Hoe zie jij de toekomst(ige uitgaven) samen?

Financiën kunnen een gevoelig onderwerp in een relatie zijn. Als je het gevoel hebt dat je verder wilt met die persoon, maar niet voor onaangename verrassingen wilt komen te staan, is het verstandig om het vlees je in je financiële kuip te checken. Maar hoe doe je dat? Iemand met schulden zal het zelf waarschijnlijk ook geen prettig gesprek vinden om te starten. Door het over een wat neutralere boeg te gooien moet de ander wel een boekje opendoen als er financiële problemen zijn. Vraag naar dingen zoals reizen, samenwonen, trouwen of kinderen ect. Hoe ziet de ander de toekomst samen en zijn die doelen dan financieel ook haalbaar?

Onthoud dat niet alle schulden hetzelfde zijn

Voor je gillend wegrent met je hand op je knip, luister eerst naar het verhaal. Hoe iemand in de schulden is gekomen, zegt meer dan over hoeveel schuld er is. Iemand die €20.000,- aan gokken of andere verslavingen heeft gespendeerd heeft toch iets minder credit (pun zeker intended) dan iemand die door een scheiding een gedwongen verkoop van een huis heeft moeten doorstaan. Het feit dat ík in zo’n situatie terecht ben gekomen heeft natuurlijk niets met dit voorbeeld te maken. Of misschien een beetje. Overigens wel de gedwongen verkoop van het huis. Enniewhooh, niet alle schuld is slecht. Sommige opleidingen of investeringen zijn duur en iemand die daar schuld voor over heeft is serieus met de toekomst bezig.

Praat over geld, ook als het er niet is

Als blijkt dat je partner schulden heeft, vraag dan naar geldzaken of de relatie met geld/schulden uit het gezin waar je partner is opgegroeid. Had vader of moeder een gat in de hand of geen onderarmen meer? Was er genoeg waardoor de waarde van geld nu een probleem is? Als sparen of vooruit denken nooit is aangeleerd en er een patroon in onverstandig uitgeven bestaat, kan het zijn dat hij/zij daar hulp bij nodig heeft om dit patroon te doorbreken. Maak het een gewoonte om over geld te praten, zodat hier geen wrijving of stiekem gedoe over ontstaat. Vraag of je partner inzichtelijk wil maken om hoeveel schuld het gaat en wat het plan van aanpak is om die schuld te verminderen. In tegenstelling tot wat veel mensen hopen, maakt struisvogelen de schuld helaas niet kleiner.

Denk over jouw toekomst na, wil je dit echt?

Een leuk koppie, goede smaak of humor en geweldige seks maken een relatie al snel een fijne relatie. Maar denk eens bewust na of dat allemaal opweegt tegen de schuld die je partner meedraagt. Wil je daar uiteindelijk voor verantwoordelijk zijn? Want ondanks gescheiden financiën en gemeende beloftes dat hij/zij de schuld zelf gaat oplossen, gaat er een moment komen dat jij er mee te maken krijgt. Denk aan vakanties of plannen zoals kinderen of verhuizen. Hoeveel verantwoording wil jij voor die uitgaven nemen? In langdurige relaties worden problemen van je partner op den duur ook jouw probleem. Wil je dat?

Now, I ain’t sayin’ (s)he’s a gold digger

Geld kan een heet hangijzer worden, vooral als jij meer inkomen hebt dan de ander. Vraag voor alle duidelijkheid of je partner wil/verwacht dat jij helpt met het aflossen van de schuld. Om nare verrassingen te voorkomen, is het beter om zo snel mogelijk te weten waar jij aan toe bent en wat de ander van jou verwacht. Als je partner geen financiële assistentie wil, respecteer dit dan en dring er niet op aan. Het is duidelijk dat degene vanuit zijn/haar eigen kracht en verantwoording het probleem wil oplossen. En dat zegt gelijk weer iets over het karakter van je partner!

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan startten 365 Dagen Succesvol met een grote missie: samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld. Inmiddels hebben duizenden mensen geweldige resultaten bereikt met de programma’s van 365.  

In 365 Dichtbij komen de hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samen in één krachtig programma. Je leert alle stappen uit de succesvolle methodiek en je ontdekt wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.