1. Patronen (her)kennen
Grote kans dat er iets is waar je bijna altijd over ruzie krijgt. Of het nou om je schoonouders gaat of het huishouden. Maar wat zit daar eigenlijk voor diepere emotie achter? Als je helder krijgt waarom de gemoederen zo hoog oplopen, praat daar dan over. Niet in het heetst van de strijd, en vooral zonder verwijten, maar vanuit je gevoel, op een rustig moment.
2. Je partner proberen te veranderen
Erger je je geregeld aan bepaalde eigenschappen of vaardigheden van je partner? En twijfel je of je daar wel mee kunt dealen? Realiseer je dan dat het lastig is om iemand te veranderen. Je kunt elkaar wel tegemoet proberen te komen. Dat begint bij het concreet maken van je behoeften. Pas als je weet wat je van de ander nodig hebt, kunnen jullie bepalen of jullie daar samen aan kunnen werken.
3. Accepteer de verschillen
Als je merkt dat jouw mening lijnrecht tegenover die van je vriend(in) ligt, kun je hemel en aarde bewegen om je partner op andere gedachten te brengen. Maar aan te raden is dat niet. Accepteer dat je partner soms een andere kijk op dingen heeft. Want je hoeft het echt niet altijd met elkaar eens te zijn. Agree to disagree!
4. Time-out
Wanneer de emoties tijdens een ruzie zo hoog oplopen, is het slim om een “time-out” in te lassen. Een soort van verbale pauze. Ga even naar buiten om zuurstof te happen en letterlijk en figuurlijk afstand nemen. Of parkeer de discussie tot jullie allebei tot bedaren zijn gekomen. Je zult zien dat dat ene probleem een stuk minder groot is dan het op dat moment leek.
5. “Sorry seems to be the hardest word”
Sorry zeggen. Dat kan best een dingetje zijn. Elton John wijdde er zelfs een compleet nummer aan. Toch heb je met een “sorry” vaak goud in handen. Ben je te fel geweest? Onredelijk? Durf dat dan toe te geven en zeg: “sorry, ik heb het fout gedaan”. Als je dat uitspreekt heeft de ander al snel zoiets van: “oké, het is goed.” Probeer het maar. Het werkt.
6. Praat het uit!
Na een ruzie gaan slapen, met de ruggen naar elkaar toe en zonder het uit te praten? Tijdens een ruzie de deur achter je dicht smijten en weglopen? Je hoeft het niet gelijk eens te worden, maar blijf niet in een ruzie hangen. Uitpraten is altijd een goed idee.
7. Leer van ruzies
Stel jezelf, maar ook je partner, na een ruzie de vraag: “Wat hebben we hiervan geleerd?” Dan is een ruzie echt nuttig. En kun je daadwerkelijk beter worden van ruzies.
8. Kijk in de spiegel
Wat zegt die ene ruzie over jou? Waar zit je ergernis ’m precies in? Wees bereid om naar jezelf te kijken. Het is altijd makkelijker om het bij de ander te zoeken, maar daar wordt jullie relatie niet beter van. Onderzoek daarom het ‘waarom’ van jullie ruzie. Grote kans dat het je waardevolle inzichten oplevert. En minder strijd.
9. Spreek je waardering uit
Zeker in een wat langere relatie kun je nog weleens vergeten wat voor moois je in handen hebt. En is bij de ander altijd wel wat te vinden wat je niet leuk vindt. Om zo min mogelijk aandacht op het negatieve te vestigen, kun je een lijstje bijhouden. Daarop schrijf je elke dag wat je aan de ander waardeert. En dat spreek je uit, bijvoorbeeld vlak voor het slapengaan of op een lief briefje als jij ’s ochtends vroeg de deur uitgaat.
10. Blijf met elkaar in gesprek
Blijf praten over de dingen die je echt dwarszitten. Buiten de ruzies om. Dat betekent niet dat je alles tot op de bodem moet uitdiepen. Maar een dialoog zorgt voor verbinding. Uit onderzoek blijkt zelfs dat communicatieproblemen de nummer één is als het gaat om relatiebreuken. Die verbinding is dus essentieel voor een gezonde relatie.
Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?
David & Arjan startten 365 Dagen Succesvol met een grote missie: samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld. Inmiddels hebben duizenden mensen geweldige resultaten bereikt met de programma’s van 365.
Onze krachtige programma’s zijn gebaseerd op onze succesvolle methodiek en zijn gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Bekijk hier al onze programma’s.