Een gestrand seksleven

Verklaringen genoeg: we zijn met z’n allen veel harder gaan werken en hebben het gewoon te druk. Door alle verslavende bliepjes en sociale media op je telefoon ga je niet meer tegelijkertijd naar bed. De druk om het goed te doen en een perfect lijf of seksleven te hebben is door media en internet zo hard gegroeid dat het juist verlamt en je er maar niet meer aan begint. De lat ligt simpelweg te hoog.

De vraag is: is het een probleem als je elkaar niet meer aanraakt? Niet per se. Het is heel gezond om het oververhitte beeld van glossy’s en TV niet langer te zien als norm voor je eigen seksleven. Het is ook heel gezond als partners eerlijk zijn over wat ze wel en niet willen en zich niet laten opjagen of manipuleren door verzonnen cijfers uit de media.
En tóch zou het jammer zijn als de dalende lijn zich voortzet.

Waarom goede seks belangrijk is

Want seks doet er toe. Het is communicatie zonder woorden. Het is de lijm in je relatie; door de hormonen die je tijdens het vrijen aanmaakt, krijg je samen een diepere verbinding dan je op andere manieren kunt krijgen. Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken. Seksuele energie is levensenergie. Juist het donkere, intieme stuk van je relatie, dat je waarschijnlijk met niemand anders deelt dan met je eigen partner, maakt je relatie exclusief en onvervangbaar. De spannende geheimen tussen de lakens zijn alleen van jullie samen. Daarom kan het geen toeval zijn dat de dalende lijn in seks omgekeerd evenredig is aan de stijgende lijn in scheidingen.

Misschien hoor je jezelf weleens denken: was het maar weer zoals vroeger. Waren we nog maar verliefd. Was het maar wat minder ingewikkeld. Probeer het deze week dan eens met een beetje seks. Raak elkaar even aan. Ga tegelijkertijd naar bed en kruip naar elkaar toe. Verleid elkaar gewoon weer eens. Praten kan altijd nog – dat heb je misschien al genoeg geprobeerd. Of zoals dichter Merel Morre zegt: bij twijfel, zoen.

Wat doe jij om je seksleven actief te houden? Laat het weten in de comments!