Veel ruzie in een relatie: wil je gelijk of geluk?
Het geheim zit ‘m hierin: zodra we ons veroordeeld en bedreigd voelen heb je de poppen aan het dansen en heb je veel ruzie in een relatie. Kritiek, kleinerende opmerkingen, verwijten, beschuldiging: wanneer we dat denken te horen in de woorden van een ander is het hek van de dam en kun je in de meeste gevallen een vredige afhandeling van het conflict wel op je buik schrijven.
Soms wíl je ook iemand iets inwrijven: laten voelen wat een rotgevoel jij hebt, wijzen op diens enorme tekortkomingen en duidelijk aangeven dat de grens bereikt is. Als andermans fouten voor jouw gevoel maar kwalijk genoeg zijn, voel je je al snel ontslagen van de verplichting om rustig en beleefd te blijven. Keihard uithalen voelt dan volkomen gerechtvaardigd.
Maar…. doe het niet!
Het leidt niet naar een oplossing en het veroorzaakt alleen maar meer ruzie in een relatie met als gevolg veel frustratie en verdriet.
De vraag is: wil je gelijk of wil je geluk?
Ruzie maakt meer kapot dan je denkt
Een wijs man vertelde me ooit: een ruzie maakt vijf keer meer kapot dan één liefdevol gebaar kan herstellen. Kun je nagaan hoeveel goedmakers je in de strijd moet gooien om de schade enigszins te beperken als je veel ruzie in een relatie hebt.
Het is daarom absoluut de moeite waard om ruzies en verhitte discussies te voorkomen. Er moet er één de eerste zijn om de deëscalatie in gang te zetten. Je kunt nu al besluiten dat jij dat bent.
Omdat het in het begin al je zelfbeheersing kost om niet te ontvlammen, helpen deze realisaties om milder naar je gesprekspartner te kijken:
Onthoud bij een dreigende ruzie:
- Dierlijke instincten zijn ineens de baas.
Als we iets rots zeggen, handelen we uit zelfbescherming; als een tijger die zich bedreigd voelt. De hersenstam en het limbisch systeem – respectievelijk ook reptielenbrein en zoogdierenbrein genoemd – hebben de regie overgenomen van de neocortex: het rationele brein. Instinct en emotie zijn nu even de baas. Geen wonder dat we zo onredelijk worden in een ruzie in een relatie! - Het is niet persoonlijk.
We voelen ons blijkbaar geraakt op een pijnlijke plek. Hierin liggen oud verdriet, kritiek en (zelf)afwijzing opgeslagen. Dit zat er dus al voordat jij langskwam! De sneer die je naar je hoofd geslingerd krijgt, sluimerde mogelijk al jarenlang onder de oppervlakte en wordt door jullie discussie ruw ontwaakt. De tijger houdt op dat moment echt geen rekening met wie hij voor zich heeft en wil alleen maar om zich heen bijten. - Het is niet eens gemeend.
Door de rotsnelheid waarmee de gekwetste innerlijke tijger voor zichzelf opkomt kramen we onzin uit die we normaal nooit over onze lippen zouden krijgen. - Ken je eigen pijnpunten.
Hoe beter jij jouw pijnpunten (er)kent, hoe makkelijker het wordt om in een ruzie niet uit de bocht te vliegen. In het heetst van de strijd kun je deze punten niet ontdekken. Onderzoek ze daarom op andere momenten, eventueel met behulp van coaching of therapie.
Als je doordrongen blijft van deze wezenlijke factoren breng je jezelf in een totaal andere staat. Een staat die noodzakelijk is om de vele ruzies in een relatie in te perken en het gesprek wat jullie voeren een drastische wending te geven. Dit vergt absoluut oefening, maar de beloning is gigantisch.
En hoe nu verder? Wat kun je vervolgens zeggen en doen om van een dreigende ruzie een constructief gesprek te maken? In het vervolg lees je hoe je in vier eenvoudige stappen een conflict ombuigt naar een oplossing.
Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?
Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!