Het effect van een scheiding op een kind

Elk jaar horen zo’n 70.000 kinderen dat hun papa en mama, die tot die dag vaak één geheel zijn geweest in hun leven, uit elkaar gaan. Van de ene op de andere dag verandert alles – en vaak in eerste instantie niet ten goede. Iedereen is in de war en emotioneel en onbekend met dit nieuwe terrein, alles staat op losse schroeven en elke traditie en thuisplek verandert. In het kind zelf verschuift er ook iets, want als datgene waar je uit voortgekomen bent opeens breekt, wat zegt dat dan over jou?

Nu hoeft dat scheiden op lange termijn helemaal niet zo erg te zijn. Tegen wil en dank bij elkaar blijven in een uitgebluste relatie is geen doel op zich en het is voor kinderen erg ongezond om ergens te wonen waar alleen maar spanning en conflict is. De relatie rekken, is nooit een doel. Goed voor de kinderen zorgen, is dat wel. Juist tijdens een scheiding, als het het allermoeilijkst is.

Hoe een kind ‘heel’ kan blijven na een scheiding

Het blijkt uit onderzoek dat het met kinderen na een paar jaar weer ongeveer net zo goed kan gaan als vóór de scheiding, op twee voorwaarden: blijf respectvol en liefdevol over de andere ouder praten én houd je allebei aan de gemaakte afspraken en plannen. Zo ontstaat voor een kind in die emotionele storm, toch weer een nieuw fundament, omdat het zelf ‘heel’ kan blijven.

“We voelen ons verscheurd tussen de twee mensen waar we zo veel van houden,” schrijven de kinderen in de open brief. Je leest ‘m in z’n geheel op villapinedo.nl, de website van de geweldige stichting Villa Pinedo, speciaal voor kinderen van gescheiden ouders. De stichting wordt bijna geheel draaiende gehouden door kinderen en jongeren van gescheiden ouders. Vanuit hun eigen pijn en ervaringen, helpen ze gratis andere kinderen om door die moeilijke tijd heen te komen. Kinderen en jongeren kunnen bijvoorbeeld een buddy kiezen, om zo af en toe mee te praten als ze zich alleen of onbegrepen voelen. Of gewoon zomaar, omdat het fijn is. Werkt als een tierelier.

Wat zo mooi is aan dat buddy-systeem is dat het niet alleen de ‘nieuwe’ kinderen helpt, maar ook de buddies zelf. Ze ontdekken door hun werk dat ze in staat zijn hun ouders te vergeven – en daarmee maken ze zichzelf vrij om verder te gaan.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

David & Arjan startten 365 Dagen Succesvol met een grote missie: samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld. Inmiddels hebben duizenden mensen geweldige resultaten bereikt met de programma’s van 365.

Ontdek hier onze trainingen en programma’s.