgierig naar wat zij wil en nodig heeft.”

HEB JIJ HIER AL OVER NAGEDACHT 👉
Hoe ziet jouw 2025 eruit?
De meeste mensen denken er niet zo over na. Ze zijn te druk, te moe, of ze geloven niet dat het écht anders kan. Zonde! Dit is hoe wij het zien: Het leven is niet maakbaar, wel stuurbaar. En daar zijn gelukkig een heleboel handige trucjes voor zodat je leert het leven te sturen. Daarom starten we het nieuwe jaar met een gratis challenge, bedoeld voor iedereen die voelt dat 2025 meer te bieden heeft en die toe is aan verandering. Doe je ook mee? 🚀
Je kunt niet altijd aanwezig zijn voor je kind
Zeven jaar geleden gingen Janine en de vader van haar inmiddels 13-jarige dochter uit elkaar. Eerst woonde hun puberdochter deels bij Janine en deels bij haar ex; inmiddels woont ze 100% van de tijd bij Janine. Janine vond dat in het begin best uitdagend. “Juist door mijn eigen jeugd vond ik dat ik 100% aanwezig moet zijn voor mijn dochter. Maar ik kwam daardoor in de knel met alles. Ik wilde ook werken, tijd met mijn vriend doorbrengen, sporten en met vrienden zijn. Dat lukte alleen niet als ik mezelf oplegde om al mijn vrije uren thuis bij mijn dochter te zijn.”
Dat ze er zo graag wilde zijn voor haar eigen dochter, kwam deels doordat Janine zelf zo vaak geen blijvende thuisplek vond in haar jeugd. Haar uiteindelijke pleegouders – die ze ook gewoon haar ouders noemt – vervullen nu de rol van opa en oma. “Zij vinden het heel belangrijk om er altijd te zijn voor mij en mijn dochter. Hoewel ze mij nooit zullen zeggen dat ik dat ook moet doen, voelde ik door hun voorbeeld wel dat ook ik er volledig moest zijn voor mijn dochter. Door Miracle Roadmap ben ik gaan leren dat ik zelf keuzes mag maken in wat voor mij belangrijk is en hoe ik op mijn eigen manier goed voor mijn dochter zorg.”
Ook ging Janine beseffen dat 100% aanwezigheid helemaal niet nodig is. “Dat leerde ik door Miracle Roadmap, maar ook dankzij mijn dochter zelf. Toen mijn dochter soms zelf vroeg ‘Mam, moet jij niet nog even boodschappen doen?’, ging ik beseffen dat zij helemaal niet wil dat ik de hele tijd thuiszit.”
Meer tijd voor zichzelf
Het inzicht dat ze niet altijd aanwezig hoeft te zijn, maakte voor Janine een enorm verschil. “Ik ben nu weer volop aan het werk en heb veel energie, terwijl ik vlak voor Miracle Roadmap nog minder werkte vanwege oververmoeidheid. Dat ik nu weer energie heb, komt ook doordat ik meer tijd voor mezelf maak. Ik sport bijvoorbeeld weer meer. Het voelt heel fijn om iets in teamverband te doen. Ook vond ik het in de periode dat ik van mezelf veel thuis moest zijn lastig om vriendschappen te onderhouden. Daar komt nu weer meer balans in en tijd voor.”
Maar het belangrijkste wat Janine aan zichzelf merkt? Ze straalt weer. “Ik heb altijd al gehad dat ik anderen het beste gun. Nu doe ik dat nog steeds, maar gun ik ook mezelf het beste.” Daarnaast is er meer quality time met haar vriend. “Het is soms zoeken in een relatie als je allebei kinderen hebt. Nu kan ik me er beter bij neerleggen dat dit de situatie is en kijken we samen hoe we er het leukste van maken. Ik ben ook gaan inzien dat mijn dochter beter alleen kan zijn dan ik dacht. Zo ben ik met mijn vriend op wintersport gegaan, terwijl mijn dochter bij opa en oma logeerde, en ik maak vaker een wandeling of ga even winkelen als zij er is. Dat kan prima en doet mij goed.”
Baden in liefde
Of Janine Miracle Roadmap aanraadt aan anderen? Daarop roept ze volmondig ‘Ja!’. “Soms zit je vast in een bepaald patroon of denkwijze en word je voor je gevoel geleefd. Miracle Roadmap is dan een heel mooi programma dat je helpt om stappen te zetten en je leven weer in beweging te brengen. Niet alleen door de inzichten en oefeningen, maar ook zeker door de mooie gesprekken met anderen.” Janine besluit: “Het voelde als baden in liefde door alle fijne mensen.”
Wat het Janine heeft gebracht? “Het heeft mijn leven in beweging gebracht en heeft me duidelijk gemaakt hoeveel mooie mensen er zijn. Ik probeerde dingen geregeld alleen te doen, maar besef nu dat dat echt niet hoeft. Eerder was ik continu in de weer voor mijn dochter en was er nauwelijks tijd voor anderen. Nu ik anderen toelaat, weet ik weer dat ik er nooit alleen voor sta. We doen het samen.”
