Seks als plaatje in je hoofd

Ik merkte als vrijgezel op ontdekkingstocht dat de mannen met wie ik naar bed ging vaak hard bezig waren om íemand te laten genieten, maar niet mij. Het leek alsof ze in hun eigen wereld zaten. Bezig met een idee over wat er moest gebeuren tijdens de seks; welke standjes, handelingen, woorden… En die plaatjes en ideeën had ik net zo goed. Alleen ik was er een beetje op uitgekeken. Het voelde al een tijdje leeg. Niet zo boeiend meer.

Echt contact tijdens seks

Op een gegeven moment had ik geen behoefte meer om gelijk ‘all the way’ te gaan als ik iemand leuk vond. Zeker niet wanneer ik de man in kwestie nog niet zo lang, of zelfs heel kort, kende.. Ik wilde echt contact. Ik wilde samen vrijen en ontdekken, in plaats van elk in zijn eigen hoofd een plaatje afwerken. Allebei met een idee over hoe de seks zou moeten gaan en hoe het zou moeten voelen.

Nee ik ga niet met je naar bed

“Ik vind het leuk als je komt slapen, maar ik ga niet met je naar bed,” zei ik tegen een man met wie in de ‘ontdekkingsfase’ was. Ik voelde (nog) geen diepere connectie en ik wilde de tijd nemen. Dicht bij mezelf blijven. Hij had gezegd dat het oké was, maar tijdens het vrijen (lees: het speelplezier maar niet daadwerkelijk de liefde bedrijven) voelde ik dat hij niet echt aanwezig was. Ik voelde weinig connectie, hij was niet echt aanwezig, alsof hij onderweg was naar iets en dat wat we deden nog ‘niet genoeg’ was.

Vrijen zonder einddoel voor ogen

Op een gegeven moment sprak ik me voorzichtig uit: “Je hebt wel gezegd dat je het oké vindt om niet verder te gaan, maar het voelt alsof je toch verder wil. Dat maakt dat ik me niet helemaal durf over te geven omdat ik aan het opletten ben of je mijn grenzen wel respecteert.” Hij bleef een tijdje stil en zei toen: “Ik geloof dat je gelijk hebt…” Ik vroeg hem of hij ook kon genieten van wat we al aan het doen waren, het zoenen, het strelen en alle andere dingen die we wél deden. Gewoon genieten van de fysieke aanrakingen op zich, zonder einddoel voor ogen: dat orgasme of de ‘penetratie’.

Meer intimiteit door minder doen

De rest van de vrijpartij was zo veel fijner. Meer ontspannen, intiem en bevredigend. Zonder all the way te gaan. Nu is er natuurlijk niks mis met het gaan voor een heerlijk orgasme of een goed potje seks. Maar door alleen naar een orgasme te bewegen vergeet je vaak te genieten van alles wat er nog meer te ervaren valt.

Tips om te vrijen met aandacht

Seks wordt zoveel rijker als je het met aandacht doet. Met aandacht vrijen gaat over stoppen met een doel (orgasme) willen nastreven. Het gaat over echt aanwezig zijn bij alles wat je doet. Nieuwsgierig en open zijn. Per moment voelen, zonder te bedenken wat je volgende stap wordt.

Wat je helpt om te vertragen:

Leg al je aandacht in het aanraken van een arm, borst, bil, been, rug. Hoe voelt iemands huid onder jouw aanraking; de haartjes, de huid. Maar ook de geur, de moedervlekken, de structuur.

Leer een aanraking echt ontvangen; wees met al je aandacht bij waar je wordt aangeraakt. Voel wat de aanraking met je doet. Welk verlangen het misschien oproept, en waar je dat voelt in je lichaam.

Wat maakt seks bevredigend voor jou? En hoe is het om te vertragen?Deel het in de comments hieronder.