Ruzie in je relatie? Check dan of je deze 2 zaken met elkaar verwart

Ruzie in relatie: liefde en relatie zijn niet hetzelfde

Ruzie in je relatie ontstaat vaak doordat je liefde en relatie met elkaar verwart. Heeft je partner weer het vuilnis niet uit zichzelf buiten gezet? En merk je dat je al rood aanloopt van ergernis? Wacht dan nog heel even! Grote kans dat je die twee niet los van elkaar ziet! Met liefde bedoel ik hoe veel je van elkaar houdt en in verbinding met elkaar staat. En het woord relatie gebruik ik hier voor hoe je de boel praktisch met elkaar regelt. Niet alleen huishoudelijk, maar ook op het gebied van zaken als geld, agenda en opvoeding.

Als je onenigheid met elkaar hebt over zulke dingen kun je jezelf eens hardop afvragen: heeft het echt met zijn of haar liefde voor mij te maken of de sokken ín de wasmand liggen, in plaats van ernaast? Je onmiddellijke reactie op deze vraag zegt veel. Wanneer je je genegeerd, gekleineerd of op een andere manier gekwetst voelt door zoiets futiels als een sok, is het tijd om op de pauzeknop te rammen en te kijken waardoor je nou wérkelijk zo geraakt wordt.

Begrijp jezelf en je partner

Zelden is het namelijk de aanleiding zelf die je zo van streek maakt. Meestal zit er iets onder. Misschien word je wel boos omdat je ex of je vader nooit écht naar je luisterde, en herinnert je niet-gehonoreerde-verzoek-tot-was-opruimen je daar onbewust aan. Alle alarmbellen gaan aan en voor je het weet krijgt je partner de wind van voren en heb je ruzie in je relatie. Deze is zich ondertussen wellicht van geen kwaad bewust! Hij of zij had niet begrepen dat de locatie van de vuile was zó belangrijk voor je is, of is in alle haast gewoon vergeten er op te letten. Het heeft dan niets met jou of jullie liefde te maken!

Nog een voorbeeld: je partner wil graag een eigen rekening aanhouden terwijl jij het normaal vindt om jullie inkomsten op een gezamenlijke rekening te storten en vervolgens alles te delen. Je kunt je hierdoor afgewezen voelen en in de aanval gaan waardoor je weer ruzie hebt in jullie relatie, maar is dat echt nodig? Als jullie verder samen super hecht zijn en je partner er verder altijd voor je is, dan doe je jezelf een plezier door ook hier de relatie los te zien van liefde. Maak samen afspraken over hoe jullie allebei tevreden kunnen zijn. Maar hoe doe je dat?

Maak afspraken in een relatie

Goed georganiseerde bedrijven doen het ’t best: iedereen weet waar-ie aan toe is en kan daardoor alles geven. In een relatie werkt het eigenlijk hetzelfde. Het maken van goede afspraken is daarom erg belangrijk om de ruzie in je relatie te voorkomen, en afspraken lijken in niets op regels. Regels zijn niet gelijkwaardig, want daarmee legt de een de ander op wat er moet gebeuren. En je wilt van je partner geen kind maken. Luister daarom naar elkaars wensen. Gebruik ik-boodschappen, zodat de ander zich niet aangevallen hoeft te voelen. Zeg dus liever: “ik vind het belangrijk dat de wc altijd schoon is”, in plaats van: “jij kijkt na een grote boodschap nooit eens achterom.” Laat elkaar uitpraten en kom niet aanzetten met ja-maars.

Kom je er niet toch uit? Denk dan creatief. Huur een hulp in de huishouding in. Verdiep je in elkaar, zodat je begrijpt waarom je partner er anders over denkt dan jij. Zolang je organiseren niet verwart met liefde, is er altijd wel een oplossing te vinden!

Groei moeiteloos naar de relatie van je dromen

Heb jij het gevoel dat er meer in jouw relatie zit? Hou je ontzettend van je partner, maar loopt het soms niet zo stroef? Of ben je vrijgezel en merk je dat elke date weer een teleurstelling is? Kom dan naar het Superrelatie Weekend en ontdek in 2 dagen dé formule voor een fantastische relatie! Tickets vind je hier!