Sneltrein door Station Nachtrust

Je ligt en CHOO-CHOO!! Een absurde sneltrein aan gedachten dendert in volle vaart door Station Nachtrust heen. Er passeert van alles de revue: werk, alle verjaardagen tot volgend jaar, huishoudelijke klusjes, dat telefoongesprek van vanmiddag, alles wat je je hele leven nog denkt te moeten doen en oja: we kunnen ook nog terug in de tijd. Weet je nog die flater uit 2003, of die keer dat je pinpas het niet deed en die hele rij achter je stond, en natuurlijk die discussie in ‘83 waar je nu voor de zoveelste keer bedenkt wat je toen hád moeten zeggen.

Draaien, jezelf vervloeken, daar weer over piekeren, de klok kijken, dáár onrust over voelen want je moet over 3 uur weer op. Oh werk… laten we nog even verder piekeren! Gebroken sta je op en de volgende avond stap je met onrust je bed in omdat je bang bent voor weer zo’n nacht. En drie keer raden waar je dan over na gaat denken?

Wie schrijft, die blijft… slapen.

De oplossing is redelijk simpel: leg een schrift naast je bed en schrijf, vóór je het licht uit doet, alles op wat op dat moment in je hoofd zit. Van werk tot boodschappen, angsten, zorgen, uitspraken, ideeën en hersenspinsels. Werk ze eventueel uit of schrijf op waarom je daar mee in je hoofd zit. Ga pas liggen als je niets meer kunt bedenken om op te schrijven. Toch nog piekermateriaal? Licht aan en schrijven! Je maakt je hoofd op deze manier letterlijk leeg.

Gedachtekaders zijn gegarandeerd slaapverwekkend!

Als je uitgeschreven bent en weer gaat liggen, stel je voor jezelf een gedachtenkader op waarin je alleen nadenkt over wat er zich die dag heeft afgespeeld. Niet verder terug en niet de toekomst in. Hoe saaier hoe beter! Je brein vindt die herhaling namelijk heerlijk slaapverwekkend en jij blijft rustig want je weet dat er niets spannends gaat gebeuren.

Dus smeer wederom die boterham met hagelslag, sta lekker in de file, bewonder die lelijke tekening van je kind nogmaals, eet gerust weer Kip Tandoori en herkijk The Great British Bake Off in je hoofd, net zo lang tot je lekker in slaap dommelt.

Sta op om te slapen.

Geen succes met schrijven en je hoofd leeg maken? Ga dan ieder geval je bed uit en in een andere ruimte iets doen. Boekje lezen, alvast de kerstkaarten schrijven, dat ene kastje uitmesten, je pensioen uitzoeken, de troonredes van de afgelopen 5 jaar kijken. Als je er zin in hebt kan je zelfs een ommetje gaan maken. Een hond is hierbij wel een handige tool om niet voor creep versleten te worden omdat je om 3 uur ’s nachts in je joggingbroek de straten afschuimt.

Ga pas weer naar bed als je je ogen echt niet langer open kunt houden. Dan is de kans het grootst dat je hersenen niet in pieker-modus springen op het moment dat jouw hoofd het kussen raakt.

Welterusten!