Je haat je leven, dus verpest je dat van een ander ook

Het werd tijdens de eerste weken snel duidelijk dat Huisvrouw en UWV-er duidelijk niet op die plek wilden zijn. Als de enige twee veertigers trokken ze naar elkaar toe en toen gebeurde datgene wat gebeurt als je per ongeluk Cillit Bang! en Dikke Bleek mengt. Apart al smerige goedjes, maar samen een soort chemische bom die direct op je keel slaat. Elke kans om te klagen werd luidkeels aangegrepen en toen daar het nieuwe vanaf was richtten ze hun aandacht op de groep. 

Bully’s pakken eerst de zwakste, die is het makkelijkst

Onze coördinator was een jonge meid die in vaste dienst voor het bedrijf werkte. Ze was ooit zelf als schoolverlater daar begonnen, had zichzelf opgewerkt en wilde graag dit project runnen. Wat een leuke eerste leidinggevende job had moeten zijn, werd voor haar een hel. Ze was namelijk doof geboren, dankzij implantaten kon ze horen maar ze sprak met een duidelijk accent. Uitermate geschikt pestvoer voor Cillit Bang! en Bleek. Het begon met opmerkingen (achter haar rug om uiteraard) en escaleerde tot haar manier van praten nadoen in haar gezicht en het dwingen tot aftekenen van gefalsificeerde werkbriefjes. In het trappenhuis werd haar duidelijk gemaakt dat ze niets tegen haar manager moest zeggen want anders… Na een maand of twee kwam ze niet meer op werk: victorie voor Cillit & Bleek.

Een pyromaan met de sleutels van de luciferskast

Omdat Bleek ooit ‘manager koeleiland’ bij de Lidl was geweest, kreeg hij de rol van coördinator toegewezen. Cillit Bang! werd eigenhandig tot adjudant verkozen en samen maakten ze ons het leven zuur. Er werd geroddeld en iedereen werd met een beschamende bijnaam bestempeld. Er werden discriminerende en denigrerende grappen gemaakt en van die kinderachtige dingen uitgehaald zoals batterijen uit muizen en stekkertjes verwisselen, koffiebekertjes over je werk duwen en tegen je aanlopen. Goed werk betekende meer werk. Niemand durfde er iets over te zeggen anders werd je werkbriefje gewoon anders ingevuld. Ook ik niet, terwijl ik echt niet op mijn mondje gevallen ben. Ik moest nog maar een paar weken en had het geld nodig, dus ik hield mijn mond.

Cillit Bang! en het vuil is weg

Op een maandag zat er ineens een nieuw gezicht en waren Cillit Bang! en Bleek nergens te bekennen. Het dove meisje bleek aan de bel te hebben getrokken. Naar aanleiding van haar verhaal hadden ze onze systeemaccounts gecontroleerd en bleek dat de twee dusdanig belastend materiaal via zakelijke e-mail hadden verstuurd dat ze per direct waren ontslagen. Het nieuwe gezicht bleek HR te zijn die ons heeft laten praten. Ongeloof bleek het kernwoord. Niemand kon bevatten dat twee volwassenen zo kinderachtig te werk konden gaan en daardoor twijfelden mensen aan zichzelf. Was het wel zo erg? Lag het niet aan hen? Klassiek slachtoffer van mishandelaargedrag. Ik was na een paar weken blij dat ik bij mijn nieuwe werkgever kon beginnen en heb gelukkig nooit meer zoiets meegemaakt.

Weet jij niet wat je passie is?

En wil je dat ontdekken?

Je passie geeft je energie, voldoening en kracht omdat je bezig bent met iets wat je werkelijk belangrijk vindt. En dat vinden we bij 365 belangrijk! Een fijn en ontspannen leven terwijl je doet wat je het allerliefste doet. Maar wat als je niet weet wat je passie is? Of juist het gevoel hebt 100 passies te hebben? Doe dan deze gratis mini-training!

Pestgedrag op de werkvloer

Pesten op de werkvloer is een serieus probleem. Als slachtoffer raak je gedemotiveerd, angstig, verlies je het plezier in je werk en kan je psychische klachten krijgen waardoor je ziek thuis komen te zitten. Het is als kind al niet eenvoudig om toe te geven dat je gepest wordt, maar voor volwassenen is die drempel wellicht nog hoger. Er ligt een enorm taboe op het doorbreken van de stilte rondom pesten in een professionele omgeving. Net als bij mishandeling in de relationele sfeer, schamen slachtoffers zich en houden ze liever hun mond dan dat ze bij hun leidinggevende aan de bel moeten trekken. Nog vervelender is als ze niet bij hun leidinggevende terecht kunnen omdat ze daar juist door gepest worden.

Wat is pesten?

De definitie van pesten is: alle vormen van intimiderend gedrag met een structureel karakter. Volgens Stichting Pesten Op De Werkvloer zijn dit de zes meest voorkomende vormen van pesten:

  • Sociaal isoleren: iemand niet meevragen voor de lunch of teamuitjes of tijdens gesprekken opzettelijk onderbreken of gewoon negeren.
  • Het werk onaangenaam of moeilijk maken: iemand kleineren, telefoontjes niet doorgeven, apparatuur saboteren, extra werk geven of promoties ontnemen.
  • Bespotten: iemand belachelijk maken om uiterlijk, gedragingen, geloofsovertuiging, seksuele voorkeur, hobby of thuissituatie.
  • Roddelen: achter de rug van de ander continu negatieve kanten van die persoon bespreken.
  • Dreigen: collega’s die je na werktijd wel een lesje zullen leren, maar ook de manager die verbaal uit zijn plaat gaat of dreigt met ontslag.
  • Fysiek geweld: iemand ‘per ongeluk’ een duwtje geven, opsluiten, over iemand morsen, met schrijfwaren prikken of gewoon klappen uitdelen.

Wat kan je doen als je gepest wordt?

Neem het pesten niet persoonlijk op. Het is moeilijk te bevatten, maar pesten gaat niet over jou, maar heeft alles met het minderwaardigheidscomplex van de pester te maken. Twijfel niet aan jezelf, aan je vaardigheden of intelligentie, er is niets mis met je! Documenteer alles wat er gebeurt met tijden, namen, locaties en acties. Stick to the facts en beschrijf gebeurtenissen in plaats van gevoelens, daar kan je leidinggevende of HR-persoon iets mee. Als je dit aan kunt, confronteer de pester dan met zijn gedrag. Weer: stick to the facts en beschrijf gebeurtenissen hoe dit gedrag jouw werk beïnvloedt. Oefen dit desnoods met iemand anders zodat je je emoties onder controle kunt houden. Is je leidinggevende de pester? Onderzoek dan welk beleid jouw bedrijf heeft met betrekking tot arbeidsomstandigheden en praat met de manager van je manager, een vertrouwenspersoon, OR of de bedrijfsarts. Zorg goed voor jezelf, praat met professionele hulpverlening en wacht niet te lang met aan de bel trekken. Lees meer op de website van Stichting Pesten Op De Werkvloer of doe de FNV Pest-test.

 

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Bekijk onze training ‘Leven zonder Stress’ en ‘Spoedcursus Zelfvertrouwen’. Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars en seminars. Bekijk hier al onze programma’s.