De drie relatiefases

Je kunt een relatie grofweg in drie fases indelen: het begin, het midden en het einde, waarin je respectievelijk investeert, de status quo behoudt en aan het vertrekken bent.

In het begin investeer je doordat je elkaar elke dag waardeert en dit duidelijk laat merken. De status quo-fase dient zich aan wanneer je relatie alleen maar z’n gangetje gaat, of als je je meer bezighoudt met gezinsmanagement dan met elkaar. Vertrekken gebeurt vanzelf als de status quo-fase maar lang genoeg duurt, ergernissen, vanzelfsprekendheid en onverschilligheid zich hebben aangediend en je elkaar helemaal uit het oog bent verloren. Gelukkig kun je zelf eenvoudig iets doen om deze glijdende schaal te vermijden en altijd in de investeringsfase te blijven.

Dankbaarheids-domino-effect

Onderzoek toont aan dat het voelen en tonen van dankbaarheid enorm goed is voor je relatie. De eerste stap is bewust stilstaan bij wat je waardeert aan je partner. Je zou dit elke dag kunnen doen door een speciaal lijstje aan te leggen in een dankbaarheidsdagboek. Denk niet alleen aan de kleine dingen, zoals zijn leuke lach, haar beroemde spaghetti bolognese en jullie gedeelde interesse voor detectiveseries, maar kijk vooral naar de karaktereigenschappen die je partner zo bijzonder maken. Alleen al door je te realiseren wat je aan je partner waardeert zul je je anders voelen. En als je je anders voelt, gedraag je je ook anders! Je wilt tenslotte al dat moois graag behouden. Je partner merkt dit, voelt zich gewaardeerd, en voelt zich op zijn of haar beurt weer dankbaar met alle positieve gevolgen van dien. Zo zie je hoe je zelf een dankbaarheids-domino-effect kunt creëren. Maar hou het niet bij lijstjes schrijven alleen!

Hoe laat je dankbaarheid merken?

Als je je dankbaarheid namelijk ook nog eens hardop uitspreekt tegen je partner worden de voordelen alleen maar groter.

Een paar tips hoe je dat aan kunt pakken:

• Blijf altijd bedanken voor de kleine, vanzelfsprekende dingen zoals boodschappen doen, koken en de kattenbak verschonen.
• Zeg ook dankjewel voor de dingen die niet helemaal goed gingen. De lasagne kwam misschien geblakerd uit de oven, maar de intentie was goed!
• Hoe leuk is het om onverwacht een bedankje te vinden in je lunchtrommel of op je hoofdkussen? Verras elkaar met een toffe boodschap op papier!
• Laat je dankbaarheid ook gewoon merken waar anderen bij zijn. Daarmee laat je zien dat je het echt meent.
• Bedank je partner wanneer je zelf een succes hebt behaald. Zonder zijn of haar steun was het je niet gelukt!

Stellen die elkaar voortdurend waarderen en bedanken, voelen zich meer verbonden, gelukkiger en tevreden, en weten in de eerste relatiefase te blijven: de fase van investeren!

Hoe laat jij je dankbaarheid blijken in je relatie? Deel het met ons in de comments!